Kotarski vinari priključili se europskoj braći

Slika korisnika martinazd
Motovun domaćin skupštine kulturne rute Vijeća Europe Inter Vitis
Hrvatska je u Motovunu bila domaćin međunarodne konferencije europske kulturne rute Iter Vitis - Od baštine do brenda,te međunarodne konferencije ove rute, uz učešće TZ Ravni kotari i vinara
Damir MARIČIĆ

Motovun je bio domaćin međunarodne konferencije jedne od ruta Vijeća Europe naziva Iter Vitis, održane pod naslovom » Iter vitis - od baštine do brenda«, a kojoj su nazočili i istaknuti ravnokotarski vinari Šime Škaulj, Radoslav Bobanović (PZ Masline i vino) i Tomislav Glavić (Obrt »Ker-Vin«) ujedno i predsjednik Udruge vinara Zadarske županije, te direktor Turističke zajednice Ravnih kotara Vanja Čvrljak.

Hrvatska i Zadarska županija na još jednoj, vinskoj, ruti Vijeća Europe

Bili smo s njima u kišnom danu ove vremenski »burne« jeseni, a što nikom nije smetalo, u čudesnom Motovunu i čarobnoj vinariji i heritage hotelu Roxanich sa 200-tinjak učesnike iz Hrvatske i niza europskih zemalja.

Spominjali smo u Zadarskom listu Europske kuturne rute, članstvo Hrvatske na dijelu njih, kao i zadarski upis na dvije - Rutu rimskih careva i dunavsku vinsku rutu, te Rutu ATRIUM, a iza kojeg se naziva krije Ruta arhitekture totalitarnih režima, a sad je kazati da smo se, s pravom, uključili i na vinsku rutu odnosno - Iter Vitis.


»Motovun je domaćin Generalne skupštine Iter Vitis, Kulturne rute Vijeća Europe što je vinski događaj visoke razine u području vinskog turizma. Na europskoj razini najviši mogući.

David Matković.voditelj Ureda TZ Općine Motovun

Europska kulturna ruta »Iter Vitis«, certificirana je pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe 2009. te prolazi kroz 20 država. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj »Klub članova Selo« u ožujku je postala član »Iter Vitisa« i njezin nositelj rute za Hrvatsku. Nedavno hrvatsko uključenje na rutu odmah nam je donijelo domaćinstvo jednog važnog skupa, koliko zbog hrvatskog vinarstva toliko zbog vrhunskog uspjeha malog Motovuna. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova »Selo«, bila je stoga domaćin skupa, uz Emanuelu Panke direktoricu rute, ali i Grad Motovun i sve njihove za ovo zaslužne. Motovun je naime krajem listopada okrunjen dvjema titulama postavši viceprvak u izboru za najbolju europsku destinaciju kulturnog turizma uz dodatnu nagradu European Iter Vitis Awards. Motovun je osvojio drugo mjesto u izboru za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma, u kategoriji vinskog turizma, pozicioniravši se između dvije renomirane francuske vinske destinacije, iza prvoplasirane doline Loire i ispred trećeplasirane Pays d’ Armagnac. Svečano proglašenje najboljih europskih destinacija održivog kulturnog turizma u različitim kategorijama održano je u Granadi. Organizatori izbora su Europska mreža kulturnog turizma te projektni partneri - Europska putnička komisija te organizacija Europa Nostra i NECSTouR. Izbor je podržao i Iter Vitis Kulturna ruta Vijeća Europe.

Svjetska i domaća vinsko-turistička iskustva

Motovun je time dobio i domaćinstvo skupštine ove rute dakle Iter Vitisa a koja ruta prolazi kroz 20 europskih zemalja. Skupština i konferencija održane su od 14. do 16. studenog, okupljajući više od dvjesto sudionika, vinskih stručnjaka, proizvođača vina, turističkih djelatnika i predstavnika institucija. Pozdravio nas je i svojim čudesnim objektom, a bogme i vinima, proveo Mladen Rožanić kojem je vino nakon uspješne karijere stručnjaka i menadžera strojarskog inženjerstva po istaknutim svjetskim kompanijama, od hobija (u trendu garažnih vinara) postalo profesija, a kroz 10 godina od garaže doraslo do 24 ha i ovog vrhunskog objekta što spaja baštinu i supermodernost. Osim kroz godišta vina, Rožanić je poznat ka težnji odležavanja odnosno maturiranja vina, prošetao nas je kroz pet katova svog podruma ukjučujući onaj na kojem su đare ili amfore kako naziva iz Gruzije nabavljene kvevrije, najstarije posude za pravljenje i čuvanje vina na svijetu.

Radilo se kroz mnoštvo tema s vrsnim izlagačima: Kako kulturna ruta može predstavljati alat za međuku-lturni dijalog (Emanuela Panke), Vino, gastronomija i okoliš - tradicija, inovacija i nove prilike (Diane Dodd, Predsjendica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam), Aktivnosti HTZ-a na promociji enogastronomije (Slavija Jačan Obratov), Hrvatske autohtone sorte (Edi Maletić), Kako plasirati vino kao turistički proizvod,...

U panel diskusiji s temom Vinske rute u sastavu turističke infrastrukture odnosno Iskustva vinskih destinacija, uz niz sudionika dostojno nas je predstavio Radoslav Bobanović, sada već i sa iskustvom 20.000 posjetitelja Mas-Vin posjeda, kušaonice i podruma. Istakao je pri tome vrijednost učenja od drugih kao i vrijednosti iznimnih postignuća vinogradara i vinara Zadarske županije kao relativno nove ali nezaustavljive vinske desetinacije u Hrvatskoj.

Bio je užitak nazočiti, učiti, družiti se i piti sa ovdje okupljenim društvom u srcu Istre, naše vinske kulturno turističke predvodnice.

Smisao rute

Kultura vinove loze, vinogradarstvo i vinogradarski krajolici važan su dio europske i mediteranske kulture hrane. Od pripitomljavanja vinove loze, u 4. tisućljeću prije Krista, njezino se razvijanje i širenje smatralo velikim ljudskim dostignućem, koje je oblikovalo europske krajolike, kako na teritoriju tako i na njezinu stanovništvu.

Europski ruralni krajolik smatra se važnom baštinom s visokom dodanom vrijednošću. Vinarije, ljudi i tehnologija povezana s ovom tradicijom važni su sastavni dijelovi naše kulture koji se izražavaju i kroz različite oblike usmene tradicije. Štoviše, kvaliteta života u ruralnim područjima može se smatrati modelom budućnosti i baštinom koja se treba sačuvati.

Vino je teritorijalna poruka koja putuje i tjera ljude da putuju. Vinarstvo, a posebno rad na zemlji, daju poticaj migraciji i mobilnosti. U istom duhu putnik može otkriti udaljene krajeve od Kavkaza do zapadnoeuropskih vinograda, naučiti tehnike uzgoja, vinifikacije, skladištenja i transporta te se upoznati s mitovima i simbolima ove bogate kulture. U okviru zemalja ruta organiziraju se i različiti obrazovni i kulturni sastanci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)