Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Proslavila 94. rođendan u svome domu

Autor: Mile Marić

16.12.2008. 23:00
Proslavila 94. rođendan u svome domu

Foto: Mile MARIĆ



Na projektu rade jedna njegovateljica, jedan pomoćni radnik i dvije gerontodomaćice. Rad na terenu podijeljen je u dvije ekipe prema potrebama korisnika, a mjesečno se vrši obilazak. Potrebe su izvršene prema njihovu zdravstvenom i psihičkom stanju te prema dolascima djece i obitelji, kažu provoditelji programa
Transformacija obitelji, izmijenjena uloga žene u obitelji, migracije mlađih naraštaja iz sela u gradove samo su neki od razloga zbog kojih raste broj samačkih, staračkih kućanstava, a obitelji sve teže skrbe o svojim starijim članovima. Stoga, razvojem usluga na lokalnoj razini nužno je podržati obitelj i ohrabriti obiteljsku solidarnost te olakšati njenim članovima usklađivanje radnih i obiteljskih obveza.
Ne žele smještaj u dom
Posebnu pozornost potrebno je posvetiti i dati prioritet onim starijim osobama koje žive same. Smještaj u domove ne bi trebao biti jedini oblik skrbi, a i istraživanja pokazuju da veliki broj starijih osoba uopće ne želi smještaj u dom, nego žele što duže ostati u svojim domovima, što im svakako treba pokušati omogućiti te im na taj način dati mogućnost izbora.
– Prednost izvaninstitucionalnog koncepta skrbi je da se njome za manja sredstva postižu bolji dugoročni učinci te da se tako potiče aktivnost samih korisnika i njihovih obitelji. Organiziranjem i poticanjem pružanja usluga za starije osobe u lokalnoj sredini jača se svijest lokalne zajednice o odgovornosti za sve građane koji žive na njenom području, kazala je Anita Čačić, psihologinja u Domu za odrasle osobe Zemunik, na jednoj od radionica na temu pomoći starijim osobama.
Grad Benkovac je sklopio darovni ugovor s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka o dodjeli darovnice za provedbu projekta Program pomoći i njege u kući starijim osobama. Program je započeo s radom u studenome 2007. godine i traje 24 mjeseca, a za to bi vrijeme trebao pružiti i učiniti dostupnim pomoć svima onima kojima je takva pomoć prijeko potrebna. Program je napravljen u partnerstvu s Domom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik zbog pozitivnog iskustva u suradnji u proteklim godinama, a koji će za vrijeme trajanja Programa pružati logističke usluge. Samim programom starijim osobama pružaju se usluge pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti u njihovim domovima.
Lepeza usluga
Usluge koje se pružaju usmjerene su na nekoliko područja kao što su organiziranje prehrane, kućni poslovi i uređenje okućnice, osobna higijena i zdravstvena skrb, razgovor i druženje, posredovanje u ostvarivanju prava i sl. Usluge su prilagođene potrebama starijih osoba, a osobito potrebe za pomoć i prevladavanje usamljenosti i društvene izoliranosti. Osnovna prednost programa je pružanje mogućnosti starijim osobama da što duže ostanu u vlastitom domu. U početku rada projektom je bilo obuhvaćeno 108 korisnika, no tijekom godine dolazilo je do izmjene na listi korisnika budući da su neki korisnici umrli, neki otišli u staračke domove, a poneki korisnici zamijenjeni su drugim korisnicima prema prioritetu, tako da je danas na listi 98 korisnika.
– Na projektu rade jedna njegovateljica, jedan pomoćni radnik i dvije gerontodomaćice. Rad na terenu podijeljen je u dvije ekipe prema potrebama korisnika, a mjesečno se vrši obilazak. Potrebe su izvršene prema njihovu zdravstvenom i psihičkom stanju te prema dolascima djece i obitelji, tako da se kod nekih dolazi tri puta tjedno ili više, a kod nekih jedan ili dva puta, već prema potrebi starijih, istaknuli su nam voditelji projekta u Gradu Benkovcu. Saznajemo da je u prvoj godini rada Grgo Marinović iz Bruške proslavio 94. rođendan kao najstariji korisnik programa.
No, u ovoj 2008. godini proslavljen je 94. rođendan Matije Dražine iz Pristega. Ovih dana u tijeku je i bojenje i sređivanje kuće korisnice iz Dobre Vode. U zimskim vremena kao što su ova u tijeku je nabava, cijepanje i slaganje drva za ogrjev. No, najdraža usluga korisnicima je razgovor i druženje, istaknuli su voditelji i djelatnici projekta.