TRIJUMF NA SABATINI Vinarija Škaulj dvostruki šampion Sabatine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U KATEGORIJI MLADIH I OTVORENIH VINA ZADARSKI VINARI OSVOJILI TRI ŠAMPIONSKE TITULE I ČAK POLOVICU OD UKUPNOG BROJA ODLIČJA
Očekivao sam dobre rezultate, ali ovakvom uspjehu se nisam nadao, kaže Šime Škaulj. Uz njega, u kategoriji najbolje mlado crno vino je Syrah 2018 Bože Bačića iz Podgrađa. U konkurenciji od ukupno 210 vina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja zadarski vinari osvojili čak 101 odličje - 46 zlatnih, 33 srebrnih, 17 brončanih I 5 diploma za sudjelovanje
Arif SITNICA
Zadrani su i ove godine najugodnije iznenađenje Sabatine

OPG Vinarija Škaulj, vlasnika Šime Škaulja iz Nadina, dvostruki je šampion Sabatine 2018. U kategoriji najbolje otvoreno crno vino njegov Cabernnet Sauvignon, berba 2016., premoćno je pobjedio sve konkurente. Škaulj je pobjedio i u kategoriji mladih vina, dakle vina od ovogodišnje berbe, sa svojim Chardonnayom.

- Očekivao sam dobre rezultate, ali ovakvom uspjehu se nisam nadao, rekao nam je Škaulj, neposredno nakon što je primio šampionska odličja.

Slavlje u Aurori

Posebno je ponosan na crnjak Cabernnet, za kojega tvrdi da će kad još jednu godinu odleži, biti možda dosad najbolje vino Vinarije Škaulj. Podsjetimo, Šime Škaulj je prvi vinar s područja Zadarske županije koji je prije 9 godina od državnog Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo dobio rješenje da je njegovo vino vrhunsko. Danas, u zadarskom kraju vinari imaju oko 150 vrhunskih vina.

- Sjećam se kao da je bilo jučer. Bio je to također Cabernnet, kaže Škaulj. U međuvremenu OPG Vinarija Škaulj proizvela je dosta vina, od kojih je trenutno 6 vrhunskih i dva kvalitetna. Ovaj najnoviji uspjeh potvrđuje da smo na dobrom putu da budemo još bolji, poručio je Šime Škaulj, koji je dvostruku titulu proslavio u Malom Lošinju, u hotelu Aurora gdje su u petak navečer uručivana priznanja u kategorijama najboljih otvorenih i mladih vina.

Bačićevih 70.000 panja

Osim Škaulja, razloga za zadovoljstvo ima i Božo Bačić iz Podgrađa. Njegov Syrah 2018. najbolji je u kategoriji mladih crnih vina.

- Sezona je bila stvarno dobra, kaže Bačić čiji vinograd je, kao i Škauljev, u ekološkom uzgoju. Kvaliteta grožđa iznimno dobra. Sladori grožđa od kojega je proizveo pobjedničko vino su se kretali od 23 na početku do 25 posto na kraju berbe. Kiseline 6, 3 posto.

Sve zajedno najbolja je potvrda stare istine da dobro vino nastaje u vinogradu. A Bačić ima vinograd na idealnoj poziciji kod Aserije, Sunce ga “miluje” po cijeli dan od izlaska do zalaska, a radi se o vinogradu u kojemu je 70.000 trsova s kojih je ubrao 80 tona grožđa.

- Na svakom panju je bilo po nešto više od kilograma, kaže Bačić koji osim Syraha proizvodi vino i od Merlota i Caberneta Souvignnona, dio grožđa od ovogodišnje berbe je i prodao.

Zadranima 101 odličje

- Zadrani su i ove godine najugodnije iznenađenje Sabatine, kaže Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Od četiri prva mjesta u kategoriji otvorenih i mladih vina pripale su im tri šampionske titule, što dosad nikada nikome nije uspjelo. Njima uz bok jedino je stao Zdenko Milas ih Ljubuškog (BiH) čija je Žilavka 2017 ocijenjena kao najbolje otvoreno bijelo vino.

Ljubenkov je još istaknuo da je na Sabatinu ove godine pristiglo ukupno 210 uzoraka vina u kategoriji mladih i otvorenih. Od toga je čak 101 ili 48 posto iz Zadarske županije. Uz tri šampionske titule, zadarski vinari, među kojima su Vinarija Jokić iz Lišana Tinjskih, Branko Arbanas iz Smilčića, Diadora Eko iz Podgradine i Stjepan Vučemilović iz Zadra osvojili su Velike zlatne diplome. Ako se tome dodaju i tri pobjedničke znači da su zadarski vinari osvojili 7 od ukupno 10 velikih zlata. Dodaju li se tome 39 zlatnih, 33 srebrne, 17 brončanih medalja i 5 diploma za sudjelovanje, slika o uspjehu zadarskih vinara na ovogodišnjoj Sabatini još je uvjerljivija.

Toliko uvjerljiva da se orilo: "Zadar je najbolji, zadar je slavan nitko na Sabatini njemu nije ravan".

Komentar Tomislava Glavića

Nije ravan u kategoriji mladih i otvorenih vina, a kako će biti večeras kada se proglašuju rezultati za kvalitetu i izgled Buteljiranih proizvoda?! Medalja će svakako biti manje jer je među buteljama zadarskih samo 19.

- Činjenica je da mi nemamo dugu tradiciju vinarstva. Još nemamo dovoljno odležanih zrelih vina, iako svako od ovih vina, nagrađenih na Sabatini, ima visok potencijal za odležavanje i starenje, smatra poznati Tomislav Glavić prošlogodišnji šampion u kategoriji otvorenih crnih vina. Dobra strana je ovog rezultata je, kaže Glavić, što su naša mlada vina tražena i stoga nemamo vina starijih od pet godina. Nema ni zaliha. Ali, moramo priznati i to da mi kao mladi vinari idemo na natjecanja s velikim brojem uzoraka mladih vina pa u neku ruku ispadamo i naivni. Hoću reći, pojašnjava svoju tezu Glavić, da etablirani vinari ne daju svoja mlada vina na natjecanja upravo iz razloga što se boje lošeg rezultata, smatra Glavić i dodaje da za sve pa i za vinske butelje treba vremena, a vrijeme radi za vinare s područja Zadarske županije.

Dodajmo još da ovogodišnji 28. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2018., na kojemu sudjeluje više od tisuću vinogradara i vinara iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja završava u noći sa subote na nedjelju uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled Buteljiranih proizvoda, proglašenjem šampiona Sabatine potom Balom šampiona uz svečana večera šampionska vina u hotelu Aurora u Malom Lošinju.

Prof. dr. sc. Edi Maletić: Ovo je dokaz da je Zadar bio zapostavljen na vinskoj karti Hrvatske

Ovo je rezutat višegodišnjeg stručnog rada i struke i proizvođača, uz potporu lokalne zajednice. Sve to dovelo je do toga da vinari zadarskog kraja “pokupe” pola medalja na Sabatini. Ovo je također dokaz da je Zadar bio nepravedno zapostavljan na vinskoj karti Hrvatske. Možemo reći da je ovo sada prava slika. Zadarsko zaleđe ima sve preduvjete da proizvede odlična vina, što potvrđuju i ovi rezultati postignuti na Sabatini, kaže prof. dr. sc. Edi Maletić, poznati enolog i profesor na Agronomskom faklteteu u Zagrebu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)