Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZIMSKI UVJETI Zadarski vozači mijenjaju gume u zadnji čas

17.11.2020. 14:22


Vožnja sa zimskom opremom u svijesti vozača dobiva sve više na važnosti, pa tako i mnogi zadarski vozači vode računa o zamjeni ljetnih guma zimskima. Ove je godine, odredba o obaveznoj zimskoj opremi na zimskim prometnicama u Hrvatskoj, stupila na snagu u nedjelju, 15. studenoga zbog čega i zadarske vulkanizerske radionice ovih dana imaju više posla.
Ovom odredbom, koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, a uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.


Zimske prometnice u Zadarskoj županiji
Među tzv. zimskim prometnicama su i neke ceste na području Zadarske županije, i to na podvelebitskom dijelu autoceste, kao i na državnim cestama koje su u nadležnosti PU Zadarske i to D27 (Gračac – D. Karin) i D54 (Maslenica – Zaton Obrovački).
Da zadarski vozači sve više uviđaju da je zimska guma jamac sigurnosti tijekom zimskog razdoblja, potvrđuju nam neki od vulkanizera.
– Zadarski vozači u najvećem broju čekaju stupanje na snagu odredbe o obaveznoj zimskoj opremi, pa se tek onda sjete zimskih guma, kažu nam u jednoj zadarskoj vulkanizerskoj radionici, gdje dodaju da je zamjena guma u punom zamahu, kako zbog zakonske odredbe, tako i zbog najave hladnijeg vremena.
– Imamo i dosta poslovnih vozila na kojima se obavlja zamjena guma, ali kao i ranijih godina većina vozača dolazi u zadnji čas, da ih ne »uhvate« kazne ako krenu put Zagreba, kaže djelatnik u vulkanizerskoj radionici.


Kazna tisuću kuna
I u ostalim vulkanizerskim radionicama u Zadru potvrđuju da je sve više vozača koji vode računa o zimskoj opremi. Cijena zamjene sve četiri gume, doznajemo dalje, iznosi oko 200 kuna, a treba ih, upozoravaju vulkanizeri, staviti na sva četiri kotača.
Kad je riječ o kaznama, odnosno postupanju prometne policije koja u navedenom razdoblju zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti, istaknimo da će službena osoba narediti vozaču da odmah zaustavi vozilo ili nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. Oni koji se odluče i na cestama koje potpadaju pod zimske dionice voziti s neprikladnim gumama, mogu biti kažnjeni novčanim iznosom od 1.000 kuna, a kazna se može izreći i u slučaju da vozač upravlja vozilom koje nije očišćeno od snijega ili leda.
Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.
Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače.
Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.