Najavili monografiju i internetski portal o 112. brigadi

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Ispunili očekivanja - Marko Čulina, predsjednik Udruge 112. brigade

U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru održana je redovita izvještajno-izborna skupština Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade. Nakon intoniranja državne himne, minutom šutnje odana je počast svim poginulim pripadnicima 112. brigade, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za stvaranje slobodne hrvatske države.

- Osnivanje naše Udruge i njezin rad u proteklom razdoblju opravdao je očekivanja, rekao je prvi ratni zapovjednik pukovnik Marko Čulina, koji je ponovno jednoglasno izabran za predsjednika Udruge najstarije i najbrojnije zadarske postrojbe.

U svom izvješću o radu Čulina je posebno naveo glavne zadaće ostvarene od prosinca 2010., kada je Udruga utemeljena, do danas.

Suradnja sa Zadarskim listom

- Posebnu pozornost posvetili smo obilježavanju važnih datuma iz ratnog puta brigade. Dostojno smo obilježili 20. obljetnicu ustrojavanja i borbenog djelovanja 112. brigade, kao i 20. obljetnicu herojske obrane grada Zadra, podsjetio je Čulina.

On je naglasio da se svake godine obilježavaju značajni datumi iz Domovinskog rata - 3. siječnja, uspješna obrana Suhovara, Ruplja, Poličnika i Zemunika Donjeg.

21. siječnja, svih ovih godina, obilježavali smo godišnjicu Akcije Maslenica, 6. listopada Dan obrane grada Zadra i 18. studenog obilježavanje obrane Škabrnje i Nadina... S našim kolegama iz drugih braniteljskih udruga Hrvatske vojske i policije obilježavamo i njihove godišnjice i važne datume, rekao je Čulina.

Jedna od važnih zadaća Udruge je i informiranje javnosti, širenje istine o ulozi i doprinosu 112. brigade, kako u obrani grada Zadra i njegovog šireg zaleđa tako i na drugim bojištima tijekom Domovinskog rata. Tako je, primjerice, 112. brigada djelovala i na južnom bojištu u obrani dubrovačkog zaleđa, zatim u obrani Bosanske Posavine te naravno u operaciji Oluja sve do borbi u BiH do prosinca 1995. godine kad je temeljem zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška brigada demobilizirana.

Sve ovo moglo se pročitati i u našem glasilu, koje kao nastavak Ratnog biltena 112. brigade, prema potrebi izlazi kao poseban prilog Zadarskog lista, rekao je Čulina pohvalivši suradnju s našim listom kojega, kako reče Čulina, svi doživljavamo svojim nezaobilaznim medijem.

O ustroju brigade, njezinom ratnom putu snimljen je i dokumentarni film u trajanju od 48 minuta, podsjeća Čulina, ističući da je 112. jedna od rijetkih pričuvnih brigada koja ima svoj film. Zato što smo i najbrojnija i najstarija brigada koja je branila područje sadašnje Zadarske županije, od Karlobaga do Pirovca i od Velebita do vanjskih zadarskih otoka, rekao je Čulina, podsjetivši da je kroz 112. prošlo oko 12 tisuća branitelja, od toga više stotina lakše i teže ranjenih, 24 poginula i dvojica se još uvijek vode kao nestali.

Težišne zadaće

Kao jednu od težišnih zadaća u idućem četverogodišnjem razdoblju predsjednik Čulina je okupljenim članovima predložio ponajprije dostojno obilježavanje 25. obljetnice 112. brigade, kao i 25. obljetnicu obrane Grada Zadra. Dalje, pokrenuti internetsku stranicu, a s vremenom i portal 112. brigade kako bi što bolje informirali, ne samo svoje članstvo nego i širu javnost o ratnom putu, ali i svim aktualnostima u Udruzi i društvu.

- Trebamo što prije urediti i opremiti prostor Udruge u Veloiškoj 12, koji nam je dodijelio Grad Zadar. U planu je i priprema monografije 112. brigade. Sve s ciljem da se širi istina o 112., njenim braniteljima i Domovinskom ratu.

Nakon uspješno završene skupštine i izbora tijela skupštine - Predsjedništva, Suda časti, Nadzornog odbora i Likvidatora - upriličen je i domjenak na kojemu su članovi nastavili neformalno druženje i razgovore o sljedećim zadaćama svoje Udruge.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno