Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zagrepčanin jedan od 112 uhićenih pedofila u Europi

16.12.2011. 23:00
Zagrepčanin jedan od 112 uhićenih pedofila u Europi


Istrage u 22 države EU vodile su se nad 269 osoba. Otkrivena je dosad nepoznata mreža seksualnih zlostavljača djece koji djeluju na internetskim chat-kanalima i forumima


Lanac gnusnih seksualnih zlostavljača, razotkriven u akciji koju je koordinirao Europski policijski ured (Europol), svoje “karike” ima i u Hrvatskoj. Policija u Zagrebu uhitila je muškaraca kod kojeg su “pronađeni sadržaji seksualnog iskorištavanja djece na računalu”. Uhićenje se dogodilo još prije desetak dana, no o njemu je MUP izvijestio tek jučer, nakon što su iz sjedišta Europola u Haagu objavljeni rezultati jednogodišnje akcije, nazvane “Operacija Icarus”, provođene u 22 europske države, čija su meta bile osobe koje putem interneta “razmjenjuju videomaterijale najekstremnijeg sadržaja koji uključuju nezamislive snimke seksualnog zlostavljanja i silovanja beba i djece u dobi od jedne do dvije godine”. Osim Hrvatske, istrage su se vodile u još 21 državi, članici EU, a njima je obuhvaćeno 269 osumnjičenika. Uhićeno je 112 osoba u nekoliko zemalja.
Europolovi čelnici najavljuju kako će se uhićenja sigurno nastaviti jer je tijekom operacije otkrivena dosad nepoznata mreža seksualnih zlostavljača djece koji djeluju na raznim internetskim chat-kanalima i forumima. Količina zaplijenjenog materijala je enormna te je do sada analiziran samo jedan dio. Kod samo jednog uhićenika iz Švicarske pronađeno je 120 terabajta podataka koji sadrže nekoliko tisuća sati videosnimaka seksualnog zlostavljanja djece.
Operaciju Ikarus vodila je danska policija koja je za tu poziciju odabrana jer ima najviše iskustva i stručnog znanja o internetskim razmjenama datoteka – takozvanoj “Peer to Peer” mreži. Samo u Danskoj uhićeno je 19 muškaraca u dobi od 24 do 55 godina te je zaplijenjeno 59 računala i 2 430 uređaja za pohranu podataka.
Hrvatska policija u sklopu Opeacije Icarus pretražila je “više stanova i računala” te oduzela “računala, CD i DVD medije”, no nije izvijestila o kojoj količini je riječ. Osim što je uhitila osumnjičenika u Zagrebu, u jednom slučaju pronašla je animirane sadržaje u kojima se prikazuju djeca u spolno eksplicitnom ponašanju.


Internet pomaže kriminalcima




Direktor Europola Rob Wainwright istaknuo je jučer da je operacija bila uspješna, no istodobno je upozorio kako je posao policije u borbi protiv najokrutnijih zlostavljača djece sve teži jer “internet pomaže kriminalcima da razvijaju bolje tehnike za razmjenu slika i videomaterijala te da zaštite svoj identitet”.