Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Lijek – oblici i primjena

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.12.2008. 23:00
Lijek – oblici i primjena


Kako je jedna od autorica, Anita Šokota zaposlena u Općoj bolnici Zadar, a istovremeno je i mentorica studentima Studija sestrinstva na Sveučilišta, Klarin i Nakić su istaknuli, kako knjiga “Lijek – oblici i primjena” svjedoči o suradnji zadarske bolnice i Sveučilišta
U Multimedijaloj dvorani, u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, predstavljena je knjiga “Lijekovi – oblici i primjena”, autorica Anite Šokote i Sonje Kalauz. Riječ je o udžbeniku, izdanom u Nakladi Slap, u kojemu medicinske sestre na jednom mjestu mogu dobiti znanja o lijekovima, njihovim oblicima, načinima primjene te standardima postupka kod primjene lijekova.
O knjizi, za kojom potreba postoji već desetljećima, pred publikom koja je Multimedijalnu dvoranu ispunila do posljednjeg mjesta govorili su vms. Vedrana Pedić, glavna sestre Opće bolnice Zadar, mr. sc. Dario Nakić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. sc. Aleksandar Knežević, specijalist internist, klinički farmakolog te doc. dr. sc. Mira Klarin, pročelnica Studija sestrinstva Sveučilišta u Zadru.
Dobrobit bolesnika
Što se tiče autorica, Anita Šokota, studirala je u prvoj generaciji sestara diplomskog Specijalističkog studija Menadžment u sestrinstvu na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a danas radi kao glavna sestra Odjela na psihijatriju u Općoj bolnici Zadar. Anita Šokota, koja je prva medicinska sestra iz Zadra koje je napisala udžbenik za medicinske sestre, i mentorica studentima Studija sestrinstva na Sveučilištu u Zadru. Aktivno sudjeluje na stručnim skupovima, predsjednica je Hrvatske komore medicinskih sestara Podružnice Zadarske županije, a interes joj je unprijeđenje struke za dobrobit bolesnika kojima se pruža zdravstvena njega.
Sonja Kalauz, također autorica, nakon završetka poslijediplomskog studija Javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i poslijediplomskog studija Leadership and Menagment of Health Services, magistrirala je, a sada je viša predavačica na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i voditeljica diplomskog specijalističkog studija Menadžment u sestrinstvu. Uz to, radi kao voditeljica Katedre za zdravstvenu njegu na Fakultetu za zdravstvene znanosti u Mostaru i gošća je predavačica na poslijediplomskim studijima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Sonja Kalauz već je objavila i nekoliko priručnika iz područja zdravstvene njege kirurških bolesnika, zdravstvene njege u jedinici intenzivnog liječenja, zbrinjavanja ranjenika u suvremenom ratu, a glavna je urednica časopisa za medicinske sestre “Plavi fokus”.
– Potreba za udžbenikom u kojemu će medicinske sestre na jednom mjestu moći dobiti znanja o lijekovima, njihovim oblicima, načinima primjene te standardima postupka kod primjene lijekova, postoji već desetljećima.
Temeljno štivo
U udžbeniku se mogu naći sadržaji koji se odnose na oblike lijekova, nazivlje, farmakodinamiku i farmakokinetiku, interakciju lijekova, mjerne jedinice, faktore za preračunavanje lijekova i načine primjene lijekova, govori vms. Vedrana Pedić dodajući kako udžbenik, iako je namijenjen polaznicima studija sestrinstva na svim visokim učilištima u Hrvatskoj, može biti korisno štivo i za sve medicinske sestre na različitim mjestima u sustavu zdravstvene zaštite.
Govoreći o knjizi, koja je objavljena godinu dana nakon dobivanja dopusnice za Studij sestrinstva na Sveučilištu u Zadru, Anite Šokote i Sonje Kalauz, dr. sc. Dario Nakić i doc. dr. sc. Mira Klarin istaknuli su kako ista može poslužiti kao temeljno štivo i praktikum za trajnu izobrazbu medicinskih sestara. Kako je jedna od autorica, Anita Šokota zaposlena u Općoj bolnici Zadar, a istovremeno je i mentorica studentima Studija sestrinstva na Sveučilišta, Klarin i Nakić su istaknuli, kako knjiga “Lijek – oblici i primjena” svjedoči o suradnji zadarske bolnice i Sveučilišta.
– Primjena lijekova je jedno od rizičnijih područja prakse. Medicinske sestre i tehničari su gotovo zadnja kontrolna točka prije no što pacijent dobije lijek. Šteta od grešaka pri primjeni i preračunavanju doza lijekova može biti vrlo ozbiljna jer može rezultirati smrću i trajnom ozljedom. Lijek prije primjene podliježe pripremi i provjeri medicinske sestre, koja će sva potrebna znanja o oblicima lijekova, mjernim jedinicama, faktorima za preračunavanje doza lijekova, osnovnim pravilima, načinima primjene lijekova u organizam naći u udžbeniku, kaže Anita Šokota, koja se na kraju promocije, zahvalila Sonji Kalauz na podršci u realiziji knjige “Lijekovi – oblici i primjena”.