Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prikupljeno deset tona papira

16.12.2011. 23:00
Prikupljeno deset tona papira


Odaziv za skupljanje papira je velik, zapravo iznad svih očekivanja. Vjerujem da su za takav odaziv dijelom zaslužne i nagrade koje očekuju najbolje, no i shvaćanja vrijednosti starog papira kao sekundarne sirovine, govori Čular


U Osnovnoj školi Šime Budinića zaživio je projekt skupljanja starog papira, kojim se želi kod učenika potaknuti ekološki način razmišljanja, briga o prirodi i svijest o očuvanju okoliša. Projekt se provodi nešto više od mjesec dana, točnije od 1. studenoga ove godine i do sada je prikupljeno čak 10 tona papira, čime je Ivan Čular, ravnatelj Osnovne škole Šime Budinića u Zadru iznimno zadovoljan.
– Kao ekoškola realiziramo projekt skupljanja papira, čime želimo potaknuti učenike na ekološki način razmišljanja, brigu o prirodi i svijest o očuvanju okoliša. Zamolili smo učenike da ne bacaju stari papir već da ga donose u školu. Na taj način čine dobro djelo, a od prodaje papira nešto će se zaraditi i kupiti za učenike, odnosno školu, govori Čular, koji računa na kupnju školske opreme.
Učenici su u mjesec i pol dana, koliko se provodi ova akcija, prikupili 10 tona papira, koji otkupljuje Unijapapir za 40 lipa po kilogramu. Skupljanje papira traje do završetka školske godine. Dodatni poticaj učenicima je evidencija o količini predanog papira, koja se vodi za svaki razred. Razred, koji skupi najviše papira bit će nagrađen izletom. Za drugo i treće mjesto, kako dodaje Čular, također su predviđene nagrade.
– Škola ima 37 razreda, koje ukupno polazi 850 učenika. Odaziv za skupljanje papira je velik, zapravo iznad svih očekivanja. Vjerujem da su za takav odaziv dijelom zaslužne i nagrade koje očekuju najbolje, no i shvaćanja vrijednosti starog papira kao sekundarne sirovine, govori Čular, koji je planirao da se do kraja školske godine prikupi 20 tona papira, no kako je projekt krenuo, rezultati bi mogli premašiti njegova očekivanja.
Iznimno je značenje starog papira kao sekundarne sirovine. U ekonomskom smislu, kako navodi Čular, čuvaju se šume, energija i voda. Gledajući ekološki, smanjuje se sječa šuma i količina otpada.
– Skupljanje starog papira korisno je i u odgojnom smislu jer se razvijaju radne navike i ekološka svijest kod učenika, kaže Čular, dodajući da kroz ovu akciju učenici stječu i prva trgovačka iskustva.
Sa 20 tona prikupljenog papira štedi se 100 stabala, 10.606.000 litara vode i 105.550 kwh električne energije.


Ponedjeljkom se donosi papir




U Osnovnoj školi Šime Budinića papir se donosi ponedjeljkom od 7,30 do 7,55 i od 13,30 do 13,55 sati. Učenici papir mogu donositi u vrećici ili kutiji.