Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mnogi mali Zadrani naučili se klizati na Forumu

Autor: Vanja Mirčeta

16.12.2012. 23:00
Mnogi mali Zadrani naučili se klizati na Forumu


Otvaranje klizališta nije teklo baš najsretnije. Naime, otvoreno je tek iz trećeg puta kada su pale vanjske temperatura te kada se konačno postigla zadovoljavajuća kvaliteta leda. Od početnog skepticizma došlo se do toga da je klizalište ipak privuklo naše sugrađane da ciljano posjećuju Poluotok i kližu se


Zadrani ove zime, točnije do 5. veljače, na Forumu imaju prigodu uživati u nesvakidašnjoj razonodi za naše podneblje – klizanju. Ono o čemu se godinama govorilo konačno se i realiziralo. Naime, Grad Zadar je potpisao ugovor s tvrtkom Velemi d.o.o. koja je postavila klizalište veličine 25 puta 15 metara na parkiralište pored crkve sv. Marije, za što je iz proračuna Grada određeno oko 100 tisuća kuna, te još oko 40 tisuća za šatore s pratećim sadržajima. Klizalište koje je otvoreno u sklopu manifestacije “Đir po gradu” rezultat je prijedloga zadarskih obrtnika radi oživljavanja stare gradske jezgre, odnosno Poluotoka u zimskom razdoblju. Projekt klizališta je vodeća u nizu mjera kojima se namjerava oživjeti Poluotok. Osim samog klizališta cjelokupnu ponudu čine, doduše, još malobrojni, štandovi pod šatorima za prodaju pića, slastica i sl.
Najviše klizača iza 17 sati
Naime, dok se djeca u ritmu glazbe kližu, njihovi roditelji i ostala rodbina po prihvatljivim cijenama mogu se okrijepiti kuhanim vinom, rum punčem, vrućim čajevima, sokovima, pivom, ali i rakijom, dakle, svim onim što uz led i hladnoću idealno pristaje i dodatno podgrijava promrzla tijela. Osim pića, odrasli svoje najmilije, ali i sebe mogu počastiti i slatkišima kako bi si dodatno zasladili izlazak. Otvaranje klizališta nije teklo baš najsretnije. Naime, otvoreno je tek iz trećeg puta kada su pale vanjske temperatura te kada se konačno postigla zadovoljavajuća kvaliteta leda. Od početnog skepticizma došlo se do toga da je klizalište ipak privuklo naše sugrađane da ciljano, a ne usputno posjećuju Poluotok i kližu se. Zanimljivo je napomenuti kako velika većina djece tvrdi da su se klizati naučila sama i to upravo u nekoliko dana na Forumu. Najveće gužve su svakodnevno popodne i uvečer, od 17 sati pa dalje, ističu djelatnici klizališta, no u to smo se i sami mogli uvjeriti. Iako je većina dana od otvaranja bila kišna, s obzirom na to da je klizalište natkriveno, a po potrebi zatvara i svoje bočne stranice, niti to nije ljubitelje leda i ovog sporta spriječilo da uživaju dok drugi trče pod kišobranima ili sjede u svojim domovima među četiri zida.
Klizanje za 20 plus 10 kuna
 Cijena klizanja je 20 kuna plus 10 kuna za najam klizaljki. Radnim danom od 12 do 16 sati za sve učenike i studente cijena je nešto povoljnija i iznosi 20 kuna, dok je tada najam klizaljki besplatan. Škola klizanja za djecu u trajanju od pet dana po jedan termin od 45 minuta stoji 150 kuna, a za odrasle 200 kuna. Važno je napomenuti kako klizanje počinje uvijek u puni sat, kliže se 45 minuta, nakon čega se klizalište čisti. No, naši sugrađani već to znaju jer na prostoru klizališta popodne bude teško i klizati s obzirom na broj ljudi na ledu. Dok neki kližu opušteno, drugi se drže sigurne ograde ili ruke prijatelja. Naravno, ima tu i padova, neki završavaju dječjim plačem, dok drugi završavaju urnebesnim smijehom. Kako god bilo, svi se izvrsno zabavljaju i barem sada čini se da je početni cilj postignut, oživjeti Poluotok u zimskim mjesecima te tako osigurati egzistenciju brojnim obrtnicima koji upravo u staroj jezgri imaju svoje poslovne prostore i koje je zadnjih desetak godina znatno ugrozila konkurencija velikih trgovačkih centara. Situacija nije idealna, ali je svakako bolja nego prijašnjih godina, a Poluotok je zasigurno veseliji i atraktivniji zahvaljujući ovoj ponudi.