Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Razvijati stvaralačke sposobnosti

Autor: Tomislav Jerak

16.12.2008. 23:00
Razvijati stvaralačke sposobnosti

Foto: Sebastian GOVORČIN



Upravo su udruge u tehničkoj kulturi pogodne za ostvarivanje jednog od više mogućih segmenata izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. Oni čine temelj znanstvenog i tehničkog obrazovanja mladih i omogućuju individualni razvitak stvaralačkih sposobnosti, kaže Kraljev
U ponedjeljak se u Poslovnom centru Sveučilišta u Zadru (Dom hrvatske mladeži) održalo drugo redovito zasjedanje Skupštine Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Na zasjedanju je bilo šest točaka dnevnog reda. Govorilo se o izvještaju za 2008. godinu o radu, financijskom poslovanju te izboru nadzornog odbora, zatim o prijedlogu programa rada i financijskog poslovanja Zajednice za 2009. godinu, o raspravi i usvajanju izvještaja i planova te o izmjeni i dopuni Statuta Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Zajednica tehničke kulture za ishodište svog rada i djelovanje ima istraživanja, procjenu i poticanje raznih oblika i sadržaja rada u tehničkoj kulturi, a čine je sljedeće udruge i oblici istraživanja: Aeroklub Zadar, Astronomsko astronautičko društvo Zadar, CB radioklub Donat, Društvo energetičara Zadar, Fotokino videoklub Zadar, Klub za podvodne aktivnosti Zadar, Radioklub Zadar, Društvo pedagoga tehničke kulture Zadar, Društvo informatičara Zadar, Radioklub Jadera, Gorska služba spašavanja – Stanica Zadar, Fotoklub Kornat iz Kukljice, Udruga tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca te klubovi mladih tehničara u osnovnim školama.
– Što se tiče djelovanja Zajednice kroz 2008. godinu, valja istaknuti da je kroz različite sadržaje djelovanja povremeno okupljeno oko dvije tisuće žitelja naše županije, a kroz instituciju članstva udruga i oko 700 stalnih članova, od čega je broj mlađih od 25 godina iznosio preko 70%. Samo na susretima, smotrama i natjecanjima organiziranima za darovite i talentirane učenike osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je, na razini škola, oko sedam tisuća učenika, a na županijskim natjecanjima njih 656. Upravo su udruge i ostali organizirani oblici djelovanja u tehničkoj kulturi pogodni za ostvarivanje jednog od više mogućih segmenata izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. Oni čine temelj znanstvenog i tehničkog obrazovanja mladih i omogućuju individualni razvitak stvaralačkih sposobnosti, kaže Duško Kraljev, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.
Sve točke dnevnog reda su jednoglasno usvojene, a na kraju zasjedanja je došao red na dodjelu javnih priznanja Zajednice tehničke kulture. Izvršni odbor Zajednice je na svojoj četrnaestoj sjednici, održanoj u studenome ove godine, donio odluku da se zahvalnice uruče Draganu Đokoviću, Miroslavu Karinji te Damiru Velemiru, a priznanje Đaniju Igliću i Žarku Tici.
– Želim svima čestitati na ovim zasluženim javnim priznanjima i ujedno sam zahvalan što sam dobio jedno takvo. Vjerujem da ova zajednica ima svijetlu budućnost i nadam se da će na sljedećem zasjedanju biti nešto manje sijedih glava, našalio se na kraju Damir Velemir, tajnik Kluba za podvodne aktivnosti Zadar.