Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni polusezonom

16.12.2011. 23:00
Ne možemo biti u potpunosti  zadovoljni polusezonom


Morali smo i mogli bolje od 11. mjesta. Činjenica je da smo previše oscilirali i da nije bilo toga sigurni bi bili barem za nekoliko mjesta više na prvenstvenoj ljestvici – kazao je Bajlo


Prije otprilike dva tjedna završio je jesenski dio prvenstva u Prvoj HNL. Odmah nakon gostovanja u Splitu kod Hajduka igrači su pošli na više manje zasluženi odmor. Ipak, u NK Zadru se ne miruje, slažu se igračke križaljke za nastavak prvenstva. Tko odlazi, a tko dolazi, tko je zadovoljio, a tko će mrati napustiti momčad sa Stanova, samo je dio pitanja koje smo jučer postavili Josipu Bajlu, predsjedniku Zadra.
Toplo – hladno
– Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jesenskim dijelom prvenstva, tj. 11. mjestom koje smo na kraju zauzeli. Igrali smo po sistemu toplo – hladno, u nekim utakmicama smo briljirali, u nekima bili katastrofalni – kazivao je jučer Bajlo.
– Činjenica je da smo protiv Hajduka i Dinama odigrali odlično i uzeli velikih šest bodova što je svakako iznad svih očekivanja, pa i naših. Međutim, podbacili smo u puno situacija kada smo imali i igru i rezultat. Prije svega tu mislim na utakmice sa Šibenikom, Istrom i Rijekom. Također smo nakon Dinama imali crni niz protiv Cibalije, Slaven Belupa i Karlovca koji smo na sreću djelomično anulirali dvjema posljednjim pobjedama na Stanovima.
Smatrate li da je Zadar mogao bolje od 11. mjesta?
– Morali smo i mogli bolje od 11. mjesta. Činjenica je da smo previše oscilirali i da nije bilo toga sigurni bi bili barem za nekoliko mjesta više na prvenstvenoj ljestvici. Činjenica je da su ove oscilcije posljedica mentalnog sklopa igrača. Jer, kada pobijediš Dinamo, onda se ne može reći da nisi mogao bolje protiv dvostruko, pa i trostruko nekvalitetnijih momčadi.
Tema broj 1 u ovom trenutku je transfer prvog strijelca lige Ivana Santinija. Je li stigla koja ponuda na Stanove?
– U ovome trenutku Zadar nema niti jednu konkretnu ponudu za Santinija, što ne znači da ih neće biti. Ponude očekujemo oko Nove godine kada počinje prijelazni rok. Gotovo na svim utakmicama Zadra bili su menadžeri i mnogi od njih su se zanimali za Santinija. Istina je da je bilo klubova iz Njemačke i Italije koji su pokazali interes, a sada očekujemo konkretne ponude. Najidealnije bi bilo da Santini ostane još ovu polusezonu koja je pred nama, ali svi smo svjesni da klubovi u Hrvatskoj ne mogu preživjeti bez prodaje igrača.
Priča se da je za Santinija ozbiljno zagrizao i Hajduk?
– Iskustvo me uči da bi za Santinija bilo najidealnije da ode u neki jaki inozemni klub gdje će moći učiti i napredovati. Priče da se pravi transferi mogu napraviti samo iz Hajduka i Dinama više “ne piju vodu”. Smatram da je to bilo nekada, a sada su menadžeri prisutni na gotovo svim utakmicama i transfer se može napraviti i iz ostalih prvoligaša. U svakom slučaju za Santinija će se još puno čuti.
Umag ili Rovinj
Navodno bi umjesto njega na Stanove mogao “sletjeti” Dražen Jelić koji traži slobodne papire u Šibeniku.
– Dok se transfer Santinija ne ostvari nema smisla pričati o dovođenju još jednog napadača, posebno kada znamo da se vratio Želimir Terkeš koji će biti registriran početkom prijelaznog roka. Istina je da postoje određeni kontakti s Jelićem, ali ostalo je samo na tome.
Priča se i o novoj posudbi Tomislava Glumca iz Hajduka u Zadar, kao i Gorana Jozinovića te Hrvoja Tokića?
– Vidjet ćemo kako će se ta priča razvijati, ništa nećemo prejudicirati dok se tako nešto ne dogovori. Glumac se nadao da će dobiti pravu priliku u Hajduku, ali nije bio u planu kod trenera Balakova. Zadar bi svakako želio dovesti Glumca, ali kao slobodnog igrača. Vidjet ćemo, sada se priča o otpuštanju Miličevića u Hajduku, pa ćemo vidjeti što će to donijeti Glumcu. U svakom slučaju ne smijemo ostati na tri obrambena igrača, posebno kada ne znamo što će biti s Bilenom.
Hoćete li se zahvaliti nekim igračima i kada će se znati na koga ne računate u nastavku prvenstva?
– Vjerojatnom ćemo se zahvaliti nekim igračima, prije svega onima koji su manje participirali u igri Zadra u prvom dijelu. O imenima ne bih, znat će se uskoro tko bi mogao na posudbu, a tko će dobiti priliku da pronađe neku drugu sredinu.
Kada započinju pripreme za proljetni dio prvenstva i gdje će te odraditi drugu fazu?
– Pripreme počinju 9. siječnja. Kao i uvijek prva dva tjedna ćemo odraditi u Zadru nakon čega ćemo najvjerojatnije put Istre, u Umag ili Rovinj. U svakom slučaju će najvažniju ulogu odigrati potencijalni suparnici koji će se tamo nalaziti na pripremama. Očekuje nas izuzetno teško nogometno proljeće za koje se moramo maksimalno pripremiti – kazao je na kraju razgovora Bajlo.


Kupit ću dionice Zadra




U tijeku je preoblikovanje NK Zadra, završila je prva faza u kojoj je Grad imao pravo kupovine, sada su na redu članovi kluba. Bajlo smatra da za sada taj proces ide u dobrom smjeru.
– Najvažniji dio posla napravila je agencija koja je radila reviziju i čiji je izvještaj Ministarstvo prihvatilo. Prva faza je pri kraju i Grad je svoj dio obaveze u tom procesu ispoštovao. Sada su na redu članovi kluba i to u ograničenom obliku kupnje.
Hoćete li i vi kupiti dionice prvoligaša sa Stanova?
– Kupit ću svakako, koliko mi moje mogućnosti budu dopuštale.


Pravna država treba napraviti svoje


HNS potresa veliki skandal, Željko Širić i Stjepan Djedović su u pritvoru, a vrlo vjerojatno se tu lavina neće zaustaviti. Trebaju li Vlatko Marković i vodstvo HNS-a dati ostavke zbog toga?
– Ne želim previše davati komentare na tu temu. Samo ću reći da se zna na čijoj smo strani bili na konstituirajućoj sjednici HNS-a (op.a. Štimčevoj) i dalje smo na tom pravcu. Puno puta sam upozoravao na nepravilnosti u hrvatskom nogometu. Neću ništa više komentirati osim da pravna država i njezine institucije trebaju raditi svoj posao.