Bibinjskoj socijali 800.000 kuna

Slika korisnika admin
bibinje_simunic
Velimir BRKIĆ
U ovo adventsko, predbožićno vrijeme nismo zaboravili ni naše bolesne i nemoćne sumještane - načelnik Bibinja Nino Šimunić

Pred općinskim vijećnicima Općine Bibinje večeras će se naći dosad rekordni godišnji proračun u iznosu od 14,5 milijuna kuna. A kako ovogodišnji proračun iznosi oko 11 milijuna kuna to je za 2009. godinu povećanje od čak 25 posto. Predviđeni prihodi od redovnog poslovanja su preko 9 milijuna kuna dok se od prodaje zemljišta na 50 hektara proizvodno-poslovne zone Lonići očekuje prihod od preko 5 milijuna kuna. Jedan metar četvorni prodavat će se po početnoj cijeni od 22 eura.

- Riječ je o maksimalno izbalansiranom, uravnoteženom proračunu kojim se vodi računa o svim segmentima života, vodeći se kriterijem razvoja, jer je upravo razvoj jamstvo boljeg životnog standarda svih Bibinjaca, istaknuo je bibinjski načelnik Nino Šimunić.

Pošto se u idućoj godini očekuje produbljenje socijalne krize u svijetu a time i u Hrvatskoj, potrebno je gajiti solidarnost i socijalnu pravdu. Upravo se tom činjenicom vodilo i bibinjsko općinsko čelništvo. Mjerama socijalne skrbi na razini Općine Bibinje za 2009. godinu, koje predstavljaju kontinuiranu operacionalizaciju općinskog Socijalnog programa, Općinsko poglavarstvo donijelo je odluku da se za socijalu za iduću godinu izdvoji 800.000 kuna.

- S prvim danom nadolazeće godine boravak djece u dječjem vrtiću Leptirići bit će u potpunosti besplatan. Roditelji će biti oslobođeni plaćanja mjesečne kotizacije za što je u općinskom proračunu predviđen iznos od 140.000 kuna, obznanio je Šimunić vijest koja će obradovati bibinjske roditelje. Istovremeno za redovno poslovanje vrtića predviđeno je 260.000 kuna.

- Shodno politici Općinskog poglavarstva i vijeća djeca i mladež zahtijevaju stalnu brigu i ulaganje. To je najbolje i najučinkovitije ulaganje u budućnost, naglasio je Šimunić.

U najmnogoljudnijem naselju u Zadarskoj županiji se više rađa nego umire, kao rijetko gdje, u Bibinjama je veći natalitet od mortaliteta. A kako bi poticali još veći natalitet u idućoj godini pripomoć za roditelje kojima se rodi prvo i drugo dijete iznosit će po 1.500 a za svako slijedeće novorođenče po 3.000 kuna.

- Odlukom Vlade RH javni prijevoz je besplatan za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola, dok će se odlukom Općinskog poglavarstva srednjoškolcima u trećem i četvrtom razredu koji svakodnevno putuju od mjesta prebivališta do škole javni prijevoz subvencionirati u 50-postotnom iznosu što godišnje iznosi preko 100.000 kuna. Ostalih 50 posto subvencionira Zadarska županija- govori Šimunić.

Objavljen je natječaj za dodjelu studentskih mjesečnih stipendija. Jedini uvjet za dobivanje stipendija za 46 bibinjskih studenta je pravovaljana potvrda o redovitom studiranju.

- U ovo adventsko, predbožićno vrijeme nismo zaboravili ni naše bolesne i nemoćne sumještane. Osim prigodnih darovnih paketa starima i nemoćnima uručit će se i božićnica u iznosu od 500 kuna, naglasio je Nino Šimunić dodavši kako je pored navedenog za jednokratne pomoći socijalno ugroženim obiteljima u općinskom proračunu za 2009. godinu predviđena stavka od 100.000 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno