Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Dani sunca” ponovno dolaze

Autor: Petra Mičić

16.12.2009. 23:00
“Dani sunca” ponovno dolaze

Foto: Vedran SITNICA



U 2010. godini “Eko-Zadar” nastavlja s organizacijom sajmova zdrave hrane i tradicijskih proizvoda te ulaganjem napora u približavanju ponude lokalnih prehrambenih proizvoda kupcima


Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca” započet će 18. prosinca na Narodnom trgu, objavljeno je jučer na konferenciji za novinare u restoranu “Pet bunara”.
– Do sada su tijekom 2009. godine održana tri sajma pod nazivom “Dani sunca”, u travnju, srpnju/kolovozu i rujnu. Četvrti ovogodišnji, ukupno petnaesti sajam “Dani sunca”, pod motom “Živjeti dobro” održat će se na Narodnom trgu 18. i 19. prosinca, kazala je predsjednica udruge Atana Grbić Martinović.
Sudionici sajma su proizvođači zdrave hrane OPG “Aralica”, OPG “Marijan i Mira Maruna”, Drago Drmić, OPG “Štefančić”, PTO Nekić, Dom za odrasle osobe Zemunik te se sajmu pridružuje i Osnovna škola Voštarnica, škola za učenike s mentalnom retardacijom i autističnim poremećajem. Na njihovu štandu naći će se adventski vijenci i ručno rađeni božićni ukrasi, a sredstva od prodanih artikala koristit će Učenička zadruga “Mocire” za svoj daljnji rad, kupnju materijala i druge potrebe.
U 2010. godini organizacija “Eko-Zadar” nastavlja s organizacijom sajmova zdrave hrane i tradicijskih proizvoda te ulaganju napora u približavanju ponude lokalnih prehrambenih proizvoda kupcima.
– U sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno” očekujemo nastaviti uspješnu suradnju s “Čistoćom d.o.o”, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom te tiskati drugo izdanje “Praktičnih savjeta Eko mace”. Moram naglasiti da smo podijelili mnogo primjeraka slikovnice “Eko maca” te smo ih podijelili i štićenicima Dječjeg vrtića “Latica”. Nadamo se da ćemo napokon doći u proračun Grada Zadra i dobiti barem neka sredstva s obzirom da imamo zaista kvalitetne projekte te sami plaćamo prostor, telefon, knjigovođu i druge stavke, istaknula je Atana Grbić Martinović.
U sklopu projekta “I ja sam dio prirode” udruga će s partnerskim organizacijama nastaviti organizirati kreativne radionice izrade predmeta od otpada, oslikavanja platnenih torbi i sličnih aktivnosti koje promiču smanjenje uporabe plastičnih vrećica i promoviraju ideju recikliranja kao zamjenu za konzumerizam.
– Zahvaljujemo i gradskoj vlasti koja je imala sluha za naš projekt “Bez buke i smrada biciklom do grada”, s tim projektom nastavljamo i u 2010. godini, a namjera udruge je promicanje zdravog života kroz biciklizam te organizacija besplatnog pregleda, redizajna i servisa bicikla, istaknula je predsjednica udruge.
Udruga “Eko-Zadar” je u travnju 2009. godine obilježila deset godina djelovanja, a udruga danas skuplja 130 članova i volontera koji provode projekte iz područja opće i specifične ekološke edukacije, očuvanja biološke raznolikosti, poticanja proizvodnje ekološki proizvedene hrane i kupnje lokalnih proizvoda te promoviranja održiva načina života. Udruga nastavlja s radom na “Zelenom telefonu”, servisu gdje građani mogu prijaviti uočene probleme u okolišu i prirodi.