POŠUMLJAVANJE Na opožarenom području oko Turnja u akciji posadili 1011 sadnica pinije

Slika korisnika mkvanja
Sadili i oni od kojih je lopata bila veća
Autor: 
Lipa Gulan učiteljica i Maja Vukušić knjižničarka iz Osnovne škole Šime Budinića, osim što su dovele nekolicinu svojih učenika i same su se pridružile akciji te su još otkrile kako su to u pitanju njihovi mali izviđači iz društva koje su nedavno osnovale
Vedran SITNICA
Akcija pošumljavanja provedena je na području stradalom u strašnom požaru u kolovozu 2017. godine

Ova je akcija završni dio prošlogodišnje kampanje pod  nazivom - "Svim´na Zemlji, daruj drvce!". Ideja nam je bila da umjesto kupnje božićnih drvaca, sakupimo sredstva i kupimo sadnice  za jedno od opožarenih područja u Dalmaciji, pa tako i u Zadarskoj  županiji. U dogovoru s Hrvatskim šumama i Hrvatskom agencijom  za okoliš i prirodu, odabrano je ovo područje gdje sada sadimo  1.011 sadnica pinije. Pridružilo nam se 70-ak aktivista i volontera  od djece do onih starijih, a u organizaciji osim Eko Zadra je i Zelena akcija, Eko Zrmanja i AGRRA, objasnila je Željka Jurlina iz Eko  Zadra koja je unatoč jakoj buri zajedno s ostalim volonterima vrijedno kopala i sadila.

Riječ je o opožarenom području oko mjesta Turanj gdje je lani u  požaru stadala šuma alepskog bora.

I volonter Mo iz Graza

U realizaciji ove ideje pomogla je i Općina Sv. Filip i Jakov, zadarska Liburnija koja je osigurala autobus za prijevoz volontera, potom Planinarsko društvo Belvedere, pa je tako društvo koje je subotnje hladno i burno prijepodne odlučilo provesti radno, aktivno,  ali nadasve korisno - bilo doista "šaroliko". Bilo je tu i djece od kojih je i lopata bila veća, ali su imali žarku želju pomoći i naučiti što  zapravo  s tom lopatom treba - raditi.

Kao volonter tu se danas našao i mladić koji zasigurno još prije  nekoliko mjeseci nikada nije čuo za mjesto - Turanj, a riječ je o 24-  godišnjem studentu Moritzu Theuretzbalheru koji je preko studentske razmjene, odnosno programa Erasmus+ iz austrijskog grada Graza došao studirati u Zadar i kako je rekao "na kopanje" su ga  pozvali njegove zadarske kolegice i kolege s faksa gdje studira sociologiju i gdje ga  zovu jednostavno - Mo.

Za neke idealno subotnje prijepodne

- Kolege su mi pričali o ovoj akciji i pitali su me imam li kakvog  "pametnijeg posla u subotu prijepodne" pa sam im rekao da - nemam. Nisam se ni snašao, a već sam bio u autobusu, priča uz smijeh ovaj simpatični mladi Austrijanac koji je u Zadar došao u travnju i već prilično razumije hrvatski jezik, a i govori pokoju riječ. U  Zadru ostaje do srpnja sljedeće godine.

- Htio sam ići na studentsku razmjenu i mogao sam birati između talijanskog grada Trenta, Brna u Češkoj i Zadra. Odmah mi je  izbor "pao" na Zadar jer sam želio biti tamo gdje ima puno sunca i  mora. I naravno, nisam se prevario. Zadar je predivan, oduševljen  sam, a i ljudi su jako otvoreni i prijateljski nastrojeni, ispričao je na  brzinu svoju "životnu priču" - student iz Austrije.

Pomagali i mali izviđači iz OŠ Šime Budinića

Varaždinka Maja Grgurić je došla jer njoj ova radna akcija zapravo predstavlja idealno provodeno slobodno subotnje jutro, s obzirom na to da je arheologinja po struci pa ionako, kako je rekla, smijući se - "uvijek nešto kopa".

Lipa Gulan učiteljica i Maja Vukušić knjižničarka iz Osnovne škole Šime Budinića, osim što su dovele nekolicinu svojih učenika i same su se pridružile akciji te su još otkrile kako su to u pitanju  njihovi mali izviđači, jer su nedavno u njihovoj školi inicirale i pokrenule izviđačko društvo koji već sada broji 30-ak djece i za što  vjeruju da bi se moglo proširiti i na druge škole i djecu, ali i one  malo starije koji bi voljeli biti u izviđačima kojih je u Zadru uvijek  bilo,  u nekim  -   ne tako davnim vremenima.

Rezultati njihova rada vidjet će se tek za nekoliko  godina, ali to  sve ove volontere nije spriječilo da svoje slobodno vrijeme daruju  humanom cilju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)