Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Štandovi i kobasice nisu primjereni povijesnoj jezgri

16.12.2010. 23:00
Štandovi i kobasice nisu primjereni povijesnoj jezgri


Zadarski gradski vijećnici ekspresno su odradili aktualni sat posljednje ovogodišnje sjednice Gradskog vijeća. HSLS-ov vijećnik Željko Predovan ponovno je aktualizirao pitanje izostanka prigodne blagdanske prodaje na štandovima na Poluotoku.
– Istina je da je grad prekrasno uređen, samo što malo tko, gotovo nitko ne vidi jer je Poluotok mrtav, nema ljudi. Prvi put u povijesti grad je bez štandova. Ima ljudi koji bi radili, spremni su se smrzavati na hladnoći, a mi ih u tome sprječavamo, kaže Predovan, pitajući je li istina da Gradska uprava ove godine nije dopustila ljudima raditi, već ih je uputila da za svoje štandove pronađu mjesto u Trgovačkom centru i Supernovoj.
Kao primjer, ovoga puta Predovan je naveo Zagreb, koji je u blagdansko vrijeme prepun štandova i šatora. Osim što doprinose blagdanskom ugođaju, kako navodi Predovan, ljudima je u Zagrebu pružena prilika da rade i zarade.
Zadar nije Zagreb
Odgovarajući na Predovanovo pitanje, zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić naveo je kako su za blagdanske štandove ove godine došla tek dva upita. Štanderi su tražili da štandove postave uz Arheološki muzej, što gradonačelnik nije dopustio.
– Ove godine stigla su tek dva upita za božićne štandove. Tražili su da štandove postave uz Arheološki muzej, što sam odbio. Štandovima nije mjesto na toj lokaciji niti su tu dobro prihvaćeni, govori dr. Vrančić, podsjećajući kako su lani štandovi bili na Poluotoku u blagdansko vrijeme, no slabo su radili, tako da štanderi nisu bili zadovoljni prometom.
Što se tiče Zagreba, dr. Vrančić je kazao kako je i on ovih dana bio u Zagrebu te ga nije osobito dojmilo ono što je vidio na Jelačić placu. Tamošnja zbivanja, kako navodi dr. Vrančić, sasvim su različita od zbivanja na Mediteranu i ne mogu se preseliti u Zadar.
– Šator, kakav je postavljen na Jelačić placu, u Zadru, zbog javnosti, ne bi opstao ni 24 sata. Kobasice, senf i kuhano vino na mediteranskom trgu nitko ne bi prihvatio. Običaje iz drugih sredina ne trebamo umjetno preseljavati u Zadar, kaže dr. Vrančić, ističući kako gradska vlast nije odustala od takvih adventskih događanja zbog nedostatka novca već zato što Zadar drugačije živi od Zagreba.
– Hodanje u krznenim kaputima i jedenje kobasica nije zadarski običaj. Iz tog razloga, kako navodi dr. Vrančić, običaje s kontinenta nećemo umjetno seliti u Zadar.
Predovan je uzvratio gradonačelniku da on nije spominjao nikakve kobasice već živost koju donose blagdanski štandovi.
– Ne mogu se složiti s vama, smatram da je situacija sa štandovima upravo suprotna jer su mediteranski gradovi, zbog blage klime, idealni za štandove. Mediteranski gradovi su ih prepuni jer štandovi su i proizašli s Mediterana. Bavarsku priču o kobasicama ja nisam ni spominjao. Mene bi veselilo da građanima ponudimo bilo kakav sadržaj, koji bi vratio život na Poluotok, da se u gradu nešto događa. Makar to bile kobasice, kaže Predovan.
Vezano za štandove, dr. Vrančić je naveo kako je u međuvremenu pronađena lokacija gdje bi oni mogli biti smješteni tijekom ljetnih mjeseci. Umjesto šetnice, pronađena je alternativna lokacija i to uličica uz parkiralište kod crkve Sv. Marije. No, štanderi su to kategorički odbili.
– Naša je konačna odluka da štandovima nije mjesto na šetnici. Nećemo štanderima dati tu lokaciju. To je stara povijesna jezgra, štandovi tu smetaju i narušavaju izgled kulturno-povijesnih spomenika. Štanderima smo kao alternativnu lokaciju ponudili uličicu uz parkiralište, što su oni odbili, kaže dr. Vrančić, dodajući kako se sljedećeg tjedna nastavljaju radni sastanci sa štanderima.
Onemogućiti opijanja maloljetnika
U nastavku aktualnog sata Tatjana Savić Smith osvrnula se na problem alkoholizma među mladima i maloljetnicima, zbog čega je zatražila da se u skladu sa zakonom donese odluka na lokalnoj razini kojom bi se zabranilo nošenje i konzumiranje alkohola na javnim površinama. Kako navodi Savić Smith, alkoholizam se kod mladih nadovezuje na maloljetničku delinkvenciju kojoj treba stati na kraj.
Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Jure Zekanović i pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb obećali su da će ozbiljno poraditi na rješavanju problema alkoholizma kod mladih. Pešut navodi kako je već nešto napravio po tom pitanju. Naime, obišao je trgovine gdje su mu potvrdili kako u dane vikenda, petkom i subotom, mladi masovno kupuju alkohol. Stoga se u Gradu Zadru užurbano radi na programu mjera kojima bi se riješila ova problematika.


 SLUŽBE SU SPREMNE ZA SNIJEG


S obzirom na meteorološku prognozu, koja najavljuje snijeg u Dalmaciji, Radu Šimićevića, HDZ-ovog vijećnika, zanimalo je jesu li komunalne službe i tvrtke u Zadru spremne za zimske uvjete ili će biti lomova nogu i ruku.
– Ako padne snijeg, bit će kozmetičke naravi, rekao je pročelnik Zekanović odgovarajući na Šimićevićevo pitanje, te je dodao kako su sve komunalne službe i tvrtke spremne.
Nakon podsjetnika gradonačelnika dr. Vrančića Zekanović je uputio građane na web stranice Grada Zadra gdje se nalaze detaljne upute što je potrebno činiti u tim situacijama. Naglasak je stavljen na čišćenje snijega ispred svojih vrata.




 UREDITI GROBOVE NJEMAČKIH ZAROBLJENIKA


Vijećnici Tatjana Savić Smith i Željko Predovan pokrenuli su inicijativu za  uređenje grobova njemačkih zarobljenika. Jedan dio tih grobova nalazi se u  sklopu groblja na Bokanjcu, a drugi blizu nekadašnje Kožare. Predovan  vjeruje kako bi se to moglo riješiti i u dogovoru s njemačkim veleposlanstvom.