Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Počelo proširenje prometnice

Autor:

16.12.2008. 23:00
Počelo proširenje prometnice


Radimo punom parom pa će glavni dio radova, proširenje ceste i novi asfalt biti gotovi do konca ovoga tjedna. Nakon praznika odmah ćemo početi uređivati cestu, raditi nogostupe i slično, rekao je voditelj gradilišta Zvonko Keliš iz Cesta Varaždin
Radovi na proširenju i obnovi dionice duge oko 500 metara državne ceste D-106 koja prolazi kroz mjesto Dinjišku napokon su krenuli ovih dana.
– Radimo punom parom pa će glavni dio radova, proširenje ceste i novi asfalt biti gotovi do konca ovoga tjedna. Nakon praznika odmah ćemo početi uređivati cestu, raditi nogostupe i slično, rekao je voditelj gradilišta Zvonko Keliš iz Cesta Varaždin.
Naime, proširenje ceste jedan je od važnijih cestovnih projekata Paga i od bitnog značenja za sve mještane Dinjiške. Podsjetimo da je ova dionica za tamošnje mještane desetljećima bila prava noćna mora. U dužini od oko 500 metara koja prolazi kroz naselje nema nogostupa, pješačke oznake gotovo da nije bilo. To su posebno osjetili tamošnji učenici koji putuju u školu u Pag ili u Zadar. Njihov prilaz školskom autobusu gotovo je bio s ceste. Ništa bolje nije bilo ni starijim ljudima prilikom prelaska ceste. To nije čudno jer je ova cesta jedina prometnica koja povezuje Zadar-Pag-Dinjišku, a nije rijetkost da mnogi vozači voze većom brzinom od predviđene. Izuzetno velika prometna gužva kroz Dinjišku je u ljetnim mjesecima, kada dnevno prođe nekoliko tisuća vozila. Nažalost, ovo usko grlo Dinjiške manifestiralo se kroz niz prometnih nesreća, od kojih je nekoliko završilo smrću.
Podsjetimo da su u posljednjih desetak godina nekoliko puta mještani Dinjiške javno prosvjedovali i ukazali na problem kobnih posljedica loše prometnice.
O nužnoj obnovi i proširenju ceste u dva navrata u ovoj godini paški gradonačelnik Andreja Bukša upozorio je predstavnike Županije i ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmetu. Ministar Kalmeta je tada obećao da će Ministarstvo učiniti sve kako bi se s obnovom ceste kroz Dinjišku i izgradnjom zaobilaznice što prije krenulo. Napokon se ovo obećanje počelo realizirati.
Bageri su na terenu, a to su, naravno, s najvećim oduševljenjem dočekali mještani Dinjiške. Uskoro će imati primjereno uređenu cestu i nogostup kroz mjesto, sigurno prometovanje pješaka i vozila.
Nekoliko mještanki nam je reklo da im je najvažnije što će djeca konačno moći sigurno putovati u školu.
– Bilo nam je vrlo ružno pustiti djecu da se vani igraju, jer su nam kuće uz cestu. Strahovali smo od ružnih zvukova vozila, da nam djeca ne stradaju pod kotačima. Bogu hvala što su naše strahove shvatili i što se krenulo s obnovom ceste kroz Dinjišku, kazale su mještanke.