Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U zadarskom HDZ-u nema autora prijetećih poruka

17.11.2019. 20:00


Predsjedništvo HDZ-a dalo je zadatak gradskim i županijskim organizacijama da istraže koji su njihovi članovi slali prijeteće poruke putem društvenih mreža. Riječ je o članovima okupljenim na Viberu, WhatsAppu i Facebooku koji su izmjenjivali niz poruka punih mržnje protiv aktualnog predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića.
Članovi ovih grupa izmjenjivali su poruke dosad neviđenog sadržaja na nacionalnoj političkoj sceni pozivajući na nasilje te poručujući da nekoga treba » leđno pustiti niz Savu«, »dat mu metak u čelo« i »nabiti sve na kolac«. Ovim su porukama čak pozivali i vlastito članstvo na bojkot njihova predsjednika, sugerirajući da svoj glas na narednim izborima daju kandidatima drugih stranaka.


Izbacivanje iz stranke
Svi su se složili kako je ovo komunikacija neprimjerena jednoj stranci, a pogotovo vladajućoj, čega je očito svjestan i HDZ koji je odmah pokrenuo svoje podružnice tražeći hitno djelovanje. Naime, premijer Plenković osudio je poruke svojih članova, a isto su učinili i njegovi suradnici. Međutim, nalog lokalnim organizacijama da ispitaju ima li autora ovakvih poruka i u njihovim redovima te da ih se sankcioniraju kazuje kako su ipak svjesni činjenice da je riječ o njihovom članstvu.
Naime, HDZ se u sličnim situacijama znao pravdati »hakiranjem« Facebook profila ili drugim razlozima nevezanim za članove njihove stranke, no ovoga puta javnosti nisu ostavili puno prostora za spekulacije – vrh stranke odmah je poručio kako onima koji su na društvenim mrežama pisali prijeteće poruke slijedi izbacivanje iz HDZ-a.


Sazvana sjednica Predsjedništva stranke
Plenković je stoga sazvao i Predsjedništvo stranke poručujući građanima kako će i lokalne organizacije odmah istražiti i sankcionirati takve članove. Već su tada krenule priče kako je riječ o petnaestak HDZ-ovaca koji će biti isključeni, a a koji su prethodno saslušani i na Časnom sudu stranke. Šef HDZ-a, naime, smatra kako od njegova dolaska na čelo HDZ-a svatko slobodno može izraziti svoje mišljenje te zauzeti stavove i kritike, ali da on »neće tolerirati govor mržnje i neprimjerenu komunikaciju izvan uzusa pristojnosti, a kamoli lojalnog člana stranke«.




»U HDZ-u, otkako sam mu na čelu, svaki član ima punu slobodu izražavanja, mišljenja, govora, kao i zauzimanja stavova i kritika, ali nećemo tolerirati govor mržnje i neprimjerene komunikacije koje se odvijaju, koje su izvan svih uzusa elementarne pristojnosti
Andrej Plenković


I prije sazivanja Časnog suda koji će sankcionirati autore ovih poruka, zanimalo nas je ima li takvih u Zadru. Naime, poznato je da je županijska organizacija HDZ-a jedna od najjačih u Hrvatskoj te da stranci donosi rekordan broj glasova na gotovo svim izborima. Utvrda HDZ-a, kako Zadar već godinama zovu, stoga je osobito zanimljiv i za eventualnu kompromitaciju njenih članova. No, glavni tajnik Županijskog odbora HDZ-a, Ante Babić, kaže da nemaju apsolutno nikakvih saznanja da se bilo što slično dogodilo u gradskoj ili županijskoj organizaciji.


Rezultati u MO Jazine
– Nikad nismo dobili saznanje da netko na taj način govori protiv stranke, budući da i sve naše aktivnosti i rasprave donosimo na tijelima stranke. Bude tu različitih mišljenja, debata, neki put i žustrijih, međutim onoga trenutka kada donesemo odluku koju većina izglasuje, stojimo čvrsto iza nje. U HDZ-u Zadarske županije vlada apsolutno jedinstvo te nemamo ni sličnih naznaka za temu o kojoj se govori ovih dana. Osim toga, o našem jedinstvu govore i rezultati na izvanrednim kvartovskim izborima u Mjesnom odboru Jazine I iz kojih se vidi na koji način naša organizacija funkcionira. Na zadnjim smo izborima bili relativni pobjednici za jedan glas kada smo imali 91 glas, a na ovim izvanrednim dobili smo 60 posto podrške birača, poručuje na kraju Babić.


Babić: Nije u redu objavljivati nikakva imena
Glavnog tajnika županijskog HDZ-a pitali smo kako komentira pisanje nekih medija koji su, navodeći HDZ-ove Viber i WhatsApp grupe, spomenuli i Mladena Grdovića kao člana grupe »Zna se HDZ«, što je u dijelu javnosti ostavilo dojam kako je on možda dio tih koji su pisali prijeteće poruke. No, Babić upozorava:
– Nije u redu objavljivati nikakva imena, a ja osobno nemam nikakvih saznanja o tome, svi znamo tko je Mladen Grdović, naš građanin i popularni pjevač. Inače, što se tiče tih grupa, dogodi se da vas netko priključi u grupu, neki se ljudi zadrže jedan dan, neki dulje, pritom ništa ne komentirajući, ali se zadrže u tim grupama. Osobno nikad nisam čuo u tom smislu ništa loše o Grdoviću, ne znam čak je li on i član naše strankea kazao nam je glavni tajnik županijskog HDZ-a.