Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od 109 igrača 17 velemajstora

Autor: Ante Vidović

16.12.2012. 23:00
Od 109 igrača 17 velemajstora

Foto: Marin GOSPIĆ



Na A turniru sudjeluje šesnaest muških i jedan ženski velemajstor pa se već na samom početku može reći da je zadarski turnir i ove godine zadržao visoku kategoriju dosegnutu prethodnih godina


Na devetnaestom Međunarodnom turniru Zadar Open 2012. sudjeluje čak 109 igrača. Na A turniru sudjeluje trideset i šest igrača, a na B turniru sedamdeset i tri igrača. Na A turniru sudjeluje šesnaest muških i jedan ženski velemajstor pa se već na samom početku može reći da je zadarski turnir i ove godine zadržao visoku kategoriju dosegnutu prethodnih godina.
Turnir je otvorio predsjednik organizacijskog odbora Radovan Dunatov.
– Turnir raste iz godine u godinu i nadamo se da ćemo se i dogodine sresti ovdje u Zadru.
Prvi nositelj na A turniru je Ukrajinac Andrey Sumetsy s međunarodnim rejtingom od 2638 bodova. Od hrvatskih igrača vrijedno je istaknuti da sudjeluje prva četvorka hrvatskog šaha: velemajstori Zdenko Kožul, Ivan Šarić, Hrvoje Stević i Ante Brkić. Od igrača Zadarske županije na A turniru igrat će najjači naši šahisti, izuzev Patricka Levačića. Odlične šahovske poteze očekujemo od velemajstora Saše Martinovića, međunarodnog majstora Saše Režana, fide majstora Ivana Jakića te najjačeg zadarskog juniora Tonija Petrušića koji ove godine debitira na A turniru. Zadarski turnir je i kvalifikacijskog karaktera pa će dva najuspješnija igrača s hrvatske rejting liste izboriti pravo nastupa na zatvorenom državnom prvenstvu. Podsjetimo kao su se do sada i Saša Martinović i Saša Režan preko Zadra plasirali na najjače hrvatsko pojedinačno natjecanje.
B turnir je kao i uvijek do sada posebno atraktivan domaćim igračima. Na njemu sudjeluju dvadeset i dva igrača iz svih klubova s prostora Zadarske županije. Prvi po rejtingu među njima je član ŠK Zadar Marko Stipić koji je lani osvojio treće mjesto.