Francuska veza

Slika korisnika admin
kkzadar_kkroanne_stipcevic
Zvonko KUCELIN
MIRNA ORGANIZACIJA - Rok Stipčević

Ako se baci pogled na skice koje su utemeljene na podacima odakle je koja momčad koliko puta pucala i pogodila, vidjet će se da su i jedni i drugi najviše poena dali - ispod koša. Zadar je imao 21 ubačaj od 29 pokušaja, što je sjajno, dok je Roanne ubacio 16 lopta iz 31 pokušaja. Moglo bi se u pregledu tih ubačaja ići i dalje pa potražiti koliko je koji igrač pojedinačno imao učinak, ali za konačnicu - glede Zadra - to je relativno nebitna stvar.

Zanimljivo je da Roanne s poludistance nije ubacio ni jednu jedinu loptu, dok je izvan 6, 25 imao 8 - 21, od čega u drugom poluvremenu 7 - 15. Težište završetaka njihovih napada prebacilo se na tricu jer je u drugom poluvremenu Zadar veoma dobro čuvao svoj reket, svoj prostor (ispod obruča Roanne je u prvom poluvremenu imao 13 - 20, usporedi s podacima s kraja utakmica) gdje skočni igrači gostiju nisu mogli vršljati tek tako i kupiti lopte. U odnosu na prvo poluvrijeme, u drugomu Zadar je popravio ubačaj za tricu, popravio je i ubačaj ispod koša - Ivanov je tu imao presudnu ulogu - dok s poludistance nije puno išao ni gore ni dolje. No, takva je utakmica bila, išlo se na sigurno ispod, pa se išlo na tricu, a bilo je ponešto i slobodnih bacanja.

Govoreći o zonskoj obrani gostiju koja je na neki način bila problem, Aco Petrović upozorio je poslije na Damira Rančića kao ključnog otvarača pukotina u toj zoni. Prije prve Rančićeve trice (za 38:32) pale su još tri, Johnson, Stipčević i Stipčević, no itekako su nedostajale one trice koje iz nekih razloga nisu ušle poslije otvorenih šuteva Garnetta i jednom Gečevskoga. Garnett je proveo podosta vremena u igri, ali nije zabio niti jednu tricu (0 - 3 u prvom, ukupno 0 - 4) što je svakako stanoviti problem u kontekstu građenja pozitivnoga rezultata. Zadru je u utorak, posebno u prvom poluvremenu, bio potreban netko tko će kontinuirano tricama ubijati suparničku obranu. Nekako se to prevladalo onim dvjema tricama na kraju prvog poluvremena, te Johnsonovom na početku drugoga i napad je odmah postao opasniji jer se obrana Roannea trebala naprezati i unutra i vani, a u tom naprezanju povremeno je - logično - pucala. Energija koju je imao Ivanov u unutarnjoj igri, uz mirnoću i njegove skokove, te Rančićevi ubačaji u zadnjoj četvrtini (11 poena), omogućili su stabilizaciju aktualne postave koju je mirno organizirao Rok Stipčević. To je sad već stara stvar, Rok jednostavno mora sam podnositi golemi teret i u nizu prethodnih utakmica on je to dobro radio. Sasvim dobro. S Union Olimpijom kao pobjednik izišao je na kraj čak s trojicom, s Roanneom s dvojicom suparničkih razigravača. U utorak je imao i problem što je Pellin nizak, eksplozivan i dobre tehnike, a kad bi ušao Poupet (jedini bijelac u Roanneu) Rok se trebao brzo prilagoditi na igrača višeg od sebe, te čovjeka koji ima neloš šut (2 - 3 za dva, 2 - 2 trice) i kao takav trajna je opasnost. Zajednički učinak Pellina i Poupeta nije puno veći od Stipčevićeva i tu je svakako jedan od dobitaka u igri Zadra u odnosu na igru Roannea. Kao što je bio i dobitak s učinkom relativno nenametljivog Gečevskoga koji je racionalno trošio lopte, a imao je ovaj put i četiri asistencije.

U potrazi za nekim manje dobrim pojedinostima treba se zaustaviti na dvjema, trima. Kod Jere Macure sad je problem što svoje teško izborene pozicije za šut nije iskoristio pa mu je učinak premršav u odnosu na zalaganje. Tomislav Ružić nije imao preciznu večer, kao ni već spomenuti Marlon Garnett. Prostranovih 2, 50 minuta mogu se spomenuti u kontekstu vrlo oštre i precizne slike koja je nedvosmisleno pokazala da Toni u utorak nije mogao na kvalitetan način podnijeti pritisak suparničkih igrača.

Dvije pobjede u A skupini u srazu s francuskom momčadi dovele su Zadrane na prvo mjesto dva kola prije kraja. U svakom slučaju lijepo postignuće, drugi krug Eurokupa samo što nije...

Mnoge druge, uz spomenute, pojedinosti treba brzo posložiti i pregledati Aco Petrović i iznaći način kako kvalitetno odigrati dvije sljedeće utakmice. I kako u objema dobiti. Obje će biti u NLB ligi jer će natjecanje u Eurokupu biti nastavljeno 6. siječnja sljedeće godine. A zna se što je NLB liga, imperativ, imperativ...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika paleka
Ko ti je ovo narucija da pises protiv prostrana ciste lazi?? triba je imat 4 asista da su oni pogodili. niko u dvorani osim tebe nije vidija da nije moga podnit pritisak. kad je on igra bar je igra licila na nesto. pokri se usima jadnice.