Raste broj nezaposlenih

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Zadru krajem prošlog mjeseca bilo je evidentirano 10.611 nezaposlenih osoba

Na evidenciji je krajem prošlog mjeseca bilo evidentirano 10.611 nezaposlenih osoba, što je povećanje od 5,92 posto u odnosu na stanje od pretprošlog mjeseca, dok je nezaposlenih manje za 4,09 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, stoji u izvješću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Zadar.

Natpolovičnu većinu, odnosno 56,69 posto, nezaposlenih čine žene, a na Zavodu ih je ukupno 6015. Iako rezultat nije reprezentativan, nešto je bolji nego u istom razdoblju prošle godine te je broj nezaposlenih žena manji za 5,5 posto, dok je broj nezaposlenih muškaraca za isto razdoblje smanjio za 2,17 posto.

Prema dobnoj strukturi najveći broj nezaposlenih čine mladi od 20 do 30 godine te ljudi iznad 50 godina starosti - obje skupine s više od četvrtine broja nezaposlenih, slijede ih oni stariji od 30, odnosno 40 godina, kojih je nezaposleno po dvadesetak posto. Prema razini obrazovanja najviše je nezaposlenih sa završenom srednjom školom, preko 33 posto je s trogodišnjim KV i VKV zanimanjem, a više od 29 posto je i onih sa četverogodišnjim obrazovnim programom. Visoko obrazovanih je nezaposleno gotovo osam posto, dok je onih bez obrazovanja na zavodu nešto više od tri posto.

- Novoprijavljenih je u izvještajnom mjesecu bilo 1.526, što je 27,37 posto manje nego krajem prošlog mjeseca, odnosno 9,78 posto više nego krajem studenog prošle godine. Od tog je broja 1.084 osoba ili 71,04 posto došlo direktno iz radnog odnosa, iz neaktivnosti 342 osoba ili 22,41 posto, direktno iz redovnog školovanja 96 osoba ili 6,29 posto svih novoprijavljenih. Od ukupnog broja novoprijavljenih 1.304 osoba ili 85,45 posto je prethodno bilo zaposleno. Najviše je novoprijavljenih koji su već bili u radnom odnosu došlo iz djelatnosti: djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane (386), trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (240), prerađivačke industrije (177), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (73), stoji u izvješću HZZ-a Zadar.

U izvješću stoji i kako je prošloga mjeseca prijavljeno 275 slobodnih radnih mjesta, a najviše su se tražili radnici u održavanju, zavarivači i medicinske sestre. S evidencije Zavoda brisane su 933 nezaposlene osobe od čega je gotovo 40 posto pronašlo posao, a tridesetak posto je izbrisano iz evidencije zbog nejavljanja u dva roka, zbog toga što ne traže aktivno posao ili nisu prihvatili ponuđene poslove. Najviše zaposlenih u studenom bilo je u obrazovanju i trgovini. Za dvadesetak posto, u odnosu na prošli mjesec, povećan je broj primatelja novčane naknade. U prošlom mjesecu zaposleno je i 23 branitelja, a ukupno ih je 1.006 nezaposleno, što je za gotovo šest posto manje nego prošle godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno