VEČERAS U GALERIJI UMJETNINA Leptiri, portreti Ante Brkana i povratak u prošlost Narodnog muzeja

Slika korisnika admin
Autor: 
Detalj iz Varoša, Ante Brkan

U organizaciji odjela Narodnog muzeja Zadar očekuju nas  tri izložbe u isto vrijeme! Svečano otvaranje izložbi održat će se večeras,  17. prosinca u 19 sati u 1. dvorani Galerije umjetnina.

U Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Medulićeva 2, od  večeras možete razgledati izložbu „Leptiri - baršunasti let". Na izložbi,  koja govori o danjim leptirima, ukratko je prikazana njihova morfologija, biologija, ugroženost i biodiverzitet. Najveća pažnja posvećena je  raznolikosti leptira četiri biogeografske regije. Leptiri su prikazani putem prepariranog materijala i fotografije.

Cilj ove izložbe nije bio odgovoriti na sva pitanja o leptirima, niti objasniti njihovu biologiju i ekologiju, već podsjetiti posjetitelje kako oni  postoje, ukazati im na njihovu veliku raznolikost na svjetskoj razini i  možda potaknuti nekog na samostalno istraživanje ove iznimne grupe  kukaca.

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture RH i Zadarske  županije i otvorena je od večeras do daljnjeg.

Nakon dviju izložbi koje su iz bogatog arhiva negativa majstora fotografije Ante Brkana u posjedu Galerije umjetnina NMZ priređene 2003.  (Ante Brkan - 40 portreta) i 2009. (Ante Brkan - Na tržnici), izložba koja  se otvara večeras tematizira još jednu cjelinu, temu zadarskog Varoša  (U Varošu). Desetgodišnjica smrti autora obilježava se tako izborom fotografija u gotovo četrdesetogodišnjem rasponu. Prvi negativi nastali su  početkom pedesetih godina i prate stvarnost grada koji se pridiže iz pepela rata dok su posljednji nastali početkom osamdesetih godina  prošlog stoljeća. Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture  RH i Grada Zadra.

Izložba će biti otvorena do 31. siječnja 2015.

Trideseti studenog 2014. obilježena je 182. godišnjica osnutka Narodnog muzeja - Museo nazionale, po starosti drugog muzeja u Hrvatskoj. Iz okrilja tog muzeja nastali su današnji Arheološki i Narodni muzej Zadar te se taj datum smatra početkom organiziranog muzejskog  djelovanja u Zadru i ove ga dvije institucije obilježavaju kao svoj rođendan. Izložbom Povratak u prošlost Narodni muzej od osnivanja do  1945. u organizaciji Dokumentacijske službe NMZ, postavljenom u 3.,  4. i 5. dvorani Galerije umjetnina prikazuje se povijesni hod od osnivanja Museo nazionale 1832. godine te razvoj dvaju izravnih sljednika tog  prvotnog muzeja - Muzeja Sv. Donata i Gradskog prirodospisnog muzeja do konca Drugog svjetskog rata. Počeci i razvoj muzejske djelatnosti u Zadru prikazani su u tri tematske cjeline na 20 panoa s tekstovima, fotografijama, reproduciranim arhivskim spisima i izborom iz periodike tog vremena. Tema je prezentirana i preostalom sačuvanom  muzejskom građom iz prirodoslovlja, replikama arheoloških predmeta  te izborom knjižne građe vezane uz dotične muzeje.  Izloženi materijal  svjedoči o osnivačima, prvim zbirkama, donatorima, stručnim djelatnicima, prostorima za rad te povijesnim i društvenim okolnostima u kojima su se razvijale zadarske muzejske institucije potekle iz istog izvorišta. Prikazana građa potječe iz Državnog arhiva Zadar, Znanstvene  knjižnice Zadar, Arheološkog muzeja Zadar, Muzeja antičkog stakla,  Narodnog muzeja Zadar, a manji dio iz Konzervatorskog odjela i iz privatnih zbirki kojima zahvaljujemo na posudbi. Izložba je ostvarena  sredstvima Ministarstva kulture RH i Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno