Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

MUKE PO PARKINGU Grad bi osigurao 100 parkirališnih mjesta za stanare Poluotoka

17.11.2020. 15:03


Problem parkiranja i nedostatka parkirnih mjesta na području MO Poluotok već godinama je gorući problem te tema prijepora između stanara ovog gradskog kvarta i gradskih vlasti koje donose sve odluke vezane uz parkirna mjesta na ovom području. Nakon zatvaranja Muraja, gdje se u drugoj zoni izgubio popriličan broj parkirnih mjesta, posljednjih mjeseci često se ponavlja pitanje gdje će se parkirati stanari s povlaštenim kartama koje se odnose samo na drugu zonu, dok se u prvoj zoni s njom može parkirati jedino na starom autobusnom kolodvoru.


​Nacrt prijedloga parkinga
– Izradili smo nacrt prijedloga izmjene i dopune odluke koja regulira parkiranje unutar administrativnih granica grada. Nastavno na inicijativu gradske vijećnice Ive Dunatov i promišljanje naših sugrađana, jasno smo si postavili ciljeve, analizirali situaciju na terenu te po načelu razmjernosti zaštite interesa stanovnika Poluotoka i naših sugrađana koji gravitiraju Poluotoku predlažemo sljedeće: na tri lokacije (trg Sv. Frane, Sirac, Poljana Plankit i pristup istoj unutar Bedema) osigurali bi nešto manje od 100 parkirnih mjesta prvenstveno za stanare Poluotoka s povlaštenim parkirnim kartama od 50 kuna mjesečno, istaknuo je pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, Robertino Dujela.
S obzirom da se problem pronalaska slobodnog parkirnog mjesta na Poluotoku povećava dolaskom ljetnih mjeseci, kada se usprkos i covidu-19, na gradske ulice slije veći broj domaćih i stranih turista, iz Grada Zadra pokušavaju doskočiti i tom problemu na način da se povlaštene parkirne karte ograniče.
– Kako bi stanovnici koji gravitiraju Poluotoku imali daleko veću mogućnost pronalaska parkirališnog mjesta nego li je to sada, ograničit ćemo i broj povlaštenih parkirnih karata za stanare Poluotoka na jedno vozilo po adresi stanovanja (obitelji). U tim zonama isključivo za stanare dozvolili bi svim ostalim sugrađanima i našim dragim gostima parkiranje do maksimalno sat vremena s regulativom prve zone, upravo s ciljem potrebe izoliranih kratkotrajnih ulazaka naših sugrađana unutar istih, istaknuo je Dujela.


​Za koga su povlaštene karte?
Zbog deficita parkirnih mjesta u drugoj zoni koji je nastao zatvaranjem Muraja uvele bi se novosti za sugrađane s povlaštenim kartama, a prijedlog će se naći na e-savjetovanja,
– Kako u drugoj zoni kao posljedica uređenja Muraja ostajemo s umanjenim dijelom parkirališnih mjesta na ovoj strani Poluotoka, predlažemo da svi naši sugrađani s povlaštenim parkirnim kartama mogu koristiti parkirna mjesta i u prvoj zoni tijekom cijele godine izuzev perioda od 1. svibnja do 30. rujna. Prijedlog koji smo transparentno komunicirali svim potencijalnim, zainteresiranim, konzumentima ove odluke naći će se na e-savjetovanja upravo iz razloga da se svi naši sugrađani aktivno i javno uključe svojim prijedlozima u samom kreiranju regulativa, kazuje Dujela.
Tko će imati pravo na povlaštenu parkirnu kartu znat će se na sljedećoj sjenici Gradskog vijeća.
– Vjerujemo da će kvalitetan nadzor nad provedbom izmjena i dopuna odluka u nadležnosti Obala i lučica rezultirati dodatnom ugodom građana. Prihvatili smo sugestiju Obala i lučica u dijelu da pravo na povlaštenu parkirnu kartu (od 150 kuna mjesečno) mogu ostvariti osobe koje imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području grada Zadra, kao i osobe koje gravitiraju gradu uslijed radnih obveza. Svi detalji biti će regulirani Općim uvjetima isporuke komunalne usluge koju će Uprava tvrtke prezentirati vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, istaknuo je Dujela naglašavajući kako će do izgradnje novih parkirnih mjesta, bilo da je riječ o otvorenom parkingu, podzemnoj ili nadzemnoj garaži UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša uložiti sav potreban napor kako bi u postojećim definiranim gabaritima unaprijedili organizaciju parkinga.