Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sanaderovu imovinu češljaju međunarodni forenzičari

16.12.2010. 23:00
Sanaderovu imovinu češljaju međunarodni forenzičari


Još nema službenih potvrda da je austrijska policija pronašla na računima Sanaderove obitelji pronašla 1,2 milijuna eura. Jedino što se službeno može saznati jest da je u tijeku široka provjera imovine 14 članova Sanaderove obitelji na dva kontinenta – u Europi i u SAD-u. Prema neslužbenim i objavljenim informacijama, Austrija je već utvrdila da Ivo Sanader toj zemlji ima račun na kojem je položeno 200 tisuća eura, dok je na računu njegovog pokojnog oca pohranjeno oko milijun eura. Tko je ovlaštenik po tim računima, mogu li biti i jesu li blokirani, zasad je nepoznato. Sanader pored toga u Austriji ima i konzultantsku tvrtku Prima Consulting vrijednosti 33 tisuće eura, za koju je njegov poslovni partner Wolfgang Kross, kad je čuo da je bivši premijer uhićen na teritoriju Austrije, najavio da će je hitno zatvoriti.
Izvori iz istrage, pak, ponavljaju da se provjere imovine 14 članova obitelji Ive Sanadera i njegove supruge Mirjane provode putem međunarodne pravne pomoći. Takve su provjere nužne jer prikupljanje podataka o nekoj osobi ili njenoj imovini ne može se drugačije koristiti kao dokaz.
Osim od Austrije, USKOK je tražio međunarodnu pravnu pomoć i od SAD-a, gdje je Sanader nakon odlaska iz Vlade često putovao i gdje već neko vrijeme živi i školuje se njegova kći Petra.
U istrazi Sanaderove imovine u SAD-u USKOK i policija očekuju ekspertizu FBI-ja, a pretpostavlja se i da su američke obavještajne službe pratile aktivnosti bivšeg premijera za vrijeme njegovih boravaka u SAD-u. Prije Sanaderovog uhićenja spekuliralo se da je Sanader kupio ili iznajmio stan u New Yorku, ali Sanaderova obitelj takve tvrdnje uporno odbacuje. Nije poznato je li od SAD-a traženo i da se ispita imovina brata Mirjane Sanader, koji se potkraj osamdesetih godina preselio u Ameriku.
U međuvremenu, pojavio se još jedan problem za Sanadera. Kako prenosi jedan dnevni list, Ivo Sanader slagao je da je za angažman na Harriman institutu na Sveučilištu Columbia godišnje dobivao 25 tisuća eura. Kako proizlazi iz prijepiske dekana Columbije i Gorana Filića, Hrvata koji se školovao na tom sveučilištu, Sanader je angažiran bez ikakve naknade. U Hrvatskoj, Sanaderovoj užoj obitelji blokirani su svi depozitni računi koje su imali otvorene u nekoliko banaka, te udjeli u poduzećima. Raspolagati mogu sredstvima s tekućih računa, kako bi imali od čega živjeti. Nisu im blokirane nekretnine, pa tako ni stan u kući u Kozarčevoj ulici 21, a niti vrijedne pokretnine. Riječ je o vozilima u njihovom vlasništvu, ali i o umjetničkim djelima i vrijednim knjigama pronađenima, fotografiranima i popisanima prilikom pretrage stana Sanaderovih.
Nešto prije blokade imovine, preko nadležnih tijela poput HANFA-e zatražena je provjera cjelokupne imovine svih članova uže i šire obitelji Sanadera i njegove supruge Mirjane. Na računima dviju kćeri Ive Sanadera, Petre i Brune, USKOK je uspio pronaći preko milijun kuna.