Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ninski proračun prilagođen kriznom vremenu

Autor: Branko Božić

16.12.2009. 23:00
Ninski proračun prilagođen kriznom vremenu

Foto: Branko BOŽIĆ



Ovo je razvojni proračun iz kojeg ćemo znatna sredstva usmjeriti za izradu projektne dokumentacije. To nam je prva i osnovna stvar jer smo ušli u određene europske strukturne fondove, a oni nam neće dati sredstva bez projekata. Zauzeli smo stav da se u prvom polugodištu 2010. godine smanji intenzitet radova na terenu, dok se ne vidi situacija u državi, zaključio je gradonačelnik Emil Ćurko


Vijećnici ninskog Gradskog vijeća okupili su se utorak navečer na poziv predsjednika Davora Ćurjurića (HDZ) na posljednjoj ovogodišnjoj radnoj sjednici. Nakon što su usvojili dnevni red prihvaćena je ostavka HDZ-ova vijećnika Dragana Peše iz Zatona budući da je on u međuvremenu izabran za predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora. Vijeće je na njegovo mjesto po odluci HDZ-a imenovalo Ivanu Peroš također iz Zatona. Ona je tako polaganjem svečane prisege i službeno postala vijećnicom GV-a Grada Nina.
Proračunske točke
U nastavku je potekla rasprava o rebalansu ovogodišnjeg proračuna. O predloženim izmjenama i dopunama govorila je pročelnica Gradskog odjela za financije Radmanka Subotić. Iz njezinog izlaganja moglo se uočiti da se proračun neće ostvariti u iznosu od 25,8 posto tako da se prvotni plan od 27,2 milijuna kuna svodi u okvir od 20,2 milijuna kuna.
– Smanjenje proračuna rezultiralo je izostankom očekivanih transfera od strane proračunskih i izvanproračunskih korisnika te trgovačkih društava, rekla je Subotić. Na temu rebalansa u raspravu se uključio gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ). On je ustvrdio da su on i njegovi suradnici više nego zadovoljni ispunjenjem proračuna, dodavši da su trenutačna kriza i recesija razlog što se u blagajnu nije slilo još barem 8 milijuna kuna i to prvenstveno s osnove komunalnog doprinosa, katastarske izmjere i tako redom. Vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina glede rebalansa, poglavito neplaćanja određenih dugovanja prema Gradu Ninu od strane pojedinaca, iznio je određene zamjerke, na što mu je odgovoreno kako će se tim pojavama ubuduće pokloniti više pozornosti. Ovako predloženi rebalans predsjednik Ćurjurić dao je na glasovanje. Za njega je ruke dignulo 12 vijećnika. Endo Sipina je bio protiv, dok su dvojica nezavisnih, Veljko Šalov iz Nina i Hrvoje Patrk iz Zatona bili suzdržani.
Što se tiče proračuna za iduću 2010. godinu u daljnjem tijeku sjednice pročelnica Subotić je pojasnila da će izvorni prihodi iznositi 28,1 milijun kuna.
Grad Nin tako planira prikupiti 11 milijuna kuna iz prihoda od administrativnih pristojbi s posebnih propisa, od pomoći iz inozemstva (darovnice) te od subjekata unutar opće države 6,2 milijuna kuna, iz osnove prihoda od poreza 4,9 milijuna kuna, od prodaje imovine 1,7 milijuna kuna i tako redom. Najviše sredstava, 16 milijuna kuna, uložit će se u izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture Nina i njegovih pet prigradskih mjesta. U materijalne rashode usmjerit će se 7,8 milijuna kuna, za zaposlene u gradskoj upravi 3,1 milijun kuna, pomoć obiteljima, invalidima i za porodiljne naknade bit će 1,2 milijuna kuna i tako redom.
Nezavisni vijećnik Bože Mustać iz Grba je izrazio nezadovoljstvo kazavši da mu se čini kako će u ovakvoj preraspodjeli sredstava mjesto Poljica Brig u idućoj 2010. godini dobiti više nego Grbe u naredne tri godine. Veljko Šalov iz Nina je predložio da se ubuduće u svako mjesto uloži onoliko sredstava koliko tko participira u proračunu, dodajući da mu se čini da nije tako urađeno ovaj put. Šalov je još želio čuti do kada će Ninjani plaćati skuplju vodu i što je s izgradnjom biopročišćivača.
Zlatka Burelu (HDZ) iz Nina zanimalo je je li u projektu Jadran predviđeno rješenje kanalizacije unutar Turističkog naselja Sabunike.
Zdravko Lipotica (SDP) pitao je postoje li šanse da određena ministarstva uplate u gradsku blagajnu planiranih 2,7 milijuna kuna. Na vijećnička pitanja odgovarali su predsjednik Ćurjurić i gradonačelnik Ćurko te su slijedom postavljenih pitanja odgovorili da je u Grbe ove godine uloženo 458.500 kuna, a uprihodovano 212.000 kuna, a da su Grbljani lani dobili 1,1 milijun kuna. Što se, pak, tiče Poljica Briga, tamo je planirano usmjeriti 700.000 kuna i to prvenstveno za izgradnju vatrogasnog doma, poduzetničke zone te izgradnju energetskih vodova.
– Svi ovi objekti su vlasništvo Grada, a ne Poljica Briga, rekli su.
– Istina je da sva mjesta osim Nina i Zatona više potroše nego daju. No, mi nastojimo da se sva naša mjesta ravnomjerno razvijaju. Ovo što je učinjeno zadnjih godina u Ninu je plod pomoći ministarstava i raznih donacija. Od sredstava koja se izdvajaju iz cijene vode, a riječ je o 450.000 godišnje, radi se projektna dokumentacija za izgradnju biopročišćivača koji će niknuti na zemljištu veličine 10.000 metara četvornih. Izgradnja kanalizacije na Sabunikama ići će jer je to sastavni dio našeg dogovora s Općinom Privlaka i tu za sada nema nikakvih problema. Da bismo dobili planirana sredstva iz ministarstava, primjerice, za izgradnju novog Dječjeg vrtića u Ninu, morat ćemo prije izraditi svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju.
Povjerenstvo za popis birača
– Ovo je razvojni proračun iz kojeg ćemo znatna sredstva usmjeriti za izradu projektne dokumentacije. To nam je prva i osnovna stvar jer smo ušli u određene europske strukturne fondove, a oni nam neće dati sredstva bez projekata. Zauzeli smo stav da se u prvom polugodištu 2010. godine smanji intenzitet radova na terenu dok se ne vidi situacija u državi. Niti jedno naše mjesto neće biti zapostavljeno. Strpimo se svi skupa i nemojmo biti megalomani. Odgovorno tvrdim da su pred stanovnicima Nina i naših prigradskih mjesta ljepši i sretniji dani, zaključio je gradonačelnik Emil Ćurko.
Predsjednik GV-a Davor Ćurjurić ponudio je vijećnicima na usvajanje nacrt proračuna za iduću 2010. godinu. Vijećnici su ga prihvatili jednoglasno na čemu im je Ćurjurić zahvalio, dodavši da čestita gradskim službama na izradi ovako transparentnog prijedloga. Slično je bilo i s prihvaćanjem projekcija proračuna za 2011. godinu u iznosu od 24,5 milijuna kuna te za 2012. u visini od 24,5 kuna. Prihvaćeni su i programi izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u 2010. godini u iznosu od 17 milijuna kuna o čemu je detaljno vijećnike upoznao pročelnik Jozo Mustać. Nadalje, prihvaćeni su ponuđeni programi javnih potreba u športu, kulturi i socijalnoj skrbi u ukupnom iznosu od 3,7 milijuna kuna o čemu je detaljno govorila donačelnica Dalija Pavlović (HDZ).
Do kraja je usvojeno još nekoliko odluka iz oblasti prostornog uređenja i graditeljstva te sustava zaštite i spašavanja. Budući da su predsjednički izbori pred vratima, imenovano je novo Povjerenstvo za popis birača. Za predsjednika je izabran Aldo Zekanović, a za njegova zamjenika Filip Pijaca. Članovi su Krešimir Laštro i Ive Surić, a njihovi zamjenici Linda Maraš i Šime Grbić. Na kraju ove maratonske sjednice svim nazočnim vijećnicima, gradskim pročelnicima te predstavnicima medija sretne nadolazeće blagdane, Božić i novu godinu poželjeli su čelnici Grada Emil Ćurko i Davor Ćurjurić.


 S FARME KRAVA NEĆE SE ŠIRITI NESNOSAN SMRAD




Vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina tražio je da mu se odgovori na nekoliko pitanja. Zanimalo ga je na koliki iznos novca iz gradske blagajne može staviti potpis gradonačelnik, kada će se konstituirati skupština gradskog Komunalnog poduzeća Komio te što je s odmuljivanjem ninskog gradskog porta.
Božu Mustaća iz Grba je zanimalo tko je stavio potpis na dokument o razgraničenju između mjesta Grbe i susjedne općine Vrsi i kuda prolazi točno ta granica. Ive Veršić (HDZ) iz Ninskih Stanova je pitao bi li se konačno umjesto sadnica maslina i vinove loze mogle subvencionirati sadnice drugih kultura, primjerice, smokava. On je upozorio na preprodaje sadnog materijala. Nezavisni Veljko Šalov je želio čuti do kuda se stiglo s naplatom gradskih terena što ih je grad Nin ustupio za izgradnju ceste prema Privlaci i Viru.
Davora Ćurjurića (HDZ) iz Poljica Briga zanimalo je do kada će se tolerirati nesnosni smrad koji se ninskim bazenom širi s obližnje farme krava Vigens.
Zlatko Burela (HDZ) iz Nina tražio je pojašnjenje kada će doći do preseljenja spomenika Grgura na novu lokaciju na obnovljenom Višeslavovu trgu ispred zgrade stare ninske škole.
Boško Jurlina (HNS) iz Žerave upozorio je na neriješen problem s kojim se susreću žitelji Žerave i Poljaka glede definiranja granice između rada Nina i općine Poličnik kod cestovnog križanja Mazija kuće.
– Do sada je gradonačelnik mogao staviti potpis na 87.000 kuna dok će u idućoj godini to zavisiti prvenstveno o realizaciji proračuna. Skupština Komia će se utemeljiti kad dobijemo rješenje Tgovačkog suda, a odmuljivanje porta u Ninu neće krenuti dok Ministarstvo mora ne osigura obećana sredstva i dok se u tom smjeru ne potpiše ugovor. Ako su mještani Grba nezadovoljni s postojećom granicom s općinom Vrsi te ako je žele promijeniti, pozivamo MO-Grbe da krene s pismenom inicijativom prema našem Gradskom vijeću. Nakon toga poduzet ćemo odgovarajuće korake. Grad nije izričit u stavu koje će se koristiti sadnice. Ako vi želite nešto drugo, podnesite zahtjev. Držim da nema šverca sadnog materijala jer naše službe u tom pogledu imaju razrađene mehanizme. Što se pak tiče zemljišta na cesti D306 predstavnici Hrvatskih cesta su još trebali doći kod nas 17. prošlog mjeseca na konkretne dogovore. Nisu se još pojavili. Stoga ćemo mi angažirati sudskog vještaka i fakturu ćemo im uredno poslati. Nećemo olako prijeći preko toga. Od djelatnika Vigensa Vencija Medića dobio sam čvrsto jamstvo da se idućeg ljeta neće osjetiti neugodni mirisi s njihove farme jer oni idu u modernizaciju i ugradnju nove suvremene tehnologije. Preseljenje spomenika Grgura na novu lokaciju zapinje zbog stava vlasnika parcele na kojoj se sad on nalazi, Zorana Morovića. On, naime, traži da ga se prije nego što se uđe u njegov posjed obešteti za sve ove godine od kada je spomenik tamo postavljen. Vjerujem da ćemo na zadovoljstvo svih nas i taj problem riješiti odmah u prvim danima nove godine, rekao je gradonačelnik Ćurko.