Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kalelarga pred Božić širi plemenitost

16.12.2010. 23:00
Kalelarga pred Božić širi plemenitost


Jučerašnja akcija, najveća godišnja akcija darivanja krvi u Hrvatskoj, bila je prilika i da se oda posebno priznanje i voditeljici Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice dr. Veri Foretić-Visković, koja upravo na kraju godine ide u mirovinu. Za dugogodišnji doprinos davalaštvu i radu s darivateljima dr. Veru Foretić-Visković darovao je Venci Jurin slikom i cvijećem


Jučer je u predvorju  zadarskoga HNK bila znatna  gužva, ali svečana, božićna.  Udruga dobrovoljnih davatelja  krvi Kalelarga je provodila svoju  veliku akciju darivanja krvi,  Božić 2010. kojoj se odazvao  veliki broj Zadrana, članova ove  udruge. Bilo je dosta i onih koji  su došli prvi put i tako postali  darivatelji.
Odlikovanje
Poput Zdenka Brkovića ili Ivice Škriljevečkog. Naravno, tamo  su se vidjela i stara poznata lica,  velikih zadarskih humanista,  onih koji se godinama obvezno  odazivaju na obje godišnje velike  Kalelargine akcije, uskrsnu i  božićnu, a krv nerijetko daju i  između tih termina. Treba odmah spomenuti da je Boris Škara  jučer krv darovao 100. put! Njega  je nedavno posebno nagradio i  Crveni križ, a predstoji mu i odlikovanje Predsjednika RH. Njemu je predsjednik udruge Kalelarga Venci Jurin jučer uručio  poseban dar, repliku Višeslavove  krstionice izrađenu u radionici  zadarskoga Arheološkog muzeja. Uz njega je jučer sličan dar,  repliku škrinje sv. Šime, također  rad Arheološkoga muzeja, dobila i Tanja Perović za 50 davanja  krvi.
Bilo je jučer i zanimljivih pojedinosti kojih nikada ne nedostaje u ovakvim veselim akcijama.
Za veselu atmosferu se pobrinuo kao i  uvijek Duško  Nonković-Bućo, koji  je unatoč izrazito hladnom  vremenu, više  sati uporno  pjevao i svirao  ispred kazališta i tako upozoravao Zadrane da se u  kazalištu događa nešto  važno. Unutra,  na stepenicama su već od  osam sati ujutro također  neumorno uz gitaru i harmoniku  pjevali Pero Miholović i Saša  Mario Mešić te veloiški kantautor Atilijo Orović. I brojni,  većinom uvijek isti, sponzori su  se pobrinuli da davateljima ne  nedostaje kave, sokova, fritula,  kroštula, raznih kolača…
I “Donat” dao krv
Valja kazati i da je jučer došla  prvi put krv dati i skupina iz  Udruge turističkih vodiča Donat, koje je doveo predsjednik  udruge Nenad Marčina, dugogodišnji davatelj. Poželio je da i  njegovi kolege ubuduće redovito daju krv. Skupno su došli i  članovi aktiva iz Županije, na  čelu s predsjednicom aktiva Sanjom Bubičić i županom Stipom Zrilićem. Njihova je članica i saborska zastupnica Nevenka Marinović koja je također došla dati krv. Ali doveli  su i nove, kao Anitu Kamber  koja je prvi put dala krv.
Bila je tamo i neizostavna Danica Popović, žena koja je jučer  u već treću knjižicu upisala 58.  put, pa Kamilo Kolenc 71. put ili  Marinko Begonja sa 83 davanja.  Došli su i Antun Padovan, Nikica Simić, Petar Knežević i  mnogi drugi naši humani sugrađani, a dr. Ivna Lucin nam je  kazala da će ovo biti jedna od  većih akcija, jer je već do deset  dati pristiglo znatno više davatelja nego u prošloj, također uspješnoj akciji.
Podsjetimo da Kalelarga s  ovom akcijom obilježava i 17.  godišnjicu postojanja, a kroz to  vrijeme je prikupila nevjerojatnih 7.500 doza krvi!
Također je akciju Božić 2010.  posvetila sugrađaninu generalu  Anti Gotovini i ostaloj dvojici  generala u haškome zatvoru.  Anti Gotovini su, kao i proteklih godina odaslali i prigodnu božićnu čestitku. Na kraju  još i podatak da su sinoć ovi  darivatelji krvi imali domjenak  u Veslačkome klubu, čime su  obilježili i 17 godina od postojanja ove najveće zadarske  udruge u davalaštvu krvi.