Dvanaest mjeseci koje mi nitko neće vratiti

Slika korisnika admin
„DUGOUHI ČUPKO", HIGIJENSKI ULOŠCI I TUĐMANOV DVD

Moram priznati da filmove poput „Gospodara prstenova", „Ratova  Zvijezda" i sličnih nikada ne gledam, jer mi je to malo onako više za  djecu, a ne za odrasle, ali isto tako dozvoljavam da to i neki odrasli vole. Problem je u tome što takve filmove ne bi trebala gledati ni djeca jer  ima toliko krvi i odsječenih udova da je to upravo perverzno (ustvari,  da budemo precizni, krvi nema, jer onda film ne bi bio dozvoljen za  najširu publiku, ali se krvoliptanje nakon udarca mačem ili sjekirom  podrazumijeva). Ali, vratimo se na ono što sam htio reći. Silom prilika,  prošle sam subote bio u društvu koje je gledalo film „Hobit", a koji je  jedan od dijelova „Gospodara prstenova", ili nešto slično, a to zaključujem zato što su isti glumci, ista radnja, isto je u stvari sve.

I što je zanimljivo? Budući se radi o RTL-u, svako malo imamo i reklame. I sada zamislite kako idu te reklame. Prvo nešto o higijenskim  ulošcima, a onda, odmah nakon toga i o nekoj dječjoj igračci koja se  zove „Dugouhi čupko", ili tako nekako. Nakon toga ide reklama za CD  sa dječjim pjesmicama („en, ten tini..." i „Kad si sretan"), a odmah zatim i reklama za DVD na kojem možete saznati neke stvari iz života  Franje Tuđmana. Napominjem da sve to ide sat vremena prije ponoći,  u pauzi filma „Hobit". Postavlja se pitanje - koji je to bolesni mozak u  to vrijeme postavio takav niz reklama od kojeg ti se zavrti u glavi? Koja  je to ciljana publika koju u isto vrijeme zanimaju higijenski ulošci,  igračka „Dugouhi čupko", i CD-i s dječjim pjesmicama i detaljima iz  Tuđmanovog života? Očigledno je da se radi o cijepanju ličnosti. Shizofrenija je uistinu teška bolest.

NOGOMETNI STRUČNJAK KAKVIM SE HRVATSKA MOŽE  PONOSITI

Eto, konačno nešto vezano uz nogometne stručnjake čime se  možemo ponositi. Uvijek sam u ovoj kolumni hvalio Slavena Bilića, prvo, zato što je kolega rocker, drugo, zato što se razumije u nogomet, a  treće i najvažnije, zato što je kulturan, obrazovan i dobro odgojen. Konačno se netko na televiziji sjetio da bi se, osim što se u glavnim vijestima spominje kako je neki naš nogometaš ušao u igru dvije minute  prije kraja utakmice i kako je imao dva dodavanja, moglo reći i koju riječ o Bilićevim trenerskim uspjesima. Ustvari, kada malo bolje razmislim, i nismo baš nešto bogati dobrim trenerima, kako u nogometu, tako i u košarci, pa su mi ovi Bilićevi uspjesi s Bešiktašem baš nekako  srcu mili. A kada smo već kod toga... Kada ovaj Kovač jednom prestane  biti izbornik, mislim da imamo jednog novog-starog koji bi nas mogao  usrećiti. S obzirom da nema još ni pedeset godina, najbolje trenerske  godine su pred njim.

VOJNI ROK PREKO LJETA

Da nam ne bi bilo previše dosadno, u predizbornoj kampanji kandidatima postavljaju razna zanimljiva pitanja. Tako su onu gospođu koja  se vraća iz inozemstva da bi postala predsjednica pitali što misli o ponovnom uvođenju vojnog roka, a ona odgovara da bi moglo mjesec  dva, ali preko ljeta. E to mi se baš svidjelo. Zašto baš preko ljeta? A kako  će oni koji npr. studiraju u inozemstvu upoznati voljenu domovinu,  ako čim dođu na praznike budu morali u vojsku, ili se misli da se domovina bolje upoznaje s dvadesetak kila ratne opreme na studentskim  leđima? Ustvari, oni koji su iz boljih obitelji ne bi ni trebali služiti vojni  rok, osobito ako se školuju. Šalu na stranu. Moram priznati da me vojni  rok uopće ne veseli i da su one priče o odrastanju, o tome kako „vojska  od tebe napravi čovjeka" i o „drugarstvu do groba" obične gluposti.  Mene su sasvim dobro odgojili moja mama, baka, djed i dio obitelji, a  ne neki tamo polupismeni desetar iz neke pripizdine i tih dvanaest  mjeseci života koje sam izgubio u JNA nikada neću prežaliti. Sve što se  tiče vojne obuke moglo se sažeti u dva tjedna, a sve su ostalo bile gluposti i odugovlačenje. Tješi me to što od mene nisu imali baš ništa koristi. Samo štete.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno