Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Olib prvi dobio lokacijsku dozvolu

Autor: Elza Radulić-Toman

16.12.2008. 23:00
Olib prvi dobio lokacijsku dozvolu


Prema tome dokumentu vodovodizacija zadarskih otoka je podijeljena u dva kraka, južni i zapadni. Južni krak će se protezati od Ugljana prema Ižu, Ravi i Dugom otoku. Zapadni krak ide od Ugljana prema Rivnju, Sestrunju, Zverincu, Molatu, Istu, Olibu, Silbi i Premudi
Nakon početnih poteškoća, koje su i potrajale, konačno se krenulo s pripremama za gradnju vodoopskrbnih objekata na najudaljenijim zadarskim otocima. Riječ je o Olibu, Silbi i Premudi, otocima koji su određeni prvima poslije Ugljana za izgradnju objekata koji su uvjet za dobivanje vode s kopna, a nakon što se polože podmorske cijevi prema otočnome dijelu županije. To znači da će spomenuta tri otoka prvi dobiti projektnu dokumentaciju za gradnju vodosprema i crpnih stanica. Mogli su sve papirnato već imati da su tamo na vrijeme riješeni imovinskopravni odnosi, koji su odnijeli podosta vremena.
Uglavnom, Olib je prvi krenuo i za njegove vodoopskrbne objeke dobivena je lokacijska dozvola, a to znači da se kreće u izradu glavnoga projekta, nakon čega Vodovod Zadar ide i u traženje građevinske dozvole i s tim će sve biti spremno za početak gradnje potrebnih objekata.
Saznajemo od direktora Vodovoda Zadar Darka Kasapa da su se konačno stvari pomakle i na Silbi i Premudi pa sad predstoji dobivanje lokacijske dozvole za objekte na oba otoka. Lokacijske dozvole se očekuju početkom iduće godine, a tijekom te godine i kompletna projektna dokumentacija.
Paralelno s tim pripremama, Kasap napominje, obavljaju se početne pripreme i za sve ostale zadarske otoke, što znači da će se izraditi projektna dokumentacija za sve njih. Naime, Vodovod, Zadarska županija, Hrvatske vode i Hidroprojekt inženjering su izradili Plan vodoopskrbe zadarske županije, koji je podijeljen u pet etapa i istodobno će se raditi projektna dokumentacija za svih pet etapa. Prema tome dokumentu vodovodizacija zadarskih otoka je podijeljena u dva kraka, južni i zapadni. Južni krak će se protezati od Ugljana prema Ižu, Ravi i Dugom otoku. Zapadni krak ide od Ugljana prema Rivnju, Sestrunju, Zverincu, Molatu, Istu, Olibu, Silbi i Premudi. Time bi bio zatvoren krug vodoopskrbe i svi zadarski otoci bi dobili vodu s kopna, iz rijeke Zrmanje. Isto kao što je planirano za kopneni dio, a uskoro će biti i dovršeno, tako da će cijelo zadarsko zaleđe biti premreženo vodom i svako naselje će imati pitku vodu iz vodovoda. Što je i primjereno životu čovjeka u 21. stoljeću.