Moraju li birtije biti blizu škola?

Slika korisnika admin
NE DAJTE PITI MALOLJETNICIMA!!!

U zadnje su vrijeme počeli s spotovima u kojima se ne preporuča odraslima da djeci kupuju alkohol. U igri je neki maloljetnik koji izgleda kao da nije spavao tjedan dana, a u istom radoblju kao da je dnevno konzumirao pola kile trave. Osim njega, tu su ozbiljni odrasli koji su zabrinuti, a najbolji je jedan stariji gospodin koji mu očinski stavlja ruku na rame i nešto besjedi što ovoga vjerojatno jako zanima. Cijela je ta priča zapravo vrlo uznemirujuća, jer ono što je u spotu prikazano nije zafrkancija. Činjenica je da je sve više mladih koji konzumiraju sve i svašta, a da su roditelji sve nemoćniji, a za pravo reći, ima i svakakvih roditelja. Ali, ajmo mi polako...

Dakle, ako još niste shvatili, djeca su izložena raznim iskušenjima, a to sve ide po nekakvom redu. Prvo cigarete i alkohol, a onda slijede i lakše pa sve teže droge i tako to. Što je u svemu tome zanimljivo? To što se za cigarete i alkohol ne ide u zatvor i ne odgovara se nikome, a ovo drugo  je još uvijek kažnjivo. Zašto je to tako? Zato što se od maldih pušača i pijanaca sasvim lijepo zarađuje pa nema potrebe previše se uzrujavati. A sada zamislite da ste roditelj i da sumnjate da vam dijete puši ili pije. Kako ćete to otkriti? Nikako! A zašto nikako? Zato što za droge i druge opijate postoje testovi koje možete kupiti u svakoj apoteci, a za cigarette i alkohol ne. Kako je to moguće? Zašto ne bi roditelj mogao provjeriti ima li njegov mezimac koji se upravo vratio iz noćne skitnje alkohola ili nikotina u mokraći? Ili je to normalno da se pije i puši pa nije važno. Ne znam kako vi, ali ja to nikako ne mogu razumijeti.

KAFENDŽIJE I DUĆANDŽIJE

Moram još malo o ovoj temi. Zašto ne naprave tv-spot u kojem se obraćaju vlasnicima dućana i kafića? Doduše, samo nekim jer većina ipak pazi što radi. Meni ja pak zanimljivo bilo u jednoj velikoj trgovini koja subotom radi dosta dugo. Stojiš u redu, a oko tebe sve neka mladež sa kolicima u kojima se kotrljaju boce kole i žestokih alkoholnih pića. Nisam baš primjetio da su blagajnice provjeravale osobne karte kupaca, a sa druge strane - zašto i bi? Stoje jadne na umornim nogama, cijeli dan za onom kasom za 2-3 tisuće kuna, ni na zahod ne mogu pošteno otići i još bi se trebale natezati s poludivljim tinejdžerima.

Puno je gore sa kafićima. Zašto ne naprave tv-spot u kojem bi rekli - "nemojte dozvoliti otvaranje kafića u neposrednoj blizini škola!"? Nekidan sam tražio nekoga po birtijama koje su okružile jednu strukovnu školu i jedva sam se probijao kroz gomilu petnaestogodišnjaka koji su pušili i pili pivo. A što briga kafendžiju za to? Je li on to otvorio da bi zarađivao, ili da bi odgajao tuđu djecu?

PRIJEDLOG ZA TV SPOT

Sada kada sam sve ovo izrekao da donesem i presudu. Stvar je vrlo jednostavna. Ne treba se preko televizije obraćati poštenim građanima koji, ako imaju imalo pameti, sigurno neće nekom nepoznatom balavcu kupovati piće i cigarete, nego jednostavno treba napraviti sljedeće. Upasti u birtiju smještenu kraj škole, napraviti raciju i za svakog mlađeg od 18 godina odrapiti par tisuća kuna kazne pa bi vidjeli kako bi reda bilo. Što se tiče cigareta, tu treba biti još drastičniji. Dosta je doći pred bilo koju srednju školu pokupiti prvih desetak pušadžija nazvati roditelje i ponoviti istu proceduru pa kada u kući ne bude više novaca za kupiti kruh, onda bi valjda malo više mislili o tim stvarima i roditelji i djeca. Osim toga, treba nabiti još poreza pa neka kutija cigareta košta sto kuna. Kažnjavati pušenje za volanom isto kao da se radi o telefoniranju, pušenje na mjestima gdje ima drugih ljudi također, a trudnicama i roditeljima koji puše oduzimati djecu dok ih još nisu potpuno upropastili. Ustvari, kada malo bolje razmislim, sve ovo o čemu ja pišem nema baš nekog smisla. Neka puše, neka piju, neka sjede po birtijama. Ionako je sve počelo odlaziti kvragu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno