Galovačko groblje korak do naljepšeg u županiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
galovac_groblje
Okoliš mrtvačnice i groblja postaje pravi veliki park

Policentrično ravnomjerni razvoj Zadarske županije kao i cijele države osnovni su pravci politike Vlade RH, resornih ministarstava i Županijskog poglavarstva, kao i primarna zadaća "podizanja" onih područja koja su naslijeđem, ratnim stradanjima ili nekim drugim razlozima ostala izolirana i izgubila korak s ostatkom županije i države. Jedan od očitih primjera tog ravnomjernog razvoja u posljednje vrijeme je i ravnokotarska općina Galovac, općina od posebne državne skrbi, gdje su u tijeku važni radovi na komunalnoj infrastrukturi. Riječ je o trenutačnom uređenju i proširenju mjesnog groblja i njegova parkovno-memorijalnog okruženja radi podizanja kulture sprovoda i civiliziranijeg odavanja počasti počivalištima svojih bližnjih.
- Nakon podizanja središnjeg križa na groblju i izgradnje zdanja mrtvačnice prišlo se i zidanju kamene ograde oko cijelog groblja, izgradnji kamenih, pločastih i asfaltnih nogostupa i pješačkih staza te izgradnji pristupnog parkirališta te sadnji ukrasnog drvoreda stabala crnike i fafarikule ili kostela, doznajemo od Petra Burčula, predsjednika galovačkog Općinskog vijeća, kojega smo zamolili za kraći razgovor budući da je općinski načelnik Slavko Šare bio opravdano odsutan.
Uokrug netom izgrađene mrtvačnice hortikulturno će se pod stručnim nadzorom urediti cijeli ovaj prostor koji će biti u funkciji mjesnog perivoja. Štoviše, moderno zdanje galovačke mrtvačnice, sa svim popratnim sadržajima i infrastrukturom, izgledom i funkcijom postaje primjereno i najvećim gradovima. Zahvaljujući razumijevanju Vlade RH i resornih ministarstava Galovac će uređenjem groblja, podizanjem ogradnog zida, uređenjem pločnika, hortikulturnim uređenjem okoliša i otvorenjem mrtvačnice ući u krug naprednih sredina, kada su pogrebni obredi u pitanju, jedinstvena je ocjena upitanih mještana Galovca.
A nakon što je dugo godina upozoravano o "prebukiranosti" galovačkog groblja, smještenog u neposrednoj blizini arheloškog lokaliteta Crkvine na izlazu iz naselja prema Škabrnji, u posljednje vrijeme intenzivirali su se radovi na izgradnji novih grobnica čime se njihov broj penje do 400-tinjak smještenih unutar grobljanske ograde.
- Na groblju još preostaje pod općinskom ingerencijom izgraditi 200-tinjak ukopnih mjesta da bi ono bilo kompletirano i sistematizirana grobarska služba koja će profesionalno voditi sve poslove funkcioniranja mjesnog groblja i organizacije sprovoda, istaknuo je Burčul dodajući kako je pored općinskih komunalnih djelatnika u radove trenutačno uključeno i 20-ak građevinaca i inih obrtnih majstora.
Posebna estetska kvaliteta groblja, koje se jednostavno uklopilo u prirodno okruženje, vidljiva je iako su u tijeku brojni obrtnički radovi na njegovoj površini i uokolo. Skorašnjim hortikulturnim rješenjima galovačko groblje će biti jedno od najljepših i najurednijih groblja duž cijele županije, posebice svojom lokacijom i arhitektonskim rješenjem. Štoviše, ovaj kapitalni projekt pokazuje, kažu građani, da Galovčani zajedno mogu, ne samo izgraditi ovakav objekt, nego i puno drugih dobrih projekata te pokrenuti akcije za dobrobit svoga mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno