Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ako hoće, HRT će povećati pristojbu

16.12.2011. 23:00
Ako hoće, HRT će povećati pristojbu


Hoćemo li u 2012. godini plaćati RTV pristojbu 82 kuna, umjesto sadašnjih 80 kuna? Realni izgledi da se to dogodi, i to bez mogućnosti da itko HRT-u naredi drugačije, postoje. Najprije podsjetiti valja na stari zakon o HRT-u po kojem je mjesečna pristojba iznosila 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu. Usklađivanje se događalo u ožujku i redovito pristojbu činilo za još koju kunu višom. Novi Zakon o HRT-u ovu odredbu mijenja utoliko što propisuje da visina mjesečne pristojbe iznosi najviše 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće za prethodnu godinu. Visinu mjesečne pristojbe za svaku godinu utvrđuje svojom odlukom NO HRT-a uz prethodno odobrenje Vijeća za elektroničke medije. Pojednostavljeno rečeno, intencija je da najprije HRT izračuna koliko košta njihova javna usluga, pa da se na osnovu toga daju HRT-u sredstva, a ne da se novac daje bez da se zna što se “plaća” i koliko to uistinu košta.
No, po toj odredbi pristojba se u 2011. godini nije računala, a neće ni u 2012. Na, snazi je, naime, Privremeni ugovor potpisan između Vlade i tada još uvijek privremenog vodstva HRT-a, potpisan ne bi li se odguralo financiranje u tzv. prijelaznom razdoblju, njegov članak 79. koji definira iznos mjesečne pristojbe po starom Zakonu o HRT-u. Odnosno, mjesečna visina pristojbe iznosi 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u RH, na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu.
Uprava HRT-a tako ne samo da ima pravo već ima i obvezu bez ičije dozvole usklađivati pristojbu s prosječnom plaćom, a kako je nominalna plaća u ovoj godini imala tendenciju rasta, viša pristojba čini se izglednom. Koliko viša, znat ćemo u ožujku i ovisit će o statistici.