Zadarska nezavisna kulturna scena je vrlo živa

Slika korisnika martinazd
U Klubu Knjigozemska organiziran razgovor o nezavisnoj kulturi
Riječ je o formatu otvorenog razgovora s ciljem razmjene iskustava o provođenju programa organizacija civilnog društva i pojedinaca u području nezavisne kulture, kazala nam je Matija Mrakovčić s portala Kulturpunkt.hr

U Klubu Knjigozemska u subotu navečer održan je razgovor na temu zadarske nezavisne kulturne scene, na kojemu su se okupili neki od aktivnih sudionika zadarske nezavisne kulture. Razgovor je organiziran, kako nam je u ime kolektiva Knjigozemska kazao Hrvoje Pašalić, kao dio projekta "Abeceda nezavisne kulture" koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba.

Na ovom razgovoru, doznajemo dalje, cilj je bio okupiti što veći broj protagonista koji svjedoče razvoju nezavisne kulture i u njoj sudjeluju, kao u zajednički rekonstruirati prošla događanja, te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se suočavaju. Namjera je bila okupiti na jednom mjestu predstavnike zadarskih organizacija u polju nezavisne kulture, pojedince koji su dugi niz godina uključeni u njen razvoj, kao i sve zainteresirane za teme i fenomene koji se u tom polju otvaraju i problematiziraju.

- Riječ je o formatu otvorenog razgovora s ciljem razmjene iskustava o provođenju programa organizacija civilnog društva i pojedinaca u području nezavisne kulture, kazala je Matija Mrakovčić s portala Kulturpunkt.hr i Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, ističući kako je zadarska nezavisna kulturna scena vrlo živa, te kako je ovo prvi ovakav format organiziran u Zadru da bi se kroz usmena svjedočenja ljudi sa scene dobila najnovija saznanja o aktualnoj nezavisnoj kulturnoj sceni koja se u Hrvatskoj proteže od početka devedesetih godina od kada je kreirala mnoštvo eksperimentalnih, kritičkih i inovativnih sadržaja.

Portal Kulturpunkt.hr inače od 2005. godine intenzivno prati događanja na nezavisnoj kulturnoj sceni koja je tijekom devedesetih godina u javnosti najčešće percipirana kao alternativna kultura, te pokušava kritički promotriti tokove i probleme s kojima se susreću njeni akteri. Rad na portalu ukazao je na probleme bitne kako za shvaćanje njenog djelovanja tako i za njezin daljnji razvoj, a jedan od njih je nedostatak sustavnog dokumentiranja produkcije i razvoja ovog polja. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme možda prepustilo zaboravu, ovaj portal od 2009. kroz tekstove i intervjue s protagonistima nezavisne kulturne scene, kao i kroz javne otvorene razgovore s njenim sudionicama i svjedocima gradi arhiv ovog bitnog i dinamičnog polja.

Razgovor u Zadru bio je još jedna prigoda da se sudionici ove bogate scene okupe i podijele razmišljanja o daljnjem razvoju i problemima održivosti hrvatske, a posebno zadarske nezavisne kulturne scene.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno