Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svi vrtići kojima je Grad osnivač kreću od pozitivne nule

16.12.2011. 23:00
Svi vrtići kojima je Grad osnivač kreću od pozitivne nule


Vidjeli smo da naši vrtići uvijek imaju stanoviti višak u poslovanju kojeg nisu trošili, nego su ga čuvali kao neku vrstu pričuve. Logično bi bilo da, primjerice, tim viškom vrtići izgrade novi vrtić na Višnjiku, ali je vrtić izgradio Grad Zadar, kaže Nekić


Gradsko vijeće donijelo je na prošloj sjednici odluku o smanjenju sredstva koje Grad Zadar transferira predškolstvu. No, iz Grada poručuju da nema mjesta bojazni te da se odluka odnosi samo na one dječje vrtiće kojima je Grad osnivač. Naime, analizom je utvrđeno da se na računima tih vrtića pronašao višak, pa su tako smanjene donacije za 6 milijuna kuna.
– Prije nego smo gradski proračun rebalansirali za 41 milijun kuna, tražili smo unutarnje rezerve. Tako smo vidjeli da naši vrtići uvijek imaju stanoviti višak u poslovanju kojeg nisu trošili, nego su ga čuvali kao neku vrstu pričuve. Logično bi bilo da, primjerice, tim viškom vrtići izgrade novi vrtić na Višnjiku, ali je vrtić izgradio Grad Zadar. U 2012. neće biti tih viškova, pa svi vrtići kojima je Grad osnivač, kreću od pozitivne nule. Možebitni manjak, pokrit će se sredstvima iz 2011. Iako nitko ne može predvidjeti kako će se puniti gradski proračun u 2012. mi smo i dalje na stajalištu da svoj djeci osiguramo vrtić pod istim uvjetima, rekao je pročelnik gradskog Upravnog odjela za školstvo i odgoj Joso Nekić.
Vijest o smanjenju sredstava za vrtiće posebno je zabrinula vrtiće u privatnom vlasništvu. Od listopada 2009. godine Grad provodi dva načina sufinanciranja rada vrtića drugih osnivača koji se nastavlja i u 2011. godini. Sa 17 privatnih i 2 vjerska vrtića Grad je sklopio poseban ugovor o sufinanciranju cjelodnevnog 10-satnog programa. Time je Grad je preuzeo obvezu ovim vrtićima isplaćivati potporu za plaće 86 odgojitelja u visini iznosa bruto plaće kakva se isplaćuje odgojiteljima u ustanovama kojima je Grad osnivač, a vrtići su se obvezali naplaćivati participaciju od roditelja u iznosu od 700 kuna i poštivati ostale pedagoške standarde sukladno Zakonu. Ovim je programom obuhvaćeno 892 djece. Time Grad želi izjednačiti standarde predškolskog odgoja u svim ustanovama na svom području i za tu potrebu planira u sljedećoj godini izdvojiti 7,5 milijuna kuna. Potvrda je to kako Grad Zadar sustavno radi na proširivanju vrtićkih kapaciteta preuređenjem i proširenjem postojećih objekata, odnosno gradnjom novih vrtića. Proljetos je s radom počeo područni objekt na Višnjiku. U preuređenom prostoru ustrojeno je pet novih odgojnih skupina vrtićkog uzrasta. Tijekom ove godine pristupilo se radovima na dogradnji PO Bokanjac, a prostor vrtića će se u 2011., ako sve bude u redu, povećati za dvije jaslične skupine.