Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Idućeg ljeta kreće SAS-ova linija Kopenhagen – Zadar

17.11.2020. 15:06


SAS Scandinavian Airlines, višenacionalna aviokompanija s prometnim čvorištima u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj i vodeći avioprijevoznik u skandinavskim zemaljama, u ljetnom redu letenja sljedeće godine planira uvesti jednu novu liniju prema Hrvatskoj.
Radi se o liniji Kopenhagen – Zadar koja je originalno trebala prometovati ovog ljeta, no zbog izbijanja globalne pandemije kompanija je odustala od njenog pokretanja.
SAS je sada ovu novu liniju najavio za ljeto 2021. godine, a trebala bi biti u prometu od kraja lipnja do sredine kolovoza, vrlo kratko u odnosu na ostale linije ove aviokompanije koje prema Hrvatskoj prometuju uglavnom od travnja do kraja rujna.
Linija Kopenhagen – Zadar prometovat će dva puta tjedno, svakog utorka i subote, zrakoplovima tipa CRJ900 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 90 sjedala.
SAS planira idućeg ljeta, uz Zadar, prometovati prema Puli, Splitu i Dubrovniku iz brojnih Skandinavskih gradova (Kopenhagen, Oslo, Stavanger, Gothenburg, Stockholm, Aarhus, Bergen i Kristiansand), no realizacija letova prije svega će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i samoj potražnji.
Važno je to da je SAS u ljetnom redu letenja za sljedeću godinu u prodaji ostavio sve linije prema Hrvatskoj iz ljetne sezone 2019. godine, procijenivši u ovom trenutku da će sljedeće ljetne sezone potražnja prema Hrvatskoj biti značajno bolja u odnosu na ovogodišnju.
Kao i svi drugi avioprijevoznici, SAS također bilježi značajan pad putnika i prihoda. Popunjenost zrakoplova Scandinavian Airlinesa je u srpnju iznosila 50,6 posto, u kolovozu 46,7 posto, u rujnu tek 35,8 posto te u listopadu 37,3 posto.
SAS je ovog ljeta prometovao reducirano prema Puli i Splitu, dok prema Dubrovniku nije bilo redovnih linija. Pula je imala direktnu vezu s Kopenhagenom, dok je Split imao četiri linije; prema Stockholmu, Kopenhagenu, Oslu i Goeteborgu. (Croatian Aviation)