Zadarski umirovljenici posjetili Spomen dom Ocu domovine u Velikom Žitniku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
POUČAN I ZANIMLJIV Jednodnevni izlet
U organizaciji Matice umirovljenika Zadarske županije stotinjak umirovljenika u Spomen domu dr. Ante Starčević razgledalo je eksponate, dokumente i fotografije te se prisjetilo njegovih političkih ideja i djelovanja
ZL
Umirovljenici su u Spomen domu razgledali eksponate, dokumente i fotografije

U organizaciji Matice umirovljenika Zadarske županije stotinjak umirovljenika iz nekoliko udruga posjetilo je u subotu Spomen dom dr. Ante Starčević.

Organizatori kažu kako je interes za jednodnevni izlet bio iznenađujuće velik i pored iznimno lošeg vremena, najave kiše i snažnog vjetra.

- Više od sto umirovljenika pokazalo je vidno zanimanje za sadržaj i program ovog izleta, no nažalost, zbog ograničenog broja mjesta nisu svi mogli otputovati pa razmišljamo o novom izletu u Veliki Žitnik i Gospić uskoro, kažu organizatori podsjećajući kako je Starčević, kojeg nazivaju glasnim ideologom impulsa hrvatskog naroda govorio da narod da bi odlučivao o svojoj sudbini mora biti slobodan.

Prisjetili se ideja Oca domovine

- Stoga su naši umirovljenici upravo na ovom mjestu bili prožeti emocijom svevremenskog značaja tog velikana političke misli hrvatskog naroda u 19. stoljeću. Stisnuti između Beča i Pešte, kao politički narod, Hrvati su u njemu imali mislioca i političara koji šalje jasnu i otvorenu poruku i jednima i drugima: »Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu i samostalnu Hrvatsku!«, istaknuli su organizatori dodajući kako su u Spomen domu zadarski umirovljenici pažljivo i s uzbuđenjem razgledali izložbene eksponate, dokumente i fotografije.

- Vjerojatno razmišljajući o životu i djelu Oca domovine, velikana hrvatske prošlosti, povijesti i pamćenja, koji i danas živi po svojim idejama, iskrenom rodoljublju i prkosu svakom tuđinu, mnogi su se upisali i u knjigu dojmova. Starčevićeva misao vodi k pravu na vlastitu državu jer kako on kaže: »Uistinu, bez samostalnosti i nezavisnosti, narod ne može biti narodom, osobom, nego je samo puk, množina čeljadi.« Upravo taj moto slobode i nezavisnosti nosio je 90-tih i velik broj ovih umirovljenika u borbu za samostalnu i slobodnu Hrvatsku, poručili su organizatori.

Izlet okončali plesnjakom u hotelu Ana

Kažu kako su iz Velikog Žitnika umirovljenici otišli puni utisaka prema Gospiću gdje su posjetili lokalnu tržnicu te upoznali tamošnje OPG-ovce od kojih su kupili poznate ličke proizvode.

Zanimljivi i poučni izlet u Liku umirovljenici su okončali u hotelu Ana gdje im je u ugodnom ambijentu ljubazno osoblje poslužilo najbolje tamošnje specijalitete. Kruna večeri, odnosno izleta, bio je plesnjak uz pomno odabranu glazbu nakon čega su se zaputili natrag u Zadar.

POUČAN I ZANIMLJIV IZLET

Nakon posjeta Spomen domu dr. Ante Starčević gdje su se prisjetili njegovih ideja o samostalnoj i nezavisnoj državi, umirovljenici su se uputili u Gospić. Tamo su obišli lokalnu tržnicu i večer okrunili večerom i plesnjakom u hotelu Ana

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno