Osnovana Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Filip BRALA
Osnivačkom skupštinom ispunjena je želja mnogih branitelja 112. brigade da i oni mogu biti članovi Udruge koja štiti i pronosi tradicije najstarije zadarske brigade

U dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru  preksinoć je održana Osnivačka skupština Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade.

Na Skupštini je usvojen  Statut Udruge i drugi dokumenti potrebni za registraciju Udruge.

Ovom Osnivačkom  skupštinom ispunjena je želja  mnogih branitelja 112. brigade da i oni mogu biti članovi Udruge koja štiti i pronosi tradicije najstarije zadarske brigade. Od početka  četničke agresije do oslobođenja Hrvatske 112. brigada, od svojih prvih početaka u Crvenoj luci, narasla je u  dobro opremljenu i osposobljenu jedinicu. Do 16. listopada 1991. godine brigada  je imala zonu odgovornosti  od Paga do Stankovaca, što  znači obranu cjelokupnog  područja današnje Zadarske  županije. Iz njenih redova  stvorene su gotovo sve postrojbe Zadarskog sektora. U  obrani i oslobođenju Hrvatske 112. brigada u potpunosti  je izvršila taj zadatak. Kroz  postrojbe 112. brigade prošlo  je 10.700 naših građana. U  temelje slobodne i suverene  Hrvatske ugrađeni su životi  74 gardista, 2 su nestala gardista i više stotina teško i lako  ranjenih pripadnika 112. brigade.

Za predsjednika Udruge  izabran je pukovnik Marko  Čulina, prvi zapovjednik 112.  brigade. Za dopredsjednike  izabrani su Duško Nikitović,  Željko Čakarun i Marijan  Maroja, a za članove predsjedništva Maja Jadrešin,  Gordana Gospić, Šime Ledenko i Josip Žgela. Za  Predsjednika Nadzornog odbora izabran je Boris Lokas,  a za članove Vinja Vlatković,  Oskar Vrkić, Šime Đurin i  Romeo Beram Za predsjednika Suda časti izabran je  Viktor Žilić, a za članove  Branko Vlatković, Aldo Pestić, Nada Morović i Josip  Brtan.

Novoizabrano vodstvo ima  zadatak okupljanje članstva,  pripadnika 112. brigade.  Osim toga potrebno je provesti registraciju Udruge. Za  iduću godinu kao glavni zadatak Udruge određeno je  obilježavanje 20. godišnjice  osnutka 112. briga de na dan  28. lipnja koji je određen kao  Dan Udruge.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
10.700 hm,teško da je na bojištu ikada bilo više od 1000 ljudi.bilo je dana 1991 kada je smjena bila 45 dana a nikoga da zamjeni bojovnike na liniji ali je zato u raznim zapovjedništima bilo pretrpano,,sve u svemu još jedna mužnja novaca.