Žene su od muškaraca bolje plaćene jedino u prostituciji i manekenstvu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Forum žena GO SDP-a Zadar organizirao je u ponedjeljak u  hotelu Kolovare javnu tribinu "Borba za ženska prava". Moderatorica tribine je bila predsjednica Foruma žena i članica predsjedništva GO SDP- a Zadar Tatijana Petrić, a gošće tribine saborska zastupnica i potpredsjednica SDFŽ Melita Mulić, predstavnica CESI-a Karmela Gajdek, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović i pomoćnica ministra obrazovanja Sabina Glasovac.

Izlagačice su pričale o položaju žena u hrvatskom društvu danas, retorički se upitavši zašto je danas, u 21. stoljeću, uopće potrebno razgovarati o pravima žena.

- Žene su najveće žrtve sustava. Ravnopravnost još uvijek nije zaživjela, svi ti procesi kojima danas svjedočimo, od globalizacije preko tranzicije do nestanka socijalne države negativno su se odrazili na položaj  žena koje su danas najveći gubitnici u društvu. S jednog posla trčimo  kućama na drugi posao - kućanski posao, potplaćene smo i manje  plaćene za iste poslove od muškaraca, ne tretira nas se na isti način kao i  muškarce u društvu, ne participiramo u politici razmjerno našem broju,  žrtve smo priziva savjesti, i dalje nas se u velikoj mjeri promatra kroz izgled... puno je toga, a jedini alat koji imamo na raspolaganju je ženska  solidarnost. Jedini alat je socijaldemokracija kako bi same učinile nešto  za sebe i ojačale svoj položaj u društvu te sačuvale tekovine socijalne  države koja sve više nestaje, naglasila je Petrić.

Gajdek se osvrnula na povijest borbe za ženska prava, istaknuvši da su  brojne hrabre žene zbog te borbe završile na giljotini, da su bile šikanirane i odbačene od društva, podsjetivši kako su u Hrvatskoj žene pravo  glasa dobile 1945. godine u sklopu Jugoslavije.

- No gdje smo danas, upitala se, u doba kada smo obrazovane, kada  dolazimo sve više do pozicija moći, kada, iako aktivno participiramo u  društvu, i dalje smo na meti stereotipa. Žene su danas od muškaraca jedino bolje plaćene u manekenstvu i prostituciji, zar to nije žalosno, pitala je okupljene Gajdek.

Za riječ se javio i Antun Novoselić, naglasivši kako je često bio, kao pripadnik MUP-a, svjedok obiteljskog nasilja i svjedočio nemoći žena da  nešto naprave.

- Sve je to zakonski regulirano, no što je s praksom? Gdje će žena koja  je ekonomski ovisna o suprugu, žena iz male sredine koja je maltretirana? Ona nema gdje i nakon godina i godina što je prijavljivala nasilnika,  ona se povlači, prihvaća sudbinu. Eto, tako završavaju naši slučajevi nasilja u obitelji, rekao je Novoselić.

Antičević Marinović: Kolinda ne predstavlja žene

Saborska zastupnica iz redova SDP-a, Ingrid Antičević Marinović, naglasila je kako do ravnopravnosti žena i muškaraca neće doći sve dok su žene manjina u politici.  Istakla je da je pitanje jednakosti političko pitanje i rješava se istovjetnom participacijom žena, kao i muškaraca u politici.

- Nema jednakosti bez političkog djelovanja žena, a naša je stranka uvijek na tome radila, na uključivanju što većeg broja žena u politiku. Mi žene u političkom  smislu trebamo dobiti ono što nam pripada, a upravo to je bila i ostala snažna odrednica djelovanja SDP-a. Mi, žene u SDP-u, smo svojim dolaskom u politiku uvijek  otvarale prostor i za druge žene jer žena koja je došla u politiku, a nije iza sebe otvorila vrata i drugim ženama nije napravila ništa. Žena koja lupa šakom o stol, a iza  sebe ima samo muškarce, kao što to radi Kolinda Grabar Kitarović samo zamagljuje  stvari, ona ne predstavlja žene niti se bori za žene, naglasila je  Antičević Marinović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno