Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Priznanje za ljubav, brigu i vrijeme koje je darovao bolesnim sugrađanima

17.11.2020. 14:13


U povodu vijesti da će prerano preminuli Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka, dobiti Grb Grada Zadra za svoj rad u toj udruzi koja se »borila« za bolje uvjete pacijenata oboljelih od karcinoma, javila nam se njegova supruga, Ana Krvavica Tomčuk, patologinja u OB Zadar.
– Vijest da će moj pokojni suprug biti nagrađen Grbom grada Zadra, natjerala mi je suze na oči, suze ponosa. Znajući koliko je svakodnevno predano sakupljao informacije, osluškivao želje u šetnjama po gradu, pretvarao ih u bujicu ideja, razrađivao planove kako bi Liga protiv raka – Zadar mogla dobro funkcionirati. Unatrag par godina počelo je sakupljanje novaca za nabavku linearnog akceleratora, potreban za zračenje tumora tijekom operacije, kako bi se omogućilo najmodernije liječenje bolesnicima, smještaj, psihološka pomoć, za liječnike edukacija i tribine na kojima će informirati ljude o najnovijim dostignućima medicine. Ova nagrada znači prepoznavanje i priznanje njegovog predanog djelovanja, kako od bolesnika i neposrednih suradnika, ali i vodećih ljudi u gradu. To je priznanje za ljubav, brigu i vrijeme koje je poklonio bolesnim sugrađanima. Svaka uspješno provedena akcija ga je veselila, jer je znao da smo bliže cilju. U radu ga je vodio svima dobro znan organizatorski duh, kojim je poticao suradnike na činjenje dobra. Hrabrio nas je da svi možemo pomoći. Onaj tko radosno daje, najviše daje, napisala nam je gospođa Krvavica Tomčuk.
Prisjetila se nekih tradicionalnih akcija koje je organizirao njen suprug: Smijeh kao lijek, smijehom protiv raka, Dan mimoza, Svjetski dan bolesnika – Gospa Lurdska, Dan narcisa, Maslinarski marendin, Svjetski dan nepušenja, Dan ružičaste vrpce… Podsjetila je kako je Liga organizirala izložbe likovnih umjetnika u Gradskoj loži kojom se prikupljaju sredstva za nabavku novog uređaja.
– Od podstanarstva smo (Liga protiv raka, op.a.) uselili u novi prostor, također počele su s radom podružnice u Biogradu i Benkovcu. Sudjelovao je osobno u podjeli poklona najmanjim bolesnicima na Pedijatriji na sv. Luciju. Znao se približiti svima, a najdraža mu je bila Božićna čestitka koju su mu uputila djeca s Pedijatrije prošle godine, kada im nije mogao doći, donijeti radost, osmijeh, igru…, zaključila je Ana Krvavica Tomčuk, zahvalivši svima u povodu dodjeljivanja nagrade grada Zadra njenom pokojnom suprugu Vladislavu Tomčuku.