Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nagrađivani makedonski filmovi u Zadru

16.12.2010. 23:00
Nagrađivani makedonski filmovi u Zadru


Projekcijom filma “Jas sum od Titov Veles” (Ja sam iz Titovog Velsa) redateljice Teone Strugar Mitevske jučer su u Gradskoj knjižnici, u organizaciji Makedonskog kulturnog društva Biljana iz Zadra, započeli četvrti Dani makedonskog filma. Sljedeći film, “Balcancan”, Darka Mitrevskog, na rasporedu je 20. prosinca u 17 sati (Gradska knjižnica), dok je posljednji film na programu događanja, “Senki” (Sjenke), Milče Mančevskog, 22. prosinca, također u 17 sati na istoj lokaciji.
Predsjednica Makedonskog kulturnog društva Biljana Mirjana Majić ističe kako bi, da imaju priliku, i češće organizirali dane Makedonskog filma, no problem je nabaviti filmove novije makedonske produkcije.
– Nije lako nabaviti dobre filmove novije produkcije, no unatoč svim preprekama sretna sam što u okviru djelovanja Biljane imamo priliku članovima udruge i svim ostalim ljubiteljima makedonskog filma približiti nagrađivane i cijenjene makedonske filmove, naglašava Majić.
Iako ne u sklopu Dana makedonskog filma, Makedonsko kulturno društvo Biljana ovaj tjedan organizira i izložbu “Makedonija kroz povijest – Makedonskite hristijanski koreni, terakotne ikone iz Vinice” koja se otvara danas u 12 sati u Narodnom muzeju. Izložba terakota i plakata autora Cone Krstevskog nastala je u suradnji Biljane, Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Zadarske županije, a postavio ju je kustos muzeja Vlado Alavanja. Nekoliko prigodnih riječi na otvorenju reći će profesor makedonskog jezika na Riječkom sveučilištu Vasil Tocinovski.
Makedonsko kulturno društvo Biljana jedno je od najproduktivnijih društava nacionalnih manjina u Zadru. Tijekom godine organiziraju brojne izložbe, projekcije filmova, predavanja i druženja svake srijede. U okviru udruge djeluju literarna, dramska i glazbena sekcija te etno radionica. Sljedeći projekt Biljane, kako nam je ispričala Majić, je izložba makedonskih slikara koja će se održati u ožujku iduće godine u suradnji sa zajednicom Makedonaca u Republici Hrvatskoj. U pripremi je i osmi broj časopisa svih zadarskih nacionalnih manjina “Most” koji se kao i svi prethodni radi volonterski, a Zadarska županija i Grad Zadar financiraju tiskanje.
– Jako sam zadovoljna suradnjom s Gradom i Županijom koji potpomažu sve naše projekte, dodaje Majić.
Predsjednica MKD Biljana i sama se okušala u nekim oblicima umjetnosti, konkretno u pisanju. Ove je godine napisala monodramu “Život sa silikonima” koju je premijerno izvela nedavno u Makedoniji na studijskom putovanju organiziranom za članove makedonskih društava u Hrvatskoj.