Vodovodizacijom Slivnice, Ždrila i Vinjerca u Europu

Slika korisnika admin
posedarje_zdrilo
Izgradnja vodoopskrbnog sustava u Ždrilu Kneževići ide po planu

Na području općine Posedarje u tijeku su dva projekta na vodovodizaciji čijim će se završetkom ovo područje sasvim približiti danu kada će imati kompletiranu vodoopskrbu. Poslije dugog čekanja mještani Slivnice, Ždrila i Vinjerca, koji su se godinama patili s vodom iz seoskih bunara i cisterni i na najrazličitije načine vodu dopremali u svoja gospodarstva i kućanstva, konačno će dobiti toliko željenu i čekanu pitku vodu iz vodovodnih cijevi.
- Iako kažu da cesta znači život, bez vode definitivno nema života. Voda je život. Tamo gdje nema vode nema ni kvalitetnog života, ni razvoja. Izgradnjom magistralnog i sekundarnog vodoopskrbnog sustava rješava se problem infrastrukture. Vodoopskrbom ćemo riješiti mnoge svoje probleme. Ne možemo zamisliti, a ni dopustiti da netko u 21. stoljeću nema vode, ističe Ivica Juričević, posedarski načelnik.

Kilometri mreže
Pred tri mjeseca započeli su radovi na izgradnji vodovodne mreže Slivnice Donje uključujući i zaseoke Kneževići i Stanari, a cjevovod ide sve do Poslovno-servisne zone Posedarje - Slivnica te s druge strane prema području općine Ražanac. Riječ je o zajedničkom projektu dviju općina kojim će biti izgrađeno 26,5 kilometara vodovodne mreže, a od toga 13,5 kilometara u posedarskom dijelu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15 milijuna kuna. Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka osigurava 80 posto financijskih sredstava, a općine su zadužene za preostalih 20 posto iznosa.
Glavni izvođač ovih radova je tvrtka Svigo Teh iz Rijeke koja će sa svojim kooperantom, domaćom tvrtkom Žunić Teh, projekt završiti u idućih deset mjeseci.
U visokoj fazi realizacije je još jedan projekt vodoopskrbe. Njime je obuhvaćena izgradnja mjesne mreže Ždrilo, mjesne mreže Vinjerac, precrpne stanice Vučjak i vodospreme Slivnica Gornja, a vrijednost radova iznosi 5,7 milijuna kuna.
Za izvođača radova izabran je varaždinski Coning, koji bi pod nadzorom zadarskog Gyn Companija u radove trebao biti uveden ovih dana. Rok realizacije projekta je šest mjeseci.

Podgradina prioritet
- Kad se spomenuti projekti riješe, u posedarskoj općini bez vode ostaje još Podgradina te četiri manja naselja između Vinjerca i Ždrila - Ćoze, Srzentići, Magaši i Žunići, kaže Juričević dodajući kako bi radovi na vodovodizaciji navedenih naselja trebali započeti tijekom nadolazeće godine.
- U roku od godinu i pol dana sva naselja na području općine Posedarje imat će pitku vodu, najavio je posedarski načelnik Ivica Juričević. Iako su za sada na vodovod priključena tek tri mjesta - Posedarje, Islam Latinski i Grgurice, sva ostala naselja u nekoj su od faza rješavanja vodoopskrbnog problema.
Ivica Juričević ističe da je rješavanje vodoopskrbe Podgradine prioritet. Prošle godine je završena izgradnja vodospreme u ovom mjestu, koja zbog dotrajale postojeće podgradinske mjesne mreže, dodatno devastirane tijekom Domovinskog rata, nije dovedena u svoju punu funkciju. Kroz nekoliko mjeseci se očekuje izdavanje građevinske dozvole za projekt, a potom i raspisivanje natječaja. Mjesne mreže za navedena manja naselja također su u planu, a nakon njihove realizacije ići će se u gradnju veće vodospreme u Posedarju.
- Treba najprije dovesti vodu u svako općinsko naselje. Potom se ide u gradnju vodospreme u Posedarju kapaciteta 500 kubika, budući da je ova postojeća zapremnine 105 kubika odavno nedostatna za potrebe mjesta, kazao je Juričević.
Osim projekata na vodovodizaciji, u tijeku su još dva važna projekta. Riječ je o kanalizacijskoj mreži Posedarje te o izgradnji novog dječjeg vrtića. U tijeku su izrade glavnih projekata za dobivanje građevinskih dozvola.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno