Za zapošljavanje mladih na neodređeno pet godina bez plaćanja poreza

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, jučer je  u Županijskoj komori Zadar predstavio novosti vezane uz aktivnu politiku zapošljavanja koja se provodi u sklopu projekta "Garancija za mlade".

Na predstavljanju spomenutih mjera nazočili su Dario Jurin, predsjednik Županijske komore Zadar, Denis Ikić, direktor zadarske Županijske  komore, Davorko Vidović, savjetnik Hrvatske gospodarske komore, Irena  Dragić, predstojnica zadarskog Zavoda za zapošljavanje, poslodavci i  mlade nezaposlene osobe.

Dario Jurin u uvodnom je govoru istaknuo kako stopa mladih nezaposlenih osoba od 15 do 30 godina u Zadarskoj županiji iznosi 25 posto, što  je na razini države te je istaknuo nadu da će nove mjere pomoći da se zaposli više mladih osoba.

Podršku ministru i njegovim mjerama dao je i Davorko Vidović u ime  HGK.

Irena Dragić, naglasila je kako je u Zadarskoj županiji u studenom stopa nezaposlenosti bila 20 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani.  Dodala je i kako je evidentan porast zapošljavanja, a u okviru novih mjera za zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba na Zavodu su u ovoj godini potpisali više od 800 ugovora u sklopu mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Ministar Mrsić naveo je podatke kako u Hrvatskoj ima 505.835 mladih,  od kojih je 41,8 posto nezaposlenih.

- Po broju nezaposlenih mladih osoba treći smo u Europi, a cilj nam je  tu brojku smanjiti na manje od 20 posto, izjavio je Mrsić.

Na jučerašnjem predstavljanju novih mjera zapošljavanja u sklopu  "Garancije za mlade", istaknuto je kako u okviru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa do sredine studenog ove godine bilo  je 31.700 korisnika.

- Više od polovice njih, 66 posto, nakon završenog osposobljavanja  pronađe posao u roku od šest mjeseci, kazao je Mrsić.

U sklopu mjera za aktivno zapošljavanje mladih osoba u dobi od 15 do  30 godina, navodi kako im se u četiri mjeseca od završetka školovanja  mora dati mogućnost zapošljavanja, vježbeništva, naukovanja ili nastavka obrazovanja.

- Za njihovo provođenje Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020. godine na raspolaganju ima 132,54 milijuna eura iz strukturnih EU fondova,  kazao je.

Od toga je 66,36 milijuna eura namijenjeno za uspostavljanje strukturnih reformi, dok je 66,18 milijuna eura namijenjeno za obrazovanje mladih, plaćanje doprinosa za zapošljavanje, stručno osposobljavanje, putne troškove.

U sklopu ovih sredstava odlučeno je kako će se od siječnja sljedeće godine povećati i naknade korisnika mjere stručnog osposobljavanja bez  zasnivanja radnog odnosa sa 1600 na 2400 kuna.

Veća sredstva imat će i trenutni korisnici ove mjere, ne samo oni koji je  tek namjeravaju koristiti.

Mjere zapošljavanja koje će se provoditi u sklopu "Garancije za mlade" trebale bi poticati poslodavce na veće zapošljavanje osoba od 15 do  30 godina, posebice iz razloga što tada poslodavci mogu koristiti fiskalne  olakšice.

- Riječ je o izmijenjenim zakonima o doprinosima. Poslodavac koji zaposli mladu osobu na neodređeno vrijeme bit će na pet godina oslobođen plaćanja poreza što iznosi 17,2 posto. To je snažna socijalna mjera, smatra ministar rada i mirovinskog sustava.

Fiskalna olakšica vrijedit će za sve poslodavce, i za one koji mladima   ugovor na određeno vrijeme promijene na neodređeno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno