Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uz pomoć HIV-a izliječili sedmogodišnjakinju od raka

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

16.12.2012. 23:00
Uz pomoć HIV-a izliječili sedmogodišnjakinju od raka


Liječnici Centra za onkologiju Dječje bolnice u Philadelphiji izdvojili su iz krvi limfocite zadužene za borbu protiv tumorskih stanica, i u laboratoriju ih redizajnirali tako da prepoznaju stanice raka i unište ih. Pritom su se poslužili “razoružanim” oblikom virusa HIV-a, koji je prenio gen za uništenje tumora u limfocite


Sedmogodišnju Emily Whitehead, koja se dvije godine bezuspješno borila protiv leukemije, američki su liječnici uspjeli izliječiti pomoću virusa HIV-a. Reprogramirali su njen imunosustav tako da prepozna stanice raka i počne ih uništavati. Liječnici Centra za onkologiju Dječje bolnice u Philadelphiji izdvojili su iz Emilyne krvi limfocite zadužene za borbu protiv tumorskih stanica, i u laboratoriju ih redizajnirali tako da prepoznaju stanice raka i unište ih. Pritom su se poslužili “razoružanim” oblikom virusa HIV-a, koji je prenio gen za uništenje tumora u limfocite, a zatim ih vratili u tijelo djevojčice. Unatoč teškim nuspojavama liječenja, nakon tri tjedna tumorske su se stanice potpuno povukle, a Emily je već sedam mjeseci zdrava djevojčica.
Eksperimentalna faza
Rizika od zaraze virusom HIV-a ovakvom metodom liječenja nema, a postiže se nevjerojatan učinak – tijelo koje to nije bilo sposobno počinje se samo boriti protiv tumorskih stanica i uništavati ih. Revolucionarna je terapija, koja je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, dosad primjenjena kod ukupno 12 pacijenata. Kod troje pacijenata bolest je u potpunoj remisiji, a dvoje je bez znakova bolesti dulje od dvije godine. Kod ostalih pacijenata stanje se popravilo, ali remisija bolesti nije potpuna. Još je jedno dijete bilo podvrgnuto istoj terapiji, ali se bolest ubrzo vratila, dok kod dvoje pacijenata ova metoda uopće nije djelovala.
Emily je bolovala od akutne limfoblastične leukemije, najčešćeg oblika leukemije u dječjoj dobi, od svibnja 2010. godine. Bila je među 15 posto pacijenata kod kojih konvencionalno liječenje kemoterapijom nije dalo rezultata, a stanje joj je bilo toliko loše da nije mogla na presađivanje koštane srži. Eksperimentalna genska terapija spasila joj je život i probudila nadu oboljelih od raka. Limfociti nakon ovakve znanstvene intervencije prepoznaju ono što nisu uspijevali, a to je, smatraju liječnici, nada i za liječenje ostalih tumora, a ne samo leukemije. Medicinski stručnjaci zasad su ipak oprezni u procjenama učinkovitosti nove metode liječenja jer za konačni sud treba još mnogo istraživanja.
Dugotrajna istraživanja
– Ovo je nastavak istraživanja u kojem se manipulacijama imunološkog sustava bolesnika uspijeva postići povlačenje leukemije. Istraživanja su svakako zanimljiva i inovativna, no, kao i kod svih ovakvih pokušaja i složenih metoda liječenja, treba proći dosta vremena prije nego što ćemo moći reći jesu li uistinu učinkovita i mogu li se provoditi i u rutinskoj praksi – ocjenjuje hematolog Igor Aurer iz KBC-a Zagreb. Je li riječ o revolucionarnoj terapiji koja će zamijeniti postojeću znat će se tek za pet do deset godina, kaže Aurer, te zaključuje kako upravo ovakva istraživanja pokazuju kolika može biti šteta za Hrvatsku ako zbog štednje ostane bez mogućnosti sudjelovanja u svjetskim znanstvenim i medicinskim tokovima.