Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Rezultat sve pamti

Autor: Šime Ćurko

16.12.2008. 23:00
Rezultat sve pamti

Foto: Vedran SITNICA



Događalo se da igrači dolaze neposredno pred početak natjecanja, neki se ne stignu ni upoznati sa suigračima, a već su u momčadi koja je krenula u utrku za bodove
Svaka (polu)sezona na Stanovima donosi isto pitanje, hoće li momčad na početku priprema biti kompletna. U posljednja dva navrata s time nije bilo puno problema jer unatrag pola godine, odnosno godinu dana momčad je doživjela vrlo male, gotovo neznatne izmjene. Za proljeće je, međutim, najavljena potpuna rekonstrukcija momčadi, drugačije se ne mogu objasniti najave da će se angažirati najmanje četiri-pet igrača. Takva rekonstrukcija zahtjeva i određeno vrijeme uigravanja, a ono se može dobiti samo na jedan način, da na prvoj prozivci Ivica Datković ima sve igrače na okupu. Zadarska iskustva pokazuju da je vrlo rijetko bilo tako, događalo se da igrači dolaze neposredno pred početak natjecanja, neki se ne stignu ni upoznati sa suigračima, a već su u momčadi koja je krenula u utrku za bodove. U prijevodu, jedna se momčad uigrava na pripremama, a druga krene u sezonu. Takvim potezima pripreme postaju bespotrebne ili makar ne ispunjavanju svoju temeljnu svrhu. I onda se na kraju natjecanja trener žali da je u momčadi imao igrače koji nisu prošli pripreme i zbog čega je njihov doprinos bio manji od očekivanog. I tako to ide u krug, Uprava će reći da je hrvatsko tržište malo, da s pojačanjima treba biti oprezan jer nerijetko preko medija sebi podižu cijenu, treneri će reći da nisu imali na okupu cijelu momčad, igrači imaju svoju istinu i onda nije čudno da na kraju svega najveću cijenu plate navijači koji slušajući razno-razna opravdanja ne vide pravi nogomet. Hoće li Zadar ove zime promijeniti tu vrlo lošu praksu tek će se vidjeti, ali desetak dana nakon završetka polusezone neke su stvari već trebale biti poznate. Još za kraj prošlog tjedna Datković je najavio svojevrsnu transfer listu, ali nje nema, vjerojatno se traži još vremena jer teško je otpuštati igrače bez da se zna tko će ih zamijeniti. Na koga se ne računa može se zapravo već pretpostaviti, pa bi bilo u redu tim igračima dati vremena za pronalazak nove sredine.
Kad je riječ o Dvoranskom prvenstvu ono teško može imati značajniji utjecaj na pripreme, da ne govorimo uigravnaje momčadi. To je revijalno natjecanje koje može osvojiti svaka momčad i koje nije realan pokazatelj snage pojedinog kluba. Zadru ovo natjecanje može biti utoliko zanimljivo što se igra u Dvorani Krešimira Ćosića, no to je okupljanje zapravo potpuno sporedno pred izazovima koje očekuju Zadar u preostalih 15 kola.
Ne bude li Zadar kompletan u prvom tjednu priprema opet ćemo slušati objašnjenja o neuigranoj momčadi i “objektivnim okolnostima”. Sve to, međutim, ne oprašta konačan rezultat. On je uvijek pravi pokazatelj kako se radilo. A 13 bodova jasno će reći da se jesenas, ali i ljetos, na Stanovima radilo loše. Vrijeme ide, a momčad je još u istom obliku. Što prije počnu neki zahvati to bolje po Zadar. Svako kašnjenje nosi i kaznene penale koji se onda teško mogu nadokanditi.