Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Osposobljavanje 45 nezaposlenih za deficitarna zanimanja barmena, slastičara, kuhara

17.11.2019. 13:06


Tridesetak uglavnom mladih osoba, iz kategorije teško zapošljivih, osposobljava se za neka od traženih i deficitarnih zanimanja putem projekta CookingTour@Zadar čiji je nositelj Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar, uz partnere zadarski područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Punta Skalu d.o.o.


Zapošljavanje ili baza za pokretanje vlastitog obrta
Kako doznajemo od voditelja projekta u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar Ivana Brdara, stručnog učitelja u ovoj zadarskoj strukovnoj školi, riječ je o projektu kojem je cilj odgovoriti na potrebe ranjivih skupina i osnažiti ih za uključivanje na tržište rada inovativnim pristupima poučavanju s mnogo praktične nastave kod poslodavca, primjenom IKT-a i sadržajima za opće vještine u radnom okruženju.
– Od prošle godine intenzivno smo se pripremali za nastavni program i plan vezan uz projekt Cooking u sklopu kojega se trenutačno osposobljava tridesetak osoba. Polaznici su u najvećem broju nezaposlene mlade osobe oba spola od 18 do 25 godina, kao i pet osoba starijih od 55 godina, te dvije osobe s invaliditetom, kaže Brdar i navodi kako je krajnji cilj tijekom projekta osposobiti odnosno usavršiti 45 nezaposlenih osoba i to 37 mlađih od 25 godina, 5 starijih od 54 godine i 3 osobe s invaliditetom.
Osposobljavanje provodi 16 nastavnika iz Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole i četvero mentora praktične nastave iz Punta Skale d.o.o.
Nezaposlene osobe, doznajemo dalje, osposobljavaju se za zanimanje barmena, art deco slastičara, halal normativa, kuhara specijalista dijetoterapije, te kuhara specijalista mediteranske prehrane. Riječ je o vrlo traženim i deficitarnim zanimanjima koja kvalificiranim osobama osiguravaju zapošljavanje u ugostiteljskim i turističkim djelatnostima, primjerice hotelima, restoranima, barovima, ali i predstavljaju bazu za pokretanje vlastitog obrta.


Studijsko putovanje u Portugal
– Zainteresirani kandidati za ovaj projekt, koji polaznicima pruža besplatno osposobljavanje, odabrani su putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Zadar i vrlo su zainteresirani i motivirani za program prema kojem se provodi osposobljavnje, kaže dalje Ivan Brdar koji je uz Renata Kraljeva voditelj projekta, te navodi kako se polaznike uči svim elementima ovih zanimanja – od terminologije na stranim jezicima, higijenske strane posla do samog obavljanja djelatnosti. Teorijska nastava koja uključuje PowerPoint prezentaciju, kao i vježbe, provode se u samoj školi, dok se praktični dio odvija u sklopu objekata Punta Skale d.o.o.
U sklopu projekta je krajem rujna dvadeset stručnjaka koji provode osposobljavanje za navedena zanimanja boravilo u Portugalu gdje su se upoznali s gastronomijom te zemlje.
– Na tom studijskom putovanju imali smo prilike vidjeti tri različita načina na koja se odvija gastronomska djelatnost u maloj, srednjoj i velikoj sredini, odnosno koje su prednosti i nedostaci kulinarstva u odnosu na veličinu sredine. Tako smo boravili u malenom mjestu imena Vito gdje smo na seoskom imanju imali prilike doživjeti autohtono, izvorno kulinarstvo, zatim u gradu srednje veličine Evori, te u Lisabonu, kaže Brdar i ističe da su posjeti restoranima i uvid u portugalsko kulinarstvo na ove tri razine donijeli zaključak kako najmanja sredina pruža najkvalitetnije, dok je usluga prema većem sve lošija.
Navedimo još kako je vrijednost ovog projekta 1.991.754 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Projekt, na kraju kojega će polaznici dobiti certifikate, završava u ožujku 2020. godine.