Ni kiša nije zaustavila paljenje tisuće svijeća u spomen na žrtve

Slika korisnika martinazd
Hrvatska se prisjeća pokolja i žrtava u Vukovaru i Škabrnji
U znak sjećanja na poginule sinoć su u cijeloj Hrvatskoj zapaljene tisuće svijeća u spomen na žrtve. Uoči današnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, građani su na prozorima i balkonima te uzduž ulica paljenjem svijeća i molitvom odali počast žrtvama agresije
Velimir BRKIĆ
Zapaljeni lampioni kod spomenika dr. Franje Tuđmana u Škabrnji

Hrvatska se prisjeća pokolja i žrtava u Vukovaru i Škabrnji, 18. studenoga 1991. U znak sjećanja na poginule sinoć su u cijeloj Hrvatskoj zapaljene tisuće svijeća u spomen na žrtve. Uoči današnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, građani su na prozorima i balkonima te uzduž ulica paljenjem svijeća i molitvom odali počast žrtvama agresije.

U glavnoj škabrnjskoj ulici, danas Ulica 18. studenoga 1991., od Ambara do centra, kojom je prije 28 godina prolazila kolona civila koji su preživjeli ljudskom umu nezamisliv stravičan masakr i svjedočili gubitku najmilijih zapaljeno je 98 lampiona, u sjećanje na ukupno 98 poginulih branitelja i civila u Škabrnji.

- Kao i danas i tada je 17. studenoga 1991. godine bila nedjelja. Mještani su tradicionalno išli u crkvu na nedjeljnu svetu misu, a potom na obiteljski ručak. Ništa nije naslućivalo da će sutradan ujutro, u ponedjeljak 18. studenoga 1991. godine, ovo mirno ravnokotarsko mjesto napasti srpsko-četničke horde i masakrirati Škabrnju, prisjeća se Danka Dražina, tada mlada djevojka koja je branila svoje mjesto od velikosrpskoga agresora.

U povodu 28. godišnjice stradanja ravnokotarskog sela heroja, najtragičnijeg dana u povijesti Škabrnje, usprkos jakoj kiši, sinoć je zapaljeno točno 98 svijeća, za sve poginule u Škabrnji. Najprije su kod spomenika dr. Franji Tuđmanu u centru Škabrnje svijeće zapalila djeca, a potom su u svojevrsnom neraskidivom životom zavjetu odvažne škabrnjske žene u kabanicama i s kišobranom u rukama od Ambara, mjesta najvećih škabrnjskih žrtava, uz zid nogostupa do centra palile svijeću za svijećom. Stravičan je to podsjetnik na zločine za koje do danas gotovo nitko nije osuđen.

Potom je u župnoj crkvi Uznesenja BDM ili Velike Gospe mješoviti pjevački zbor Condura Croatica pod ravnanjem maestra Ive Nižić, pokraj Gospinog kipa s djetetom kojega je srbijanski agresor u Domovinskom ratu obeščastio odrezavši sjekirom glave na kipu Marije i Djeteta Isusa, održao koncert duhovnih pjesmama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)