Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Peticija protiv cementare potpisivat će se i u HVIDR-i

16.12.2010. 23:00
Peticija protiv cementare potpisivat će se i u HVIDR-i


Nismo protiv gradnje tvornice žbuke i vapna koju talijanski investitor suočen s našom administracijom bezuspješno pokušava izgraditi još od 2003. godine. Protivimo se samo naknadno zatraženom proširenju projekta na proizvodnju cementa. Smatramo nedopustivim da cementara bude izgrađena na kilometar od prirodnog dobra iznimno važnog za budućnost Republike Hrvatske, poručio je Marinko Karamarko


Predstavnici Inicijative građana Obrovca, Kruševa i Karina, koji se protive izgradnji cementare Brčić-Fassa, prije nekoliko dana sastali su se s Ivicom Arbanasom, predsjednikom HVIDR-e Zadar te je dogovorena suradnja prema kojoj će članovi zadarske HVIDR-e peticiju moći potpisivati u prostorijama udruge.
Marinko Karamarko, predsjednik inicijative, izvijestio nas je kako su na sastanku razgovarali o ponašanju županijskih čelnika, koji u nastojanju da “proguraju” cementaru omalovažavaju predstavnike inicijative građana, a nemoralnim je nazvao i slanje županijskog izaslanstva u tvornicu žbuke i vapna Fassa u Italiji s nakanom da utvrde ima li štetnog utjecaja na okoliš, premda su oni koji su ih poslali cijelo vrijeme bili upoznati sa zatraženim proširenjem i na proizvodnju cementa te prekršajne prijave protiv članova zbog remećenja javnog reda i mira. Ivica Arbanas dao im je punu moralnu podršku te je dogovoreno omogućavanje potpisivanja peticije i u prostorijama HVIDR-e Zadar.
Hoćemo žbuku, nećemo cement
Marinko Karamarko osvrnuo se i na prošlotjedne izjave čelnika Zadarske županije te je izjavio kako oni nisu protiv razvojnih projekta i da iza njih ne stoje skriveni politički interesi, kako neki tvrde.
– Nismo protiv gradnje tvornice žbuke i vapna koju talijanski investitor suočen s našom administracijom bezuspješno pokušava izgraditi još od 2003. godine. Protivimo se samo naknadno zatraženom proširenju projekta na proizvodnju cementa. Smatramo nedopustivim da cementara bude izgrađena na kilometar od prirodnog dobra iznimno važnog za budućnost Republike Hrvatske. Zrmanja sa svojim pritokama je jedan od najljepših fenomena u Europi i kao takva jednoga dana bit će nositelj razvoja našeg kraja. Ukoliko u Kruševu bude izgrađeno postrojenje prljave industrije, bit će to još jedna hrvatska sramota s kojom ćemo ući u EU. Cementara se planira graditi u neposrednoj blizini naših domova i izvorišta vode koje koristi Zadarska županija te će njenom izgradnjom biti ugrožena i ekološka proizvodnja u širokom području, jer certifikate ne mogu dobiti oni koji u blizini imaju zagađivače. Ne slažemo se s tvorcima studije koji kažu da “u blizini nema površinskih vodotokova, šume ni visoke makije, turistički atraktivnih lokacija…”, kaže Karamarko ističući kako je njihov kraj predivan i da to ne poznaju samo oni koji ga ne vole.
Navedeno je i kako izgradnju cementare ne smatraju razvojnim projektom, jer je u neskladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i člankom koji investitore obvezuje da poštuju načelo održivog razvitka.
Zrmanja treba biti nacionalni park
– Projekt cementare onemogućio bi ostvarenje ideje o Zrmanji kao posebnom, novom hrvatskom nacionalnom parku. Onemogućio bi se razvoj turizma u širem području oko Novigradskog i Karinskog mora, a vrijednost nekretnina u spomenutom području drastično bi pala, kazao je Karamarko.
Odgovorio je i na prozivke da se nisu javili kada je studija utjecaja na okoliš bila na javnom uvidu.
– Poziv je bio izvješen na oglasnoj ploči unutar upravne zgrade Grada Obrovca, a medijski interes za spomenutu problematiku gotovo je u potpunosti izostao, tako da je to rezultiralo neinformiranošću građana i našim nesudjelovanjem u javnoj raspravi. Široka javnost nije bila upoznata s tim da je studija otvorena javnom uvidu i raspravi, a takav pristup smatramo nemoralnim, kaže Karamarko.
Za kraj razgovora poručio je onima koji se iz neznanja, političkog pritiska ili neke druge nesavladive zapreke s njima ne slažu da im ništa ne zamjeraju, dok su onima koji pokušavaju progurati prljavu industriju u njihov kraj poručili “tko dobiva – gubi”.