Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

HT PREMIJER LIGA »Stariji brat« veliki favorit na ‘gostovanju’ u Jazinama

17.11.2020. 13:15


Osim Zagreba, jedino Zadar u elitnom hrvatskom košarkaškom rangu ima više od jednog sudionika. U gradu košarke je stoga najmanje tri puta u sezoni zagarantiran obračun »starijeg« i »mlađeg« brata, a večeras u 19 sati u hramu zadarske košarke, dvorani Jazine, na redu je prvi ovosezonski gradski derbi u koji obje momčadi ulaze s visokih pozicija na prvenstvenoj ljestvici.


Ligaški derbi
Zadar je s Cibonom na diobi prvog mjesta s osam pobjeda i jednim porazom dok je Sonik Puntamika, nakon subotnjeg slavlja u Sinju, na za njih odličnom omjeru 5-4 i drži četvrtu poziciju što pred večerašnji sraz sigurno donosi malo neizvjesnosti, a mogao bi se po tim pozicijama ovaj sraz Zadra i Puntamike svrstati i u kategoriju ligaškog derbija. Ipak, tradicionalno momčad s Višnjika je veliki favorit i u ovom, od samostalnosti Hrvatske, ukupno 15. ligaškom gradskom derbiju i tek su jednom Puntamičani uspjeli iznenaditi Zadar, sad već davne 2007. godine. Stoga ni pred ovaj zaostali dvoboj 7. kola nije za očekivati nekakav pomak zelenih na toj vječnoj ljestvici gradskih dvoboja iako se na Višnjiku poslovično poziva na oprez. Nije Sonik ni šala, u stanju su svakog ubaciti u svoj mlin ako ih krene i baš o sprječavanju takvog scenarija najviše je u najavi utakmice pričao Mršićev pomoćnik, Ivan Perinčić.
– Sonik je dobro ušao u sezonu, čestitke na rezultatima koje su do sada ostvarili. U Sinju protiv Alkara su imali tešku utakmicu koju su pobijedili tako da su u izrazito pozitivnom ritmu. Očekujem jednu tešku i borbenu utakmicu, energičnu prije svega i očekujem da mi budemo na pravom nivou. Dobro smo trenirali i dobro smo se pripremali za ovu utakmicu. Moramo zaustaviti njihovo najjače oružje, šut za tri poena i ispoštovati sve ove stvari što smo se dogovorili u pripremi – najavio je pomoćni trener Ivan Perinčić večerašnji sraz s Puntamičanima koji za čudo Zadru dolazi kao naručen jer od posljednje utakmice im je prošlo već šest dana i velika je želja u svlačionici za novim izazovom.


Primat u gradu
Odgoda domaćeg abaligaškog sraza s Budućnosti koji je bio predviđen za prošlu subotu stvorio je pomalo neočekivani problem. Navikli su Zadrani na zgusnut ritam, a ovog puta će Mršić imati odmorne igrače koje u petak očekuje još važniji regionalni meč kod FMP-a. Međutim, na Višnjiku znaju da za njih nema laganog protivnika, a i pomoćni trener Perinčić je zaključio da će se sa »zelenima« trebati potući za svaku loptu jer primat u gradu Puntamičani neće tek tako prepustiti. Svjestan je toga i jedan od tek dva Zadranina u ovosezonskoj momčadi s Višnjika, Dominik Mavra. Zna koliko će biti motivirani večeras njihovi protivnici i stoga očekuje pravu ligašku utakmicu kojoj će nažalost nedostajati najvažniji segment, gledatelji na tribinama.
– Sonik dobro igra ove sezone. Nadam se da će biti dobra utakmica, dobra košarka. Nama je pobjeda jedini cilj. Za zadarsku košarku je dobro što Sonik Puntamika igra na ovom nivou i mislim da će biti jedna dobra utakmica – istaknuo je uoči gradskog derbija kapetan Zadra.
 




Justice čeka registraciju, Palokaja i dalje muče leđa


Veljko Mršić neće protiv Puntamičana moći računati na Jana Palokaja koji će propustiti drugu utakmicu zbog problema s leđima, a još uvijek pravo nastupa u HT Premijer ligi nema novopridošli Amerikanac Kodi Justice. On će moći biti registriran za domaća natjecanja tek od 23. studenog pa se njegov debi u dresu Zadra očekuje u petak na gostovanju kod FMP-a.
 


Zadar vodi 13-1


U međusobnim omjerima u prvenstvenim utakmicama »stariji brat« vodi s uvjerljivih 13-1, a jedinu pobjedu Puntamičani su upisali u 13. ožujka 2007. U 2. kolu Lige za prvaka Zadar je kao domaćin izgubio u Jazinama 88:91. Nakon tog poraza klupu Zadra napustio je Petar Popović kojeg je zamijenio Aleksandar Petrović koji je 2008. potpisao posljednju Zadrovu titulu prvaka. Prvi dvoboj gradski su rivali imali u sezoni 1993./94., a Zadar je u Jazinama bio bolji sa 128:89. »Uzvrat« je, zanimljivo, odigran u Splitu. Zbog ratne opasnosti dvoboj je iz Mocira prebačen na Gripe, a Zadar je slavio sa 103:71.
 
1993./94.          
Puntamika – Zadar 71:103
Zadar – Puntamika 128:89
1994./95.
Puntamika – Zadar 84:95
Zadar – Puntamika 125:95
2005./06.
Zadar – Borik P. 68:65
Borik P. – Zadar 71:101
2006./07.
Zadar – Borik P. 88:91
Borik P. – Zadar 72:99
2010./11.
Zadar – Borik P. 77:45
Borik P. – Zadar 71:81
2011./12.
Zadar – Sonik P. 96:78
Sonik P. – Zadar 77:93
2019./20.
Zadar – Sonik P. 96:78
Sonik P. – Zadar 77:93