Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Empatija za afričke vršnjake

16.12.2011. 23:00
Empatija za afričke vršnjake


Božićni sajam organizirali smo u sklopu UNICEF-ova projekta “Škole za Afriku”, kaže učiteljica Vanja Buškulić


Božićni sajam na kojemu su prikupljana sredstva za gradnju škola u Africi organizirali su jučer učenici i nastavnice Područne škole Islam Latinski, koja se nalazi u sklopu Osnovne škole Braće Ribar. Svih 26 učenika i njihove učiteljice, ali i roditelji koji su za ovu akciju pripremali kolače i zimnicu te dopustili djeci da stave u prodaju nakit i igračke, uključili su se u akciju s nadom u pomoć manje sretnima. Na četiri tematska štanda su po simboličnim cijenama učenici prodavali svoje igračke, nakit i ukrase te zimnicu i kolače koje su pripremili roditelji. Vanja Buškulić, učiteljica razredne nastave, kazala nam je da su prezadovoljni odazivom ljudi na sajam, a djeca su osim suosjećanja prema manje sretnim kolegama iz Afrike pokazali i poduzetne sposobnosti.
– Božićni sajam organizirali smo u sklopu UNICEF-ova projekta ‘Škole za Afriku’, a sredstva koja skupimo ćemo preko računa uplatiti za gradnju škola u Africi. Ove godine se uključila i naša škola, a u projekt je do sad uključeno oko 200 škola u Hrvatskoj i skupljeno je preko 2 milijuna kuna. Mi nastavnici smo odlučivali na koji način će djeca skupljati novce te smo organizirali ovaj sajam, jer nam se to činio bolji način za prikupljanje sredstava, kazala je Buškulić, dodajući da su djeca uz pomoć roditelja donijela razne vrste zimnice, džemove, svježe kolače, bombone od badema, nakit i ukrase te razne igračke.
– Akcija je uspješna i učenici su prodali gotovo sve proizvode sa štandova. Nadamo se da će se s ovim sredstvima moći izgraditi bar dio škole u Africi, kazala je Buškulić, ističući da su cijene proizvoda bile simbolične, ali su ponosni jer su se na akciju odazvali gotovo svi mještani.
Učenici koji su na sajmu dobili uloge prodavača i redara bili su sretni što mogu pomoći u ovom projektu. Naime, iako je obrazovanje temeljno pravo svakog djeteta, u zemljama Afrike velik broj djece nema mogućnost obrazovanja i ne ide u školu.
Ovaj projekt pokrenut je da bi se djeci Afrike omogućio pristup obrazovanju, a samim tim i prilika za bolji i kvalitetniji život. Stavljajući u prodaju svoje igračke, ukrase i nakit, klinci iz Islama Latinskog, u suradnji s učiteljima i roditeljima, pokazali su da imaju veliko srce te da razumiju teškoće svojih vršnjaka u Africi.