Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska će ove pregovore privesti u svoju korist

Autor: Siniša Klarica

16.12.2008. 23:00
Hrvatska će ove pregovore privesti u svoju korist


Uvjeren sam da ni jedan građanin Hrvatske ne doživljava Sloveniju, osim kao prijateljsku zemlju i Slovence kao prijateljski narod. Na tim temeljima moramo graditi sve moguće međudržavne odnose- zaključio je diplomatski Đani Maršan. Naša politika uvijek je podlijegala pritiscima od strane europskih središta moći. Zato je vrlo neuvjerljivo našu politiku nazvati pragmatičnom- tvrdi Đani Bunja
Aktualna blokada hrvatskog pristupa Europskoj uniji u hrvatskoj javnosti ne izaziva povišene emocije. Gotovo da vlada suglasje kako će Hrvatska uspješno prebroditi slovensku blokadu, ali zasad, hrvatski optimizam ne daje rezultate. Općenito, a mimo slučaja Slovenije, pristupanje RH je posebna politička saga u kojoj je očito da odlučne iskorake niti radi hrvatska diplomacija, a niti je administraciji EU stalo da se Hrvatskoj, unatoč njenim „snažnim” argumentima, pomogne u sporu sa Slovenijom. Nekadašnji hrvatski diplomat Đani Maršan optimist je u onom dijelu koji se odnosi na pretpostavku da će na Sloveniju biti izvršen pritisak kako ne bi Hrvatskoj zakočila pristup EU na duže vrijeme.
Slovenija želi izvući maksimum
– Pa i posljednja izjava premijera Sanadera da nije smak svijeta ide u prilog da će se spor sa Slovenijom riješiti kompromisom. Istina da pogranična pitanja nisu bila u domeni mojih diplomatskih zadataka, ali sam bio dio tima koji je promišljao i ta međugranična pitanja. Danas, kao građaninu, malo mi je čudno da baš Slovenija na jedan način „zagorčava” Hrvatskoj život. Međutim, uvjeren sam da je međunarodnoj zajednici stalo do ulaska RH u EU i da će se naći kompromis- kazao nam je na početku Đani Maršan.
Maršan je kao diplomat službovao u hrvatskom konzulatu u Trstu. Sporazum Račan – Drnovšek ocjenjuje kao diskutabilan, i budući da nije ratificiran u Saboru RH, potpuno neprihvatljiv kao bilo kakvo polazište u pregovorima.
– Rezerva u pregovorima krije se, po meni, u pristupu otvorenom moru. Hrvatska bi mogla omogućiti, na temelju sličnih međunarodnih dogovora, nesmetan pristup Sloveniji otvorenom moru. To, kao najrealniju opciju hrvatskog dijela, nazovi kompromisa, shvaćam i na temelju razgovora sa stručnjacima koji tu problematiku puno bolje poznaju od mene. Isti me uvjeravaju da su argumenti, od povijesnih do pravnih, na strani Hrvatske, ali Slovenija želi izvući maksimum, koristeći se svojim pravnim položajem člana EU- rekao je Đani Maršan.
Maršan je svjestan izjave slovenskog premijera Boruta Pahora koji je poručio Hrvatskoj da njen put u EU ne vodi samo kroz Sloveniju nego između ostalog i kroz ovu susjedsku zemlju.
– I kao vrlo objektivan promatrač mogu zaključiti da će Hrvatska ove pregovore privesti u svoju korist, pa i zbog činjenice da Slovenija nema baš puno čvrstih argumenta. Razumijem i njihov položaj, ali iznad svega bi njima kao i Hrvatskoj u pitanjima s ostalim susjedima, trebalo biti od vitalnog značaja stabilnost zemalja u okruženju. Da će i taj put biti trnovit, u to ne treba dvojiti. Uvjeren sam da ni jedan građanin Hrvatske ne doživljava Sloveniju, osim kao prijateljsku zemlju i Slovence kao prijateljski narod. Na tim temeljima moramo graditi sve moguće međudržavne odnose- zaključio je diplomatski Đani Maršan.
Bunja: EU, ali ne bezuvjetno
Međutim, da se Slovenija koristi svojim članstvom u EU doslovce ucjenjujući Hrvatsku, ne dvoji prvi čovjek županijskog HSP-a i zamjenik zadarskog župana Đani Bunja. Zadarski sveučilišni profesor u ovom je trenutku glasnogovornik tvrđeg, ali i jasnijeg stava, doduše nesputanog državničkim obvezama.
– Budući da je hrvatski strateški interes pristupanje EU, te u tom smislu, što skorije završavanje pristupnih pregovora, pritisak koji vrši Slovenija čini se etički upitnim. Moguće je konstatirati i to da je naša politika uvijek podlijegala pritiscima od strane europskih središta moći. Zato je vrlo neuvjerljivo našu politiku nazvati pragmatičnom- kazuje Bunja.
On zapravo ponavlja stav svoje stranke koja se zalaže za pristupanje Hrvatske u EU, ali ne bezuvjetno i pod svaku cijenu pri čemu se mora voditi računa i o našim nacionalnim interesima. Bunja samo naglas govori ono što manje-više svi hrvatski političari govore u kuloarima, ali ne i na svjetlu javnosti. Time se u Hrvatskoj,kao i u Sloveniji, stvara iracionalna nacionalna homogenizacija oko prilično jasne međunarodno-pravne situacije koju je definirala još Badinterova komisija, kazujući da su republičke granice državne granice novonastalih država iz korpusa bivše SFRJ.
– Rekao bih da to Slovenija izrazito zorno prikazuje. Smatram da su argumenti po pitanju razgraničenja naše dvije države na strani Hrvatske i uvjeren sam da tako percipiraju i naši prijatelji Slovenci, ali oni upravo radi naše želje da što prije dovršimo proces pregovora očito igraju na kartu naše pragmatičnosti, to jest uvjereni su da će naša politika i ovaj put popustiti i pristati na slovenske uvjete. Smatram kako se prijetnja zbog mogućeg usporavanja pregovora ne treba shvaćati dramatično. Naime, sve reforme trebamo provesti prvenstveno radi nas samih, a ne radi toga što to od nas netko traži, dok pitanje prejudiciranja razgraničenja ove dvije države u tom kontekstu nije presudno- rekao nam je na kraju razgovora Đani Bunja.