Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadarski zatvor pod dodatnom kontrolom

Autor:

16.12.2008. 23:00
Zadarski zatvor pod dodatnom kontrolom

Foto: Zvonko KUCELIN



Tako će pod dodatnom kontrolom biti zatvorske ustanove u Šibeniku, Splitu, Lipovici, Zagrebu, Gospiću i Zadru te Bolnica za osobe lišene slobode
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović jučer je kazao da se inspekcija po zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj nastavlja, a kao najnovija “žrtva” smijenjen je upravitelj zatvora u Sisku.
– Mogu vam kazati da je Ivica Dadović smijenjen i protiv njega se vodi disciplinski postupak. Razlog za takvo što je pored loših općih uvjeta u zatvoru u Sisku i spolno uznemiravanje službenica u tom zatvoru, kazao je ministar. No, najavio je da se dubinske analize i inspekcije nastavljaju u nekoliko penalnih ustanova. Tako će pod dodatnom kontrolom biti zatvorske ustanove u Šibeniku, Splitu, Lipovici, Zagrebu, Gospiću i Zadru te Bolnica za osobe lišene slobode.
– Problemi su pogodovanje pojedinim zatvorenicima, javne nabave koje trebaju biti transparentnije, a neki će morati objašnjavati i prekovremene sate koji nisu najbolje obrazloženi. Čini se da je negdje bilo protupropisnosti, a radi li se možda i o kaznenim djelima utvrdit ćemo daljnjom inspekcijom, kazao je Šimonović.
U Zagrebu su jučer na kolegiju bili okupljeni svi čelni ljudi zatvora i kaznionica u Hrvatskoj, a ministar je kazao da su rotacije upravitelja, obavljene nakon nepravilnosti u Lepoglavi, pokazale dobre rezultate. Ipak, najavljuje da će u novu godinu najvjerojatnije trećina zatvorskih ustanova ući s novim upraviteljima. Riječi pohvale imao je za dva zatvora i kaznionice, a radi se o zatvorima u Puli i Požegi, kao i kaznionici u Požegi i Valturi. No, inspekcije su, prema ministrovim riječima, dovele do toga da se u svim zatvorima sužavaju pogodnosti zatvorenicima.- To nije bila namjera ove inspekcije i to ćemo objasniti upraviteljima. Mi tražimo ujednačavanje prava svim zatvorenicima uz apsolutno poštivanje propisa, kazao je ministar Šimonović.
Ministar Ivan Šimonović najavio je i da će za predstojeće blagdane svojim kućama biti privremeno pušten uobičajeni broj zatvorenika.- Nakon Nove godine pred Vladu se namjerava izaći sa strategijom za penalni sustav, gdje će tri točke biti glavne. Radi se o poboljšavanju općih uvjeta u zatvorima, većim mogućnostima obučavanja za zatvorenike te širi oblik probacija, odnosno zakonski će se dati veće mogućnosti za služenje za opće dobro i za kućni zatvor. No, da sve ne ostane na planovima, ministar je kazao kako se već sada namjerava unutarnjim restrukturiranjem sustava osigurati 200-250 mjesta više u zatvorima. Najavljeno je i kako bi već 2010. godine u Glini trebalo biti 400 zatvorskih ležaja više, a Šimonović je najavio pokretanje projekta novog zatvora i kaznionice u Šibeniku, ali “još uvijek nije sigurno pod kakvim financijskim uvjetima”, osvrćući se na pitanje zašto se ide u javno-privatno partnerstvo.