5 MILIJUNA KUNA MANJE Preostaje im jedino jači nadzor korištenja svake kune

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
zupanija zgrada
Adam VIDAS

Najavljene zakonske promjene o porezu na dohodak, odnosno Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave koje  stupaju na snagu 1. siječnja 2015. godine donijet će manjak u proračunu  svih općina, gradova i županija. U Zadarskoj županiji tako očekuju smanjenje prihoda za oko 10 posto u grupi prihoda od poreza na dohodak.  Ukupni iznos u proračunu županija od poreza na dohodak, po dosadašnjem udjelu od 16%, kreće se u visini 45-50 milijuna kuna, pa bi smanjenje prihoda po toj osnovi bilo za oko 4,5 do 5 milijuna kuna, a to je  ujedno i najveći prihod proračuna županije.

- Obrazloženje ove "reforme" bilo je u tome da se time žele povećati  plaće zaposlenika. Hoće li se to dogoditi i hoće li poslodavci isplatiti veće  plaće je upitno. Zbog velikih poreznih opterećenja poduzetnika moguće  je kako će oni samo sebi smanjiti i onako velike troškove, kaže zadarski  župan Stipe Zrilić, navodeći kako s druge strane lokalni i regionalni proračuni imaju veliki problem kako sa smanjenim prihodima osigurati minimum zakonom propisanih poslova.

- Županije nemaju mogućnosti povećanja vlastitih prihoda a gradovi i  općine najavljuju povećanje prireza i naknada, što opet ima negativni  učinak na standard stanovnika. Ujedno moramo raditi dodatne racionalizacije rashoda, pa i kroz moguće smanjenje plaća zaposlenika u samoupravi. Ove promjene su napravljene bez značajnih analiza i po svemu sudeći nepromišljeno pa će teško imati bilo kakve pozitivne učinke  za građane. Ništa se nije učinilo u jačanju gospodarstva, otvaranju novih  radnih mjesta, privlačenju investitora, što je glavni posao Vlade. Posljedice rada Vlade sada osjećamo svi, kaže Zrilić, podsjećajući i kako se prvi  put u povijesti izrade proračuna dogodilo da je Zadarska županija morala raditi proračun za 2015. godinu bez smjernica Vlade i uputa Ministarstva financija.

Zadarska županija u 2014. godini imala je veći broj zaposlenih nego ikada do sada, a i drugi podaci govore da se naše gospodarstvo  dobro drži, pa je Zadarska županija zbog toga imala i veći prihod od poreza na dohodak.

- Ako bi se taj trend nastavio, to bi donekle kompenziralo negativne  učinke porezne "reforme". U suprotnom, bit će nam jako teško obaviti  minimum propisanih funkcija i zadržati razinu ulaganja u pripreme razvojnih projekata. Pripremamo projekte za europska sredstva, ali se ta  sredstva još ne troše u ovom planskom razdoblju, jer država kasni sa  stvaranjem pretpostavki za povlačenje sredstava, zaključuje župan.

U županijskom proračunu za 2015. godinu, koji iznosi 242,8 milijuna  kuna, prihodi od imovine se povećavaju 12,3 posto i to zbog naknada za  koncesije i naknada za pomorsko dobro. Nažalost, kaže župan, Ministarstvo prometa i pomorstva najavilo je da će uzeti i ova sredstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno